Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

13” MacBook Pro Retina

Et lite mesterverk

Mac Book Pro med Retina-skjerm har vi allerede hatt på testbenken en gang, og selv om den nye utgaven med 13” skjerm er mindre, gjelder ikke det vår begeistring.
Lyd & Bilde mener
Høy ytelse Beste laptop-skjerm på markedet
Problemer med AirPlay
Spesifikasjoner
 • OS X Mountain Lion
 • Intel Core i5 2,5 GHz prosessor
 • 256 GB SSD,
 • 8 GB SDRAM
 • 13,3 LED-bakbelyst IPS 2560 x 1600
 • 2 x Thunderbolt,
 • 2 x USB 3
 • HDMI, SDXC-kortleser
 • 802.11n
 • Bluetooth 4.0
 • Mål: 31,4 x 21,9 x 1,9 cm
 • Vekt: 1,62 kg
 • 7 timer batteritid

Det er godt over et halvt år siden Apple lanserte den første bærbare datamaskin med Retina-skjerm. Det var en MacBook Pro med 15” skjerm, og da vi testet den var vi meget begeistret. Vi kalte den en ”fantastisk sterk laptop med en skjerm som savner motstykke”, og konkluderte med at ”Apple har maket å gjøre en allerede meget hurtig og velbygd profesjonell bærbar enda mer attraktiv”, noe som var en ”imponerende prestasjon.”

Uten separat grafikkort
Nå har Apple kommet med en 13” utgave av samme bærbare datamaskin, og her er det stort sett ingen slinger i valsen. Spesifikasjonene er litt annerledes, men i bunn og grund er det snakk om den samme solide prestasjon som vi fortsatt har til gode å se slått av noen annen datamaskin-produsent. Den rå ytelsen (målt med testverktøyet Geekbench) er med en score på 7275 helt på nivå med de aller beste produktene fra Samsung og Asus i Ultrabook-klassen, og den grafiske ytelsen er også ganske glimrende. Men ikke helt på høyde med hva storebror på 15” kan levere, for 13” modellen leveres uten det separate NVIDIA GeForce GT 650M grafikkort, som gjorde den første 15” Retina-modellen så fantastisk hurtig til krevende grafiske oppgaver.

Små ikoner eller et fantastisk bilde
Standardkortet, Intel HD Graphics 4000 har de to Retina-maskinene imidlertid til felles, og når det gjelder selve skjermen og bildekvaliteten så er den nye 13” MacBook Pro med Retina-skjerm faktisk et hårstrå bedre enn sin storebror, som må nøye seg med en pikseltetthet på 220 ppi mot 227 ppi på 13”-modellen. Den maksimale skjermoppløsningen er på 2560 x 1600 piksler, noe som krever veldig gode øyne da både bokstaver, ikoner og alt annet blir så smått at det ikke lenger er praktisk å arbeide med. Derfor har Apple begrenset innstillingsmulighetene slik at den maksimale mulige skalering går opp til 1680 x 1050 piksler. Skjermbildet ser imidlertid beste ut dersom du velger den innstillingen Apple kaller ”Best til Retina-skjerm” som er en oppløsning på 1280 x 800 piksler.

Macbook-pro-13-side

Hvis du vil utfordre Apples begrensinger er det mulig, men det krever at du laster ned et eksternt program som kan justere skjermoppløsningen. Vi testet programmet QuickRes, som lar deg veksle mellom et bestemt antall ferdig definerte skjermoppløsninger inklusive den maksimale på 2560 x 1600 piksler kun ved hjelp at et enkelt museklikk, men det finnes sikkert andre som er like gode.

Annonse

Malurt i begeret
Retina-skjermen gir imidlertid denne MacBook Pro et enkelt ganske så irriterende problem, som Apple må ha kjent til fra den første modellen med 15” skjerm kom på markedet. Og det er hakkende AirPlay-lyd. Der er ikke helt umulig å spille musikk via AirPlay, men det er nære på, for lyden stopper og starter igjen som den har lyst til fra høyttalerne. Et enkelt Google-søk avslører at det er et kjent problem som skyldes det standard grafikkortet fra Intel. Driveren spiller åpenbart ikke 100%, noe som har innvirkning på AirPlay-funksjonaliteten. Løsningen for eiere av 15” utgaven er å gå inn i systeminnstillingene og koble fra ”Automatic Graphics Switching” slik at NVIDIA-kortet tar hånd om alle de grafiske oppgavene til enhver tid, mens eiere av 13” utgaven må smøre seg med tålmodighet, og håpe på at Apple og Intel snart fikser problemet med en oppgradering. For det kun er 15” modellen som er utstyrt med et separat NVIDIA-grafikkort, dessverre!

Konklusjon
13” MacBook Pro med Retina-skjerm er trolig den beste laptop på markedet i sin klasse, og den er det opplagte valget hvis man gjerne vil ha en bærbar muskelbunt i Ultrabook-størrelsen. Skjermen er uten sammenligning den beste på markedet, og den høye ytelsen og skjermkvalitet er pakket inn i Apples stilrene, lekre og brukervennlige design. Hadde det ikke vært for AirPlay-problemene hadde denne maskinen vært en ren sekser!

Annonse

 

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

7 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.