Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Edge 50 Pro

Ett skritt frem og to tilbake

Fra å være i frontlinjen er årets Edge-modell snarere en middelmådighet.

Skrevet av / 23.04.24 - 08:40
Motorola Edge 50 Pro
Jonas Ekelund

Etter å ha blitt forbundet med prisgunstige mellomklassemobiler i mange år, satset Motorola i 2020 på premiummobiler med Edge-serien. De første forsøkene gikk ikke spesielt bra, men vi likte virkelig både Edge 30 Pro og Edge 40 Pro. Som tidligere finnes det en Ultra-toppmodell, en Pro-mellommodell, og en prisgunstig modell som i år har fått navnet Fusion.

Med årets modellserie flytter Motorola fokus fra teknikk og ytelse til livsstil, et ullent begrep som omfatter design, materiale, følelse og opplevelser. Riktig nok har visse modeller eksotiske materialer som tre, og Motorola snakker mye om farger og sitt samarbeid med Pantone. Naturligvis inngår også AI i pakken, da det skal gjøre avanserte funksjoner lette å bruke.

Foto: Motorola

Utseende og konstruksjon

Den Pro-modellen vi nå tester, finnes i en strålende perleutførelse, alternativt vegansk lær i sort, eller som i vårt tilfelle lavendel. En kul farge som vi ikke har noe imot. Derimot gir ikke baksiden i det hele tatt noen følelse av lær. Vi kunne heller sagt gummi. Det er en matt, halvmyk bakside som gir et veldig bra grep, og for en gangs skyld er helt motstandsdyktig mot fingeravtrykk. Får også med et skall som merkelig nok er det stikk motsatte, glatt og blir fort klissete.

Mobilen og skallet passer ikke sammen, hverken funksjons- eller stilmessig. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Selve chassiset er imidlertid av aluminium, som fargemessig matcher med baksiden. Telefonen er støv- og vanntett, ifølge IP68, så det går utmerket å bade med den. Skjermen er dessuten beskyttet av Gorilla Gloss, men neppe siste versjon, for da hadde Motorola skrevet det i spesifikasjonene.

Skjerm

Skjermen er veldig bra, med et pOLED-panel og støtte for 144 Hz-oppdatering, noe som er et steg opp fra de fleste konkurrentene, men derimot et steg ned fra fjorårets modell, som hadde 165 Hz i frekvens. Panelet er dessuten ikke et LTPO-panel, noe som gjør at den ikke kan bytte oppdateringsfrekvens like sømløst, og dermed drar mer strøm. Oppløsingen har imidlertid økt litt, men fremfor alt har lysstyrken økt betydelig. Edge 50 Pro topper på 2000 nit, hvor Edge 40 Pro på det meste klemte ut 1300 nit. Det er imidlertid en ganske uinteressant verdi, da 50 Pro imidlertid når 1300 nit i reell bruk. Selv det er imidlertid et meget bra resultat som slår de fleste konkurrentene.

Skjermens fargegjengivelse er godkjent av Pantone, noe som gleder oss som ikke er så begeistret for overdrevne farger. I kombinasjon med HDR10+-støtte og den lyssterke skjermen gir dette en bra filmopplevelse. Derimot må man være klar over at den har mistet Dolby Vision-sertifiseringen som fjorårets modell hadde. Dermed kan man få HDR fra YouTube, men ikke Netflix.

Mange AI-funksjoner for å forbedre bildene dine. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Kamera

Hovedkameraet har samme 50 megapikslers oppløsning, som virker å ha blitt standard i år. Derimot er vi imponert over at den har blender f/1.4, noe som nok er det beste vi har sett! Veldig lyssterk optikk, med andre ord, og fin uskarp bakgrunn på portrett. Til tross for at vi presset den med et i prinsippet beksvart rom, lyktes den å fange fargene i motivet, noe som virkelig imponerte oss.

motorola edge 50 pro color motorola edge 50 pro dark
<
>
Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Det andre imponerende kameraet er selfiekameraet, som også kan skryte av en 50 Mp-sensor, bra lysstyrke og mulighet for å filme i 4K. For den som hovedsakelig legger ut Instagram-innlegg av seg selv, er det nesten verdt å kjøpe mobilen bare for dette.

 

Derimot er vi skuffet over at både telefoto- og ultravidvinkelen har fått dårligere spesifikasjoner enn fjorårets modell. At telelinsen har gått ned til 10 Mp er kanskje ikke all verden, det er ganske normalt, men den har fått en mindre sensor. Gledelig er imidlertid 3x zoom sammenlignet med fjorårets 2x. Bildekvaliteten er helt akseptabel for prisklassen.

moto edge 40 pro tele moto edge 50 pro ultrawide moto edge 50 pro wide
<
>
Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Ultravidvinkelen har imidlertid gått ned fra 50 Mp, som er kjempebra, til 13 Mp, som bare er gjennomsnittlig. Fargene er riktig nok bra, og takket være AI-funksjonene synes bildene skarpe. Men ser man nærmere etter, savnes detaljer, og mange fargetoner er utflytende.

Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Naturligvis har kameraet mange AI-funksjoner, blant annet for å unngå uskarpe videoer. Foruten Motorolas egne finesser benytter man Googles, da bildegalleri-appen helt enkelt er Google Foto. For den som nesten alltid benytter Google Fotos ”autoforbedring”-funksjonen, kan kameraet her faktisk legge den på automatisk.

Bruk

I tillegg til Android 14 har Motorola lagt på sitt eget grensesnitt, som nå heter Hello UI. Her finnes det store muligheter for å skreddersy utseendet som man selv vil ha det. Men fremfor alt finnes det mengder av små finesser og snarveier her og der som føles gjennomtenkte og faktisk brukbare. Alt fra edge light, som diskré lyser i ulike farger når man får meldinger eller oppslag, til at man setter den i stille modus ved å legge den med skjermen ned, eller at man setter på lommelykten ved å riste på den. Her har mange andre produsenter noe å lære.

Motorolas ekstrafunksjoner er faktisk brukbare. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Ytelse

Merkelig nok finner vi en Snapdragon 7 Gen 3 på innsiden, riktignok en ny, men definitivt mellomklasse-systemkrets. Den finner man ellers i mobiler som Honro100 og OnePlus Nord CE4, altså mobiler som koster omkring 300 euro. Vi hadde nok ventet oss en Snapdragon 8 Gen 2, som i OnePlus billigere flaggskip OnePlus 12R. Eller, med tanke på at det er denne som satt i fjorårets Edge 40 Pro, kanskje en Snapdragon 8s Gen 3, den noe billigere varianten av toppkretsen. Men det er merkelig nok den som sitter i Edge 50 Ultra. Motorola spøkte ikke når de sa at de ikke satset på ytelse, for dette føles som to skritt tilbake.

Det viser seg også i våre ytelsestester at Edge 50 Pro ikke kan måle seg med årets  bedre mobiler. Det låter kanskje ikke så overraskende, men både Edge 30 Pro og Edge 40 Pro var de raskeste mobilene på markedet da de ble lansert! Forskjellen er markant!

Edge 50 Pro er faktisk langsommere enn Edge 20 Pro! (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Vi må heller gå tilbake til fjorårets mellomklassebiler for å finne noe sammenlignbart. Spesielt dårlig er det med grafikkytelsen, der vi må gå to år tilbake for å finne lignende tall.

Batteriet holder gjennomsnittlig lenger, og er ganske avhengig av skjerminnstillingene. Derimot er ladingen helt ekstrem med 125 watt TurboPower! Det slår til og med Xiaomi 13 Pro, som hadde den forrige rekorden. Med Motorolas egne ladere kan man også få imponerende 50 watt trådløst.

Konklusjon

Generelt sett er Motorola Edge 50 Pro en bra mellomklassemobil. Problemet er at man forventer at det skal være en premiummobil som tidligere års modeller. Faktisk har mange spesifikasjoner blitt dårligere, der spesielt ytelsen er hakesleppende lav. Men for all del, vil man bare ha et skikkelig bra hode- og selfiekamera, en meget bra skjerm og fantastisk hurtiglading, blir man sikkert fornøyd likevel.

https://www.youtube.com/watch?v=7RnOPr_oIXQ

Karakter
Motorola Edge 50 Pro
Premium

Home mener

Bra skjerm med ekstrem lysstyrke. Veldig kapabelt hode- og selfiekamera. Moto-funksjonene tilfører mye. Lynrask lading. Mange forringelser i forhold til fjorårets modell. Ytelse som en betydelig billigere mellomklassemobil. Middelmådig vidvinkelkamera.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Metalliske mobiler er tilbake!

Kongen av budsjettmobilene er tilbake

Galaxy Flip 6 er (nesten) kompromissløs

Ikonisk mobil er tilbake

Kan Motorola gå forbi Samsung?

Huawei Honor er tilbake!

Større og raskere

Verdens raskeste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Scroll to Top