Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer Chromebook Plus 514 (CB514-3H/T)

Det største kompromisset er skjermen

Man får forbløffende mye datamaskin for pengene med Plus-utgaven av Acers Chromebook. Men man får ikke alt for ingenting.

Skrevet av / 10.06.24 - 09:00
Acer Chromebook Plus 514 (CB514-3H/T)
John Hvidlykke

Du vil ha ny datamaskin? Skal det være en Mac eller en PC?

Begge plattformene har sine fordeler – og sine forkjempere.

Men hvis det bare handler om å få arbeidet gjort, enten det er på kontoret, på skolen eller i foreningen, er det en tredje vei som kan være både økonomisk attraktiv og lett å bruke: en Chromebook.

(Foto: Acer)

Chromebooks er bygget over en variant av Linux, og Chrome-browseren utfyller den rollen som skrivebordet har for PC og Mac. Operativsystemet er utviklet av Google, og er gratis å bruke for maskinvareprodusenter. Det er med på å gjøre maskinene billigere. Og samtidig er ChromeOS mindre maskinvarekrevende enn MacOS og Windows, noe som gjør det mulig å lage maskiner med fornuftig hastighet til en forholdsvis lav pris.

Billig plussmodell

Acer Chromebook Plus 514 er å betrakte som en plussmodell. Den er fortsatt billig, men ser man seg om, er det mulig å finne Chromebook-maskiner til omkring halve prisen. Og også noen PC-er. Så vi er relativt sett i luksusklassen.

For prisen får man en forholdsvis lite iøynefallende 14-tommers bærbar med en finish som gir assosiasjoner til polert aluminium. Uten at noen av den grunn vil få oppfattelsen av at det ikke er plast.

En hologram-label kunngjør stolt at prosessoren er AMD Ryzen. Imidlertid bare Ryzen 3, tilsvarende Intels Core i3-prosessorer. Og med beskjedne fire kjerner og åtte tråder.

Grafikken er AMD Radeon, som er integrert i prosessoren. Der er 8 gigabyte RAM og 128 gigabyte lager. Det er ikke så dårlig som det høres ut, selv om det på en PC ville vært en alvorlig flaskehals.

Det er det samme antall inn- og utganger som på typiske lettvekts-PC-er: to USB-C, en USB-A og en HDMI-utgang. Der er også webcam og 3,5 mm lydutgang, så det blir ikke noe problem å delta på Zoom- og Teams-møter.

Acer Chromebook Plus 514 er litt mer luksuriøs enn de billigste Chromebooks. (Foto: Acer)

Ikke til en solskinnsdag

Skjermen har en ganske hederlig oppløsning på 1920 x 1200 piksler, noe som alt etter smak og behag kan kalles FHD+ eller WUXGA. Det er godt nok til ikke altfor krevende bruk. Og de programmene som fås til Chromebook-plattformen, er heller ikke skapt til krevende bruk.

Det største problemet med skjermen er imidlertid ikke oppløsningen, men den overordnede kvaliteten. Fargeektheten er oppgitt til 45 % av NTSC-fargerom, noe som tilsvarer 60–70 % av RGB-fargerommet. Det er ikke mye, og avgjort ikke nok til bildebehandling. Lysstyrken er også den svakeste jeg har sett på årevis: 250 nit. Det går innendørs på en gråværsdag. Men skinner solen, blir skjermen vanskelig å lese.

Tastaturet er utmerket, lyden fra de oppadvendte høyttalerne helt grei, men skjermen kunne vært bedre. (Foto: Acer)

Sett i forhold til (manglende) lys er det ikke av stor betydning at oppdateringshastigheten på skjermen ikke er nevnt noen steder. Hvis det gjør en forskjell for deg om bildet oppdateres 60 eller 120 ganger i sekundet, er dette ikke skjermen for deg.

Man kan ikke forvente en superskarp, lyssterk OLED-skjerm i denne prisklassen. Men bildekvaliteten er noe man må være oppmerksom på før man kjøper.

Lynraskt i gang

Chromebooks er notorisk morgenfriske. Fra man trykker på på/av-knappen til maskinen er klar, går det få sekunder. Det var spesielt da de første Chromebooks kom  i 2011, men i dag er den fordelen blitt innhentet av nesten like raskt startende EVO-ultrabook-PC-er. Som imidlertid koster en del mer.

Chromebook_Plus_514_LS01_1920x1080 Chromebook_Plus_514_Enterprise_LS03_1920x1080 Chromebook_Plus_514_LS03_1920x1080 Chromebook_Plus_514_Enterprise_LS02_1920x1080
<
>
Chromebooks er skapt for studier og kontorabeid fremfor underholdning. Derfor viser de fleste produsentenes ”livsstilsbilder” folk som har det morsomt med regneark … (Foto: Acer)

Robust

Chromebooks er billige maskiner, og blir ofte behandlet deretter. Så selv om kabinettet er av plast, skal maskinen kunne tåle å bli kastet skjødesløst ned i skolesekken hundrevis av ganger. Det burde Acer Chromebook Plus 514 også kunne klare. Den er godkjent etter den amerikanske MIL-STD-810H-normen for robusthet. Så den tåler også at man noen ganger treffer ved siden av sekken.

Kan jeg kjøre programmene mine?

I en verden hvor Windows og MacOS til sammen er totaldominerende på datamaskinmarkedet, er det ikke mye plass til nummer tre. Det var et stort handicap for de tidlige Chromebooks, som bare kunne kjøre webbaserte applikasjoner.

Gjennom de senere versjonene av ChromeOS har Google imidlertid nærmet seg mer og mer sitt eget Android-operativsystem, som har nesten like stor utbredelse i mobilverdenen som Windows har på datamaskiner.

Android og ChromeOS er fortsatt ikke offisielt det samme. Men det er mulig å kjøre de fleste Android-appene på en Chromebook. Inkludert mobilutgavene av Microsoft Office og Adobe Creative Cloud.

De er ikke det samme som de ”skikkelige” PC- og Mac-utgavene, men de fleste vil i praksis kunne gjøre alt de har bruk for. Så lenge det ”bare” dreier seg om å utføre jobben sin. Og man ikke er programmerer, fotograf eller hardcore-gamer.

Man finner også programmer som Slack, Discord, Facebook og Twitch. Noe som i de fleste tilfeller vil dekke behovet for en kontor- og studiemaskin.

Da det er snakk om mobilversjoner, er programvinduene ikke alltid villige til å tilpasse seg den større skjermen i det brede formatet. Og noen nekter ganske enkelt å kjøre.

Benchmark

Med en Chromebook kan vi ikke sammenligne den tekniske ytelsen direkte med bærbare PC-er. Heldigvis finnes flere av testprogrammene i Android-utgaver, og Chromebook Plus CB514 er på flere måter mer sammenlignbar med mobiltelefoner enn med andre laptops.

Geekbench 6 er imidlertid felles grunn, og en score på 1123 i single-core og 3097 i multi-core er greit uten å være imponerende. Det tilsvarer omtrent en Motorola Edge 50 Pro mellomklassemobil, som er ca. en fjerdedel dyrere enn Chromebook Plus.

Kontorsimuleringen PCMark Work 3.0 ender på 9769, noe som faktisk er ganske brukbart. Men en tredjedel under samme Motorola Edge 50 Pro.

Kabinettet er i samme farge som aluminium, men i umiskjennelig plast. Og det er helt OK til denne prisen. (Foto: Acer)

Chromebook Plus 514 skryter av å ha Radeon-grafikk. Det er imidlertid mer i navn enn gavn ettersom grafikkprosessoren er integrert i CPU-en, og heller ikke har egen RAM. Grafikktesten AnTuTu 10 ender med et resultat på 749 665. Det er på nivå med en billig mellomklassemobil som Nothing Phone (2a).

Batteritesten kunne ikke gjennomføres, da PCMark-batteritesten, som vi bruker til å teste brukstiden på Android-enheter, ikke fungerte på Acers Chromebook. Programmet startet fint, men lukket seg uforklarlig hver gang etter et par timer, mens batteriet fortsatt var tett på fullt.

Ut fra batteriforbruket i den tiden som testen nådde å kjøre, vurderer vi imidlertid at løftet om opptil 12 timers brukstid er fullt ut troverdig.

Konklusjon

Acer Chromebook Plus CB514 er en maskin som de aller fleste har råd til, og som kan oppfylle de aller flestes behov for en bærbar til jobb eller studier. Den er enkel å ta i bruk, og den starter lynraskt. Litt mer avanserte brukere vil ha det vanskeligere. Skjermen er den største begrensningen, da den rett og slett er for dårlig til bilder og video. Du kan imidlertid godt bruke den som skjerm til lenestols-TV. Og her vil den lange batteritiden være vennen din. Til syvende og sist er prisen imidlertid så høy at en ”ordentlig” PC virker som et virkelig interessant alternativ til denne prisen.

Karakter
Acer Chromebook Plus 514 (CB514-3H/T)
Basic

Home mener

Ganske fornuftig ytelse. Takket være Android har man adgang til alle de programmene man i praksis har bruk for. Billig. Skjermen er mørk og matt. Du kan finne like billige og like raske PC-er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Scroll to Top