Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: 13” MacBook Pro Retina

Et lite mesterverk

Mac Book Pro med Retina-skjerm har vi allerede hatt på testbenken en gang, og selv om den nye utgaven med 13” skjerm er mindre, gjelder ikke det vår begeistring.

Skrevet av / 01.02.13 - 07:57
13” MacBook Pro Retina
Peter Gotschalk

Det er godt over et halvt år siden Apple lanserte den første bærbare datamaskin med Retina-skjerm. Det var en MacBook Pro med 15” skjerm, og da vi testet den var vi meget begeistret. Vi kalte den en ”fantastisk sterk laptop med en skjerm som savner motstykke”, og konkluderte med at ”Apple har maket å gjøre en allerede meget hurtig og velbygd profesjonell bærbar enda mer attraktiv”, noe som var en ”imponerende prestasjon.”

Uten separat grafikkort
Nå har Apple kommet med en 13” utgave av samme bærbare datamaskin, og her er det stort sett ingen slinger i valsen. Spesifikasjonene er litt annerledes, men i bunn og grund er det snakk om den samme solide prestasjon som vi fortsatt har til gode å se slått av noen annen datamaskin-produsent. Den rå ytelsen (målt med testverktøyet Geekbench) er med en score på 7275 helt på nivå med de aller beste produktene fra Samsung og Asus i Ultrabook-klassen, og den grafiske ytelsen er også ganske glimrende. Men ikke helt på høyde med hva storebror på 15” kan levere, for 13” modellen leveres uten det separate NVIDIA GeForce GT 650M grafikkort, som gjorde den første 15” Retina-modellen så fantastisk hurtig til krevende grafiske oppgaver.

Små ikoner eller et fantastisk bilde
Standardkortet, Intel HD Graphics 4000 har de to Retina-maskinene imidlertid til felles, og når det gjelder selve skjermen og bildekvaliteten så er den nye 13” MacBook Pro med Retina-skjerm faktisk et hårstrå bedre enn sin storebror, som må nøye seg med en pikseltetthet på 220 ppi mot 227 ppi på 13”-modellen. Den maksimale skjermoppløsningen er på 2560 x 1600 piksler, noe som krever veldig gode øyne da både bokstaver, ikoner og alt annet blir så smått at det ikke lenger er praktisk å arbeide med. Derfor har Apple begrenset innstillingsmulighetene slik at den maksimale mulige skalering går opp til 1680 x 1050 piksler. Skjermbildet ser imidlertid beste ut dersom du velger den innstillingen Apple kaller ”Best til Retina-skjerm” som er en oppløsning på 1280 x 800 piksler.

Macbook-pro-13-side

Hvis du vil utfordre Apples begrensinger er det mulig, men det krever at du laster ned et eksternt program som kan justere skjermoppløsningen. Vi testet programmet QuickRes, som lar deg veksle mellom et bestemt antall ferdig definerte skjermoppløsninger inklusive den maksimale på 2560 x 1600 piksler kun ved hjelp at et enkelt museklikk, men det finnes sikkert andre som er like gode.

Malurt i begeret
Retina-skjermen gir imidlertid denne MacBook Pro et enkelt ganske så irriterende problem, som Apple må ha kjent til fra den første modellen med 15” skjerm kom på markedet. Og det er hakkende AirPlay-lyd. Der er ikke helt umulig å spille musikk via AirPlay, men det er nære på, for lyden stopper og starter igjen som den har lyst til fra høyttalerne. Et enkelt Google-søk avslører at det er et kjent problem som skyldes det standard grafikkortet fra Intel. Driveren spiller åpenbart ikke 100%, noe som har innvirkning på AirPlay-funksjonaliteten. Løsningen for eiere av 15” utgaven er å gå inn i systeminnstillingene og koble fra ”Automatic Graphics Switching” slik at NVIDIA-kortet tar hånd om alle de grafiske oppgavene til enhver tid, mens eiere av 13” utgaven må smøre seg med tålmodighet, og håpe på at Apple og Intel snart fikser problemet med en oppgradering. For det kun er 15” modellen som er utstyrt med et separat NVIDIA-grafikkort, dessverre!

Konklusjon
13” MacBook Pro med Retina-skjerm er trolig den beste laptop på markedet i sin klasse, og den er det opplagte valget hvis man gjerne vil ha en bærbar muskelbunt i Ultrabook-størrelsen. Skjermen er uten sammenligning den beste på markedet, og den høye ytelsen og skjermkvalitet er pakket inn i Apples stilrene, lekre og brukervennlige design. Hadde det ikke vært for AirPlay-problemene hadde denne maskinen vært en ren sekser!

 

Home mener

Høy ytelse Beste laptop-skjerm på markedet Problemer med AirPlay

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Scroll to Top