Slik aktiverer du gaming-modus

Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Annonse
Annonse
forfatter

Hjemmeunderholdning og spill står virkelig i fokus denne vinteren, og har du nylig skaffet deg en ny PS5 eller Xbox Series X/S, finnes det massevis av spill å boltre seg i. De nye spillkonsollene tilbyr 4K-oppløsning, HDR og masse lekker grafikk, men stiller også høyere krav til TV-en enn før. Mange har derfor investert i en ny TV til å bruke sammen med en av de nye spillkonsollene.

Les også
Ny TV til PS5 og Xbox Series X Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!

Beste innstillinger for spill

Hvis du nettopp har fått både ny spillkonsoll og ny TV i hus, kan det være mange nye menyer, knapper og innstillinger å forholde seg til. Mange av de nye TV-ene kommer med dedikerte gaming-modus, og skreddersydde innstillinger som skal sikre en optimal spillopplevelse.

Spill-innstillingene skal aller helst aktiveres automatisk når du kobler til en konsoll, men det kan kreve litt manuell jobb med fjernkontrollen før alt sitter som det skal.

Her kommer en kjapp ”gaming-guide” til de mest populære TV-modellene fra Samsung, LG og Sony!

Obs! Når du kobler til PS5 eller Xbox Series X til en moderne TV med HDMI 2.1 inngang er det viktig at du bruker en kompatibel ”Ultra High Speed” HDMI-kabel. Det enkleste er derfor å bruke kabelen som følger med spillkonsollen.

Annonse

Samsung QLED (2020)

Samsungs QLED-modeller er utstyrt med én HDMI 2.1 kompatibel inngang: Nærmere bestemt inngang nummer 4, som kjennetegnes av et lite spillkontroll-symbol. Bruk denne inngangen for tilkobling av PS5 eller Xbox Series X.

Samsung-modellene støtter for øvrig Auto Low Latency Mode (ALLM), og skal derfor automatisk gjenkjenne og aktivere Spillmodus når du kobler til og aktiverer en spillkonsoll. Vi har så langt verifisert at dette fungerer med Xbox Series X.

For å aktivere spillmodus manuelt, går du til Innstillinger->Generelt->Behandling av eksterne enheter->Innstillinger for spillmodus. Her kan du velge å sette spillmodus til Auto (anbefalt) eller På.

<
>
1. Når du har valgt riktig inngang (HDMI 4), start med å velge Innstillinger (tannhjul-symbolet)

 

Annonse

Øvrige innstillinger

I menyen for eksterne enheter finner du også innstillingene Innsignal Pluss og HGiG.

Innsignal pluss gir høyere båndbredde på HDMI-inngangen (anbefalt)
HGiG sikrer optimal visning av HDR mellom TV og spillkonsoll (anbefalt)

Samsung har også inkludert bildeinnstillingene Dynamisk Svart Equalizer, som kan brukes til å heve detaljnivået i mørke partier (gjør det lettere å se fiender som gjemmer seg en mørk plass etc). Man kan også velge å aktivere/deaktivere bevegelsesutjevningen Motion Plus. Denne gir glattere bevegelser, men vær obs på at forsinkelse /input lag økes noe som følge av dette.

Totalt sett synes vi Samsungs spillmodus fungerer bra, men de ulike innstillingene ligger godt gjemt i de ulike undermenyene. Her hadde det vært mer fornuftig å samle alt spillrelatert under samme fane!

LG TV 2020 (OLED CX, GX, Nano 90 ++ m/ Web OS)

Annonse

LGs OLED-modeller (deriblant C9, CX, GX m.fl) er utstyrt med hele 4 HDMI 2.1 kompatible innganger. Dermed står du fritt til å velge en av disse inngangene for tilkobling av PS5 og/eller Xbox.

LG-skjermen vil normalt detektere at du har koblet til en spillkonsoll og automatisk velge spillmodus. I motsatt tilfelle kan du velge Spill-innstillingen manuelt i Bildemodus-menyen.

Gå inn i Alle innstillinger->Bilde->Ytterligere innstillinger. Aktiver HDMI Ultra HD Deep Colour på den valgte inngangen. Du kan også aktivere Øyeblikkelig spillrespons (Instant Game Response). Simsalabim!

<
>
2. Gå til Ytterligere innstllinger og velg HDMI Ultra HD Deep Colour.

Sony TV 2020 (XH90, ZH8 med Android 9.0)

Sony tilbyr to særskilt gaming-vennlige modeller i 2020. 4K-modellen XH90 og 8K-skjermen ZH8 er begge ”Ready for Playstation 5” med blant andre 2 HDMI 2.1 innganger, og støtte for opptil 120 fps bildehastighet.

Annonse

Det å aktivere spillmodus er i seg selv relativt enkelt: Bare velg “Spill” under bildeinnstillinger i hurtigmenyen:

Derimot, for å være sikker på at alt stemmer, bør du konfigurere den tilkoblede enheten som en spillkonsoll. Gå til Innstillinger->TV-titting->Eksterne innganger/Konfigurasjon av ekstern enhet, og angi tilkoblet enhet som Spill.

Deretter velger du HDMI Signalformat som Forbedret format. Denne settingen åpner for bildemoduser opptil 4K/120 hz fra Xbox Series X og PlayStation 5.  Obs! Merk at denne innstillingen ikke er kompatibel med Dolby Vision. Simsalabim!

<
>
6. For å aktivere 4K/120hz, velg HDMI-signalformat "Forbedret format".
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Panasonic introduserer flere spennende TV-modeller for 2021, inkludert tre nye 48-tommers OLED-TVer!
*OPPDATERT MED PRISER* Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
Noe for Exit-gutta? C Seed har laget en 165 tommer (!) stor MicroLED-TV som kan foldes sammen og skjules når du ikke bruker den.
Og hvor mye koster 83-tommeren?
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.