: Panasonic TX-P42X20

Billig folkeplasma

Midt blant alle de tynne og lekre LED-skjermene har det også sneket seg inn en plasmaskjerm. Panasonic TX-P42X20 viser at en plasmaskjerm fortsatt kan gi mye bildekvalitet for pengene.

Lyd & Bilde mener

God kontrast, bra svartnivå Naturlige farger
Mangler HD- oppløsning
 • 42’’ plasma, 1366 x 768
 • MPEG4/RiksTV
 • SD-kortinngang
 • 4 HDMI, 2 scart
 • pc-inngang
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 8000 kr

42-tommeren i X20-serien er nokså spartansk utstyrt. Du må nøye deg med tre HDMI-innganger  og ingen internettoppkobling. TX-P42X20 er imidlertid godkjent av RiksTV og Canal Digital kabel-tv slik at du kan sette programkort fra disse leverandørene rett i tv-en. Med sin blanksvarte ramme gir 42X20 et litt mer eksklusivt inntrykk enn tidligere budsjettmodeller fra Panasonic, men frontglasset har også en tendens til å skape speilbilder av rommet den står i.

Brukervennlighet og funksjoner
Hos Panasonic skynder de seg langsomt når det gjelder brukervennlighet, og verken fjernkontroll eller menysystem har fått noen store endringer. Men det enkle er ofte det beste, heter det. Fjernkontrollen har store og tydelig merkede knapper. Menysystemet er enkelt å navigere i og bærer litt preg av at dette er en ribbet modell, med kun et fåtall av funksjoner å forville deg inn i. De mer avanserte brukerne vil nok føle seg litt snytt.

Bildekvalitet
I løpet av de tv-testene vi har gjennomført i år, har Panasonics plasmaskjermer vist at de fortsatt henger godt med LED LCD-skjermene på bildekvalitet. Plasmateknologiens begrensning ligger i lysstyrken, som er klart lavere enn det LED-skjermene kan oppvise. Derfor er de ofte mindre egnet til tv-titting på dagtid. Under normale tv-titteforhold om kvelden, og ikke minst i kinomørket, er plasma derimot midt i blinken. For få ned prisen på 42X20 har Panasonic valgt bort mye av den avanserte bildebehandlingen fra toppmodellene sine, og bruker et enklere HD Ready-panel som har lavere oppløsning og mer moderate kontrastverdier. På tross av dette er bildekvaliteten ganske så imponvverende. Fargegjengivelsen er både fyldig og naturlig på samme tid, og får frem svært mange nyanser. Dette ser man på naturbilder hvor bildet er langt mer naturtro enn det blåaktige bildet Tandberg presterer. I tillegg er både kontrasten og svartnivået meget bra. Panasonic må riktignok se seg forbigått av både Sony og LG, som begge har dynamisk bakbelysning som dempes kraftig i mørke scener. Panasonic-skjermen gjengir i tillegg  svært nøyaktige graderinger av gråtoneskalaen, og gror ikke igjen i mørke scener slik Tandberg Ergoclass 42 har tendenser til. 42X20 mangler den ferdigkaliberte THX-modusen som du finner på G20-serien og oppover, men har likevel fått en egen ”ekte kino”-innstilling hvor fargegjengivelsen er svært nøytral. Her er fargegjengivelsen utmerket, med god fargebalanse og rikelig med nyanser uten at noen av enkeltfargene kommer for sterkt fram. I praksis skal det ikke store justeringer til før bildet sitter som støpt! 42X20 har ingen bevegelseskompensering som glatter ut bevegelsene, og kan virke litt hakkete og ujevn når man sammenligner direkte med LED-skjermene. Likevel oppfører den seg eksemplarisk på krevende bildemateriale med mye bevegelse, det være seg sport eller actionfilm. Bildet bevarer skarpheten selv når det går fort unna på skjermen, og viser mindre problemer med etterslep enn flere av LED-skjermene. Mange rynker nok på nesen av at 42X20 ikke har et bildepanel med full HD-oppløsning, men det er ikke noe man trenger å bekymre seg over. Forskjellen i oppløsning er mest aktuell på HD-innhold, og selv da er den kun åpenbar på nært hold. Innenfor én meters betraktningsavstand kan man se en tendens til rutemønster fordi skjermen har litt større avstand mellom pikslene. Ved normal sitteavstand på rundt tre meter er det vrient å skjelne noen forskjell.

Lydkvalitet
Panasonic-skjermen har et litt større kabinett enn de tynne LED-tv-ene, og gir en litt fyldigere lyd. Lyden er klar og tydelig og særlig stemmer kommer godt frem. Det går også an å skru opp lyden til et ganske kraftig volum. Panasonic-skjermen kan likevel ikke måle seg med skjermen fra Tandberg, som har en enda fyldigere og klarere lyd.

Konklusjon
Panasonic 42X20 er nokså tradisjonell i utseendet og er ribbet for mye utstyr i forhold til de andre testdeltakerne, men så gir den også meget bra bilde til en svært så hyggelig pris. Det speilblanke frontglasset kan riktignok skape problemer i et altfor lyst rom, men under dempede lysforhold kliner Panasonic til med meget god kontrast og fargegjengivelse. En meget god budsjett-tv!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Sony KDL-40NX700

  Design i særklasse

  Den nye NX700-serien fra Sony er lett å bli glad i! Med fullspekkede finesser, utsøkte bilder og lekkert utseende, er dette en tett på optimal tv.

  Samsung UE40C6715

  Back in white

  Samsung satser som vanlig tungt på design, og den nye 6-serien fås nå i en stilsikker hvit innpakning.

  Tandberg Ergoclass II 42”

  En god allrounder

  Tandberg Display er det nærmeste man kommer en helnorsk tv-produsent. Målsettingen har vært å lage en god tv for voksne brukere. Har de lykkes?

  Philips 40PFL7605H

  Lyser opp hverdagen

  Philips tviholder på Ambilight-konseptet på sine toppklasse-tv-er, og man må nesten oppleve det i praksis for virkelig å få føling på hvor mye det faktisk bidrar til den visuelle opplevelsen!

  LG 42LE550N

  Velutstyrt LED LCD

  Denne flotte LED LCD-en har det aller meste man måtte ønske i en moderne tv. Digitaltuner, USB-mediaspiller som spiller DivX HD og mulighet for trådløs HD-link er noen av godbitene man får.

  Panasonic TX-L42D25

  Lekker LED fra Panasonic

  Panasonic har tatt seg god tid med å lansere egne LED LCD-tv-er, men den nye TX-L42D25 er så absolutt verdt ventetiden!

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.