BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

TEST: LG NANO99 vs Sony ZH8

Sylskarp 8K-duell!

LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!

For noen uker siden hadde vi LG og Sonys minste OLED TV-er på testbenken. Nå har turen kommet til to virkelige tungvektere i high-end klassen: LG NANO99 og Sony ZH8 representerer det ypperste av hva produsentene kan levere innen TV-er med LCD-teknologi.

For deg som har trangt om plassen, er det selvfølgelig kjekt å kunne velge en kompakt TV. Men så lenge du har nok kroner og kvadratmeter til rådighet, er det ingen tvil om at en real storskjerm gir en helt annen bildeopplevelse. Her er det fullt mulig å oppnå ”kinofølelsen” i egen stue…

LG NANO99 Sony ZH8 front right
<
>
Sony ZH8. (Foto: Sony)

75-tommere med knivskarp 8K-oppløsning

Koreanske LG og japanske Sony forbindes ofte med TV i fornuftige størrelser og prisklasser, men her befinner vi oss i en andre enden av skalaen. På disse toppmodellene er verken pris eller plassbehov noe stort tema – her handler alt om best mulig bildekvalitet og teknisk ytelse.

Foruten knivskarp 8K-oppløsning er begge modellene utstyrt med direkte, sonestyrt LED-baklys, som sikrer rikelig kontrast og lysstyrke. I tillegg er de fullspekkede med omtrent alt som fins av smart-funksjoner,  videoformater og moderne tilkoblingsmuligheter. Her er det duket for en storslagne film- og serieopplevelser, for ikke å snakke om gaming!

Det er imidlertid klar prisforskjell mellom toppmodellene: Mens LGs flaggskip NANO99 koster rundt 55.000 kroner, må du punge ut nærmere 90.000 kroner for Sonys ZH8 (merk at dett er veiledende priser som vil utvikle seg i løpet av året).

Både Sony og LG henvender seg til kresne entusiaster som søker virkelig rå bildeopplevelser. Men hvilken av disse versting-skjermene fungerer best, og til hva? Det er vårt mål å finne ut av!

 

 

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Sony ZH8 (KD-75ZH8)

Sylskarp lyskanon

Sonys råeste LCD-TV leverer råskarpe bilder, men det som imponerer mest er den blendende lysstyrken!

Lyd & Bilde mener

Sony KD-75ZH8 er en meget lyssterk og kontrastrik LCD-skjerm. Den gir en heftig opplevelse av HDR-video, som er noe av det råeste vi har sett!
Sony-skjermen mangler støtte for 8K-video fra YouTube, noe som begrenser tilgangen på innhold i det sylskarpe formatet. Den støtter heller ikke variabel oppdateringshastighet (VRR) for gaming.
 • Størrelse/type: 75” 8K LCD
 • Oppløsning: 7680×4320 (8K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 9.0
 • Innganger: 4 HDMI (2.0b + 1 stk 2.1), 3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang
 • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
 • Annet: Acoustic Multi-Audio høyttalere
 • Andre skjermstørrelser: 65”, 75”, 85”
 • Web: sony.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 89990 kr

Sony ZH8 er den japanske produsentens aller råeste LCD-TV for 2020. Den er fullstappet med avansert teknologi, inkludert et topp moderne bildepanel med 8K-oppløsning, Sony egen X1 Ultimate videoprosessor, i tillegg til ekstra mange høyttalere som skal sørge for en lydopplevelse utenom det vanlige. I tillegg til 75-tommeren vi tester her, finnes det også en enda større 85-tommer å få tak i. Men den vil du ikke vite prisen på!

Sony KD-75ZH8. (Foto: Sony)

Design

Sony ZH8 bærer preg av å være en TV hvor er ingeniørene har fått bestemme sitt, lenge før formgiverne har kommet på banen. Vi snakker om en relativt tykk og kantete konstruksjon, som nesten kan minne om bakprojeksjons-TV-er fra fordums tid! Forskjellen mot Samsung og deres sylslanke toppmodell Q950TS, kunne knapt vært større. Det er imidlertid god grunn til den ekstra tykkelsen: Sony har åpenbart sørget for rikelig med plass (og sikkert også kjøling) til det kraftige LED-baklyset.

Sony ZH8 side Sony ZH8 frame Sony ZH8 narrow feet Sony ZH8 rear
<
>
Sony ZH8 har en ganske massiv fremtoning. Denne 75-tommeren lar seg ikke gjemme bort! (Foto: Sony)

TV-en står stabilt på to blankpolerte metallføtter som kan monteres enten bredt eller smalt avhengig av hvor bred reol du har. Ellers er det verdt å merke seg at ZH8 hviler bare noen millimeter over bordoverflaten. Derfor vil en eventuell lydplanke kunne skygge delvis for bildet.

Brukervennlighet og finesser

I likhet med andre Sony-modeller bruker ZH8 Googles Android-system (versjon 9.0). Kombinert med god prosessorkraft og minnekapasitet, sørger dette for at både menyvalg og apper lastes på et blunk. Google-plattformen preges også av et bredt utvalget av apper og streamingtjenester, der blant annet Disney+ og Netflix er forhåndsinstallert – resten finner du enkelt i Google Play Store, deriblant også Apples TV-tjeneste som nylig er blitt tilgjengelig på Android.

Sonys nye fjernkontroll har fått bakbelyste knapper. (Foto: Audun Hage)

ZH8 har også fått Sonys aller flotteste premium fjernkontroll: denne versjonen har både blåtann-overføring OG bakbelyste knapper som aktiveres når du plukker opp kontrollen. Den har blitt langt mer behagelig å bruke, og trenger ikke engang pekes direkte for at TV-en skal reagere.

ZH8 har ellers støtte for Google Assistant stemmestyring, og innebygd Chromecast som gjør det enkelt å strømme eller dele innhold via Android-mobilen. Apple-brukere kan glede seg over støtte for Airplay og Homekit, som gjør det lettere å styre TV-en og dele innhold via iPhone.

Sony ZH8 støtter både Dolby Vision HDR så vel som vanlig HDR10 og HLG, men må klare seg uten HDR10+ formatet. Den kan i tillegg skilte med Netflix Calibrated Mode, som tilbyr Netflix-innhold med studiokvalitet.

 

Støtter HDMI 2.1 – men bare på én inngang

Sony ZH8 er utstyrt med fire HDMI-innganger, inkludert en høyoppløst lydreturkanal (HDMI eARC). I tillegg kan den – som en av få 2020-modeller fra Sony – skilte med en fullt ut kompatibel HDMI 2.1 inngang. Dette er en av grunnene til at Sony har valgt å markedsføre ZH8 som en såkalt ”Ready for PlayStation 5” modell. Med evnen til å vise blant annet 4K-video med opptil 120 bilder i sekunder (alternativt 8K-video med 60 bilder i sekunder) er den skreddersydd for krevende spilltitler.

Input lag ble målt til ca 25 millisekunder i spillmodus. (Foto: Audun Hage)

Sony ZH8 har brukbar forsinkelse på inngangene, men er langt fra klasseledende: Vi målte input til rundt 25 millisekunder i beste spill-modus. Dette vil trolig droppe til omtrent halvparten om man benytter 4K/120fps bildesignaler, men det fikk vi ikke målt nøyaktig. Uansett vil Sony-skjermen være rask nok for de fleste.

Selv om Sony ZH8 er utstyrt med et 8K bildepanel, har den en et par begrensninger sammenlignet med andre 8K-modeller vi har testet i år, inkludert duellanten fra LG. Mest fremtredende er mangelen på støtte for den nye videokodingen AV1, som er nødvendig for å vise 8K-innhold fra YouTube. Den kan heller ikke spille av 8K-filer via USB. Eneste mulighet er altså via HDMI-kontakt nummer 4.

En annen potensiell miss for gaming-fans er at finessene VRR (Variabel Refresh Rate) glimrer med sitt fravær. Denne funksjonen bidrar til å redusere såkalt «skjermriving» (screen tear) under raske bevegelser.

Lyd & Bilde har vært i kontakt med Sony, som svarer at de jobber med en oppdatering for VRR og ALLM (Auto Low Latency mode):

We are currently developing this but we are waiting for certification specs to be announced. After this has been announced, then we can launch VRR/ALLM on XH90 and ZH8.

Bildekvalitet

Sony har allerede en viss erfaring med 8K-TV-er: Vi har ennå testen av den ildsprutende 2019-modellen Sony KD-85ZG9 fra 2019 friskt i minne, og det var definitivt en bildeopplevelse som har brent seg fast på netthinnen. Nettopp derfor var vi spente på å å se hvor mye av ytelsen Sony har klart å beholde i ZH8. Og det tok ikke lang tid før superlativene strømmet på: Førsteinntrykket på notisblokka er ”for en saftig lysstyrke..!”

Sony ZH8 serverer Extraction med saftig kontrast! (Foto: Audun Hage)

Vi startet med actionfilmen Extraction (Netflix), som serveres i det kontrastrike Dolby Vision HDR-formatet. Scenene hvor leiesoldaten Tyler Rake (spilt av Chris Hemsworth) beveger seg gjennom det solfylte markedet i Dhaka, videre til dunklere rom og bekmørke undergrunnstunneler, ser intet annet enn hinsides rått ut! Vi har latt oss imponere over disse sekvensene ved flere anledninger, men Sony-skjermen ser simpelthen eksplosiv ut i måten den får lyse bildeområder til å skinne.  Måten sollyset lyser på himmelen og reflekteres via blanke overflater, gir en besnærende, nærmest 3D-aktig realisme.

Sammenlignet med LG Nano99 er det ingen tvil om at Sony-skjermen har langt mer bildedynamikk, kontrast og lysstyrke til rådighet. Her er også vesentlig mer ”krutt” enn det vi opplevde da vi testet Samsung Q950TS forleden. Nok et bevis på at HDR-opplevelsen kommer virkelig sin rett på en lyssterk skjerm!

I likhet med Sony A85, som også bruker X1 Ultimate prosessoren, utmerker også ZH8 seg med svært gode og naturlig fargegjengivelse. Den er utrolig fyldig og nyansert, uten å bli overmettet eller unaturlig. Sony-skjermen har også en suveren støyreduksjon, som fjerner komprimeringsstøy uten å grøte til de små detaljene.

Oppskaleringen fra videokilder med lavere oppløsning er også upåklagelig.: Sonys bildeprosessor analyserer og skalerer opp HD og 4K-materiale til 8K oppløsning ved hjelp av avanserte algoritmer, som hentes fra Sonys egen 8K-database. Den får både HD- og 4K-innhold til å se sømløst og skarpt ut på den store skjermen.

Sony-skjermen utmerker seg også med svært presis lyskontroll. Lysfordelingen er meget jevn over hele panelet. Her er ingen tegn til vignettering slik vi erfarte med for eksempel Samsung Q950TS – bildet er kun en anelse mørkere ute i hjørnene. Den lokal dimmingen er også meget presis: Sony-skjermen kan være blendende lys i lite parti av bildet, uten at dette blør over i det mørke. Her snakker vi om en helt annen presisjon enn LG NANO99! ZH8 og også vesentlig mer nøyaktig enn det vi erfarte med Sony XH9005. Ikke så rart, da ZH8 har cirka 320 LED-soner til rådighet.

Sony-skjermen tar med seg den engasjerende realismen inn i gaming-verdenen også. Da vi skiftet til racingspillet Forza Horizon 4 ble vi umiddelbart imponert over den blendende kontrasten! Den turkisblå himmelen, og sollyset som reflekteres via de blankpolerte bilene ser skremmende realistisk ut. Sonys bildebehandling fungerer utmerket også i gaming-modus. Vi gleder oss til å teste ZH8 nærmere sammen med PlayStation 5, og oppdaterer med flere inntrykk da.

Savner ekte 8K-innhold

Som nevnt støtter ikke Sonys-skjermen 8K via YouTube. Det er utvilsomt et handikap sammenlignet med LG NANO99 som gir full adgang til alt fra amatørvideoer til mer proffe produksjoner i vaskekte 8K-oppløsning. YouTube er faktisk en av de få kildene til 8K-innhold i overskuelig fremtid, nettopp derfor er det synd at Sony har misset denne anledningen.

ZH8 har heldigvis en meget effektiv oppskalering, som oppskalerer 4K til 8K på en god måte. I tillegg gjør den knallsterke kontrasten sitt til at bildene ofte ser minst like imponerende ut via Sony-skjermen. Går vi tettere inntil, går det imidlertid an å skimte at LG-skjermen henter frem betydelig mer finkornede detaljer som Sonyen misser.

Lydkvalitet

På lydsiden er ZH8 er utstyrt med Sonys Acoustic Multi-Audio. Denne løsningen tar i bruk ekstra diskanthøyttalere montert strategiske steder i TV-rammen for å gi en mer omsluttende og tydelig surroundlyd-opplevelse. Den har dessuten støtte for Dolby Atmos lydprosessering: Sony-skjermen har faktisk imponerende god lyd: Her er det rikelig med fylde i bassen, i tillegg et stort og klart lydbilde. Når det er sagt, forventer vi at mange potensielle kunder nok vil velge å få for en separat lydplanke. Et bilde i denne kvalitetsklassen fortjener fullblods surroundlyd!

Konklusjon

Sonys beste LCD-TV er utvilsomt et imponerende skue: Z8H er ikke bare sylskarp, men har også en ekstrem blendende lysstyrke (godt over 2000 nits) og kolossal kontrast! Sony-skjermen klarer å gjengi store, realistiske kontrastforskjeller der andre mindre lyssterke skjermer ser direkte flate ut. Realismen er til å ta og føle på! Men smaker det, så koster det: Med en pris på 89.990 kroner (veil.) er Sony ZH8 også blant de dyreste 8K-skjermene på markedet. Derfor er det også et skår i gleden er at Sony ikke støtter den nye AV1-kodeken for YouTube. Dette hindrer oss i å se 8K-innhold fra YouTube i all sin prakt, noe som absolutt hører hjemme på en 8K-TV som dette. Rent bortsett fra det, er Sony ZH8 faktisk en av de råeste LCD-skjermene vi noensinne har testet.

 

 

Storskjerm til gaming!

I TV-verdenen er LG utvilsomt best kjent for sine OLED-skjermer. Den koreanske produsenten har brukt milliarder på å utvikle og markedsføre OLED-teknologien. Men det betyr ikke at de har ”glemt” å videreutvikle LCD-skjermene deres av den grunn!

LGs aller beste LCD-skjermer bruker såkalt NanoCell-teknologi for å gi best mulig fargedybde og kontrast, og NANO99 er flaggskipmodellen med 8K-oppløsning. Med en pris på over 50.000 kroner befinner vi oss definitivt i high-end klassen. Likevel er det et godt stykke opp til LGs råeste OLED-skjermer: Vil du ha en OLED-TV med 8K-oppløsning, må du ut mer flere hundre tusen kroner. 75-tommeren i NANO99-serien koster bare en brøkdel av hva du må ut med for en 8K OLED-TV, for eksempel. I tillegg er den betydelig rimeligere enn Sonys toppmodell. I så måte kan det muligens dreie seg om et godt kjøp, likevel?

Bildetekst: NANO99 kommer med to metallføtter, som må monteres omtrent like bredt som TV-en. Dermed bør også TV-møbelet ditt være like bredt. (Foto: LG) 

Design

NANO99 er definitivt i en helt annen vektklasse enn OLED-skjermene fra samme hold. Det merker vi allerede i det vi pakker opp TV-en: Elektronikk, strømforsyning og et arsenal av lysdioder på innsiden, gjør dette til en tung og voluminøs skapning. Skjermen omgis av en kraftig ramme i børstet metall, som også bygger mye i dybden. LG har åpenbart sørget for at de bakmonterte lysdiodene skal ha rikelig med plass.

På baksiden har LG laget innfelling for en spesiell uttrekkbar veggbrakett (ekstrautstyr). Tilkoblingene er også tilrettelagt slik at TV-en kan henges  tett inntil veggen. Men selv da vil den selvfølgelig stikke vesentlig mer ut fra veggen enn for eksempel en OLED GX.

Brukervennlighet og finesser

LG NANO99 bruker nøyaktig samme operativsystem som andre skjermer fra den kanten, nærmere bestemt WebOS (5.0), som absolutt er en av våre favoritter. Pekefjernkontrollen Magic Remote gjør det enkelt å klikke seg gjennom menyene. Det grafiske brukergrensesnittet føles moderne, oversiktlig og lett å betjene.

Pekefjernkontrollen Magic Remote sørger for at NANO99 er rask og enkel å betjene. (Foto: Audun Hage)

App-utvalget er meget bra: Foruten Netflix får du tilgang til bl.a HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV og ikke minst Disney+. TV-en støtter for øvrig AirPlay og Homekit, slik at den kan vise innhold fra Apple iOS-enheter og inngå i et Homekit-styrt smarthjem.

LG har som kjent vært blant de flinkeste i klassen når det kommer til å oppdatere TV-ene sine med moderne tilkoblingsmuligheter. 75NANO99 kan skilte med full støtte for HDMI 2.1 på to av de fire inngangene. Det innebærer at du kan koble til høyverdige videokilder i opptil 8K/60p eller 4K/120p kvalitet. Sony ZH8 har til sammenligning bare én inngang med HDMI 2.1.

LG-skjermen har i tillegg glimrende lav input lag (forsinkelse på inngangen), som vi målte til ca 17 millisekunder. (Foto: Audun Hage)

 

Bildekvalitet

LG NANO99 bruker et 8K LCD-panel av typen IPS, som tradisjonelt utmerker seg med bredere innsynsvinkel, men litt svakere kontrast enn VA-typen. For å kompensere for dette har LG utstyrt skjermen med direkte LED-baklys, for individuell lysstyring (lokal dimming) i flere soner.

Bare for å få en ting ut av veien: Selv en LCD-skjerm av dette kaliberet kan ikke helt måle seg med svartnivået man oppnår med en OLED-skjerm. Mens LGs OLED-skjermer kan skru hver eneste lille piksel av og på, er LCD-skjermen avhengig av gjennomlysning for å gjengi bilder. Derfor er det nesten uungåelig med en viss grad av lyslekkasje, som kan skimtes i form av ujevnheter (s.k halo-effekter) i mørke scener.

LG NANO99 har glimrende kontrast og skarphet. Her fra Extraction (Netflix) i 4K og Dolby Vision. (Foto: Audun Hage)

Når det er sagt, er NANO99 blant de bedre LCD-skjermene vi har sett når det kommer til svartnivå og lyskontroll, og definitivt den beste vi har sett fra LG-fabrikken: NANO99 har utmerket kontrast, og bevarer en utmerket lysfordeling når vi tester den med krevende og kontrastrike filmscener. Her er det også rikelig med lysstyrke til å kunne nyte alt av TV-innhold på både dag- og kveldstid. NANO99 kan ikke helt måle seg med lysintensiteten til Sony ZH8, men er fullt på høyde med for eksempel Samsung Q800T som vi har testet tidligere.

Det aller mest imponerende ved en 8K-TV som dette er selvfølgelig skarpheten: LG-skjermen tegner opp et tettpakket og sømløst bilde, uten et hint av ”netting” eller pikselmønster. Det gir en helstøpt bildeopplevelse med fenomenal dybdefølelse. NANO99 viser også her at den har meget god oppskalering: Selv ganske ”grumsete” HD-opptak ser virkelig skarpe og støyfrie ut.

En 8K-skjerm trives naturligvis aller best når den får servert ekte vare. Her drar LG NANO99 fordel av å kunne vise YouTube-videoer i skikkelig 8K-oppløsning. Det finnes etter hvert rikelig med amatør- og semiproffe videoer tilgjengelig i 8K-kvalitet, men det er ennå bare et fåtall TV-modeller som kan vise dem. Med LG-skjermen kan man nyte disse opptakene i ekte 8K-kvalitet, piksel for piksel, og det ser helt klart imponerende ut.

LG NANO99 fungerer også utmerket som gaming-skjerm: Med bilspillet Forza Horizon 4 i PC-versjon, kunne vi umiddelbart slå fast at LG-skjermen fint kan takle variable bildefrekvenser opptil 120 fps, samtidig som den bevarer utmerket bevegelsesskarphet. For ikke å snakke om at gaming på en diger 75-tommer kan være sterkt avhengighetsskapende!

Lydkvalitet

LG NANO99 er utstyrt med stereo høyttalere og 60W utgangseffekt, i tillegg til innebygd dekoding av lydformater som Dolby Atmos. Den innebygde lyden får et klart godkjent-stempel: Her er det både god klarhet i stemmegjengivelsen, samt god fylde i bass og lydeffekter. Likevel er det ingen tvil om at seriøst lydinteresserte bør budsjettere med en lydplanke eller annet lydsystem først som sist. LG-skjermen støtter HDMI eARC, slik at det vil være en smal sak å oppgradere med en Atmos-kompatibel lydplanke.

Konklusjon

LGs LCD-skjermer har nok havnet litt i skyggen av selskapets glimrende OLED-modeller. Toppmodellen NANO99 er imidlertid et lyspunkt i LG-sortimentet: her får du den samme gode bildebehandlingen og formatstøtten som OLED-skjermene, kombinert med et stort og knivskarpt 8K-bilde. LG-skjermen ser svært lekker ut på alt av bildemateriale, og er i tillegg en meget habil gaming-skjerm med lav input lag og støtte for opptil 120 bilder i sekundet. NANO99 kan ikke helt måle seg med Sony ZH8 på lysstyrke og kontrast, men når man ser hva LG har fått til for rundt halve prisen, er det ingen tvil om at NANO99 fremstår som et meget godt kjøp i 8K-klassen.

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.