TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022
Nyhet

Slik aktiverer du gaming-modus

Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!

forfatter
Publisert 04.12.20 - 09:00

Hjemmeunderholdning og spill står virkelig i fokus denne vinteren, og har du nylig skaffet deg en ny PS5 eller Xbox Series X/S, finnes det massevis av spill å boltre seg i. De nye spillkonsollene tilbyr 4K-oppløsning, HDR og masse lekker grafikk, men stiller også høyere krav til TV-en enn før. Mange har derfor investert i en ny TV til å bruke sammen med en av de nye spillkonsollene.

Les også Ny TV til PS5 og Xbox Series X Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!

Beste innstillinger for spill

Hvis du nettopp har fått både ny spillkonsoll og ny TV i hus, kan det være mange nye menyer, knapper og innstillinger å forholde seg til. Mange av de nye TV-ene kommer med dedikerte gaming-modus, og skreddersydde innstillinger som skal sikre en optimal spillopplevelse.

Spill-innstillingene skal aller helst aktiveres automatisk når du kobler til en konsoll, men det kan kreve litt manuell jobb med fjernkontrollen før alt sitter som det skal.

Her kommer en kjapp ”gaming-guide” til de mest populære TV-modellene fra Samsung, LG og Sony!

Obs! Når du kobler til PS5 eller Xbox Series X til en moderne TV med HDMI 2.1 inngang er det viktig at du bruker en kompatibel ”Ultra High Speed” HDMI-kabel. Det enkleste er derfor å bruke kabelen som følger med spillkonsollen.

Samsung QLED (2020)

Samsungs QLED-modeller er utstyrt med én HDMI 2.1 kompatibel inngang: Nærmere bestemt inngang nummer 4, som kjennetegnes av et lite spillkontroll-symbol. Bruk denne inngangen for tilkobling av PS5 eller Xbox Series X.

Samsung-modellene støtter for øvrig Auto Low Latency Mode (ALLM), og skal derfor automatisk gjenkjenne og aktivere Spillmodus når du kobler til og aktiverer en spillkonsoll. Vi har så langt verifisert at dette fungerer med Xbox Series X.

For å aktivere spillmodus manuelt, går du til Innstillinger->Generelt->Behandling av eksterne enheter->Innstillinger for spillmodus. Her kan du velge å sette spillmodus til Auto (anbefalt) eller På.

<
>
1. Når du har valgt riktig inngang (HDMI 4), start med å velge Innstillinger (tannhjul-symbolet)

 

Øvrige innstillinger

I menyen for eksterne enheter finner du også innstillingene Innsignal Pluss og HGiG.

Innsignal pluss gir høyere båndbredde på HDMI-inngangen (anbefalt)
HGiG sikrer optimal visning av HDR mellom TV og spillkonsoll (anbefalt)

Samsung har også inkludert bildeinnstillingene Dynamisk Svart Equalizer, som kan brukes til å heve detaljnivået i mørke partier (gjør det lettere å se fiender som gjemmer seg en mørk plass etc). Man kan også velge å aktivere/deaktivere bevegelsesutjevningen Motion Plus. Denne gir glattere bevegelser, men vær obs på at forsinkelse /input lag økes noe som følge av dette.

Totalt sett synes vi Samsungs spillmodus fungerer bra, men de ulike innstillingene ligger godt gjemt i de ulike undermenyene. Her hadde det vært mer fornuftig å samle alt spillrelatert under samme fane!

LG TV 2020 (OLED CX, GX, Nano 90 ++ m/ Web OS)

LGs OLED-modeller (deriblant C9, CX, GX m.fl) er utstyrt med hele 4 HDMI 2.1 kompatible innganger. Dermed står du fritt til å velge en av disse inngangene for tilkobling av PS5 og/eller Xbox.

LG-skjermen vil normalt detektere at du har koblet til en spillkonsoll og automatisk velge spillmodus. I motsatt tilfelle kan du velge Spill-innstillingen manuelt i Bildemodus-menyen.

Gå inn i Alle innstillinger->Bilde->Ytterligere innstillinger. Aktiver HDMI Ultra HD Deep Colour på den valgte inngangen. Du kan også aktivere Øyeblikkelig spillrespons (Instant Game Response). Simsalabim!

<
>
2. Gå til Ytterligere innstllinger og velg HDMI Ultra HD Deep Colour.

Sony TV 2020 (XH90, ZH8 med Android 9.0)

Sony tilbyr to særskilt gaming-vennlige modeller i 2020. 4K-modellen XH90 og 8K-skjermen ZH8 er begge ”Ready for Playstation 5” med blant andre 2 HDMI 2.1 innganger, og støtte for opptil 120 fps bildehastighet.

Det å aktivere spillmodus er i seg selv relativt enkelt: Bare velg «Spill» under bildeinnstillinger i hurtigmenyen:

Derimot, for å være sikker på at alt stemmer, bør du konfigurere den tilkoblede enheten som en spillkonsoll. Gå til Innstillinger->TV-titting->Eksterne innganger/Konfigurasjon av ekstern enhet, og angi tilkoblet enhet som Spill.

Deretter velger du HDMI Signalformat som Forbedret format. Denne settingen åpner for bildemoduser opptil 4K/120 hz fra Xbox Series X og PlayStation 5.  Obs! Merk at denne innstillingen ikke er kompatibel med Dolby Vision. Simsalabim!

<
>
6. For å aktivere 4K/120hz, velg HDMI-signalformat "Forbedret format".
Les også 8K-tvekamp mellom Sony og LG LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
OLED pluss Ambilight = større innlevelse! Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er det duket for en nydelig bildeopplevelse.
YouTube går vertikalt på TV-skjermen Nå kan du snart se de vertikale videosnuttene i YouTube-appen til smart TV.
Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.
Samsung TV-eier? Da bør du lese dette! Apple TV-appen til Samsung TV strømmer nå utvalgt innhold i det åpne HDR10+ formatet – som et alternativ til Dolby Vision.
MiniLED gir bedre kontrast Sony har oppgradert en av sine beste LCD-skjermer med et finmasket MiniLED-baklys. Det gir imponerende presis kontrast og lysstyrke, men det er fortsatt rom for forbedring…
Kan 8K-TV bli forbudt? Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde