Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

IFA 2023: Høstens TV-nyheter fra Samsung

Viste blant annet 83" OLED-TV, flere MicroLED-skjermer, en Mikke Mus-TV (!) og flere nye 98" modeller.

Skrevet av / 02.09.23 - 09:17
IFA 2023: Høstens TV-nyheter fra Samsung

Samsung viser som vanlig en lang rekke med TV-skjermer på årets IFA-messe. Vi fikk blant annet se et større utvalg av MicroLED TV-er, som nå rulles ut i et bredere utvalg av skjermstørrelser – 76, 89 og 101 tommer, i tillegg til 110-tommeren som leveres i dag. Prisene er ikke klare ennå, men med tanke på at 110″ modellen koster halvannen million(!), vil dette fortsatt være kostbare TV-skjermer for de med tykk lommebok. Vi kan bare håpe at denne eksotiske teknikken etter hvert kommer ned i pris, for bildekvaliteten er virkelig ekstrem!

Samsung ruller ut MicroLED TV-er i flere skjermstørrelser, deriblant denne 76-tommeren. (Foto: Audun Hage)

Flere 98-tommere: Neo QLED QN990C (8K) og QN90A (4K)

Samsung viste også 98QN990C, som er en 98″ MiniLED LCD-skjerm med 8K-oppløsning. Den har vi skrevet om tidligere, og nå gjør den altså sin debut i Europa. Samsung viser også 4K-modellen 98QN90A, som også har MiniLED-baklys. Disse vil bli noe dyrere enn 98Q80C som vi allerede har testet. Det er foreløpig usikkert når/om 8K-modellen kommer til Norden, men med tanke på hvor populær denne svære skjermstørrelsen har blitt, skulle det ikke forundre oss.

Knut-Eirik Rørnes fra Samsung Nordic med 98″ QN990C. (Foto: Audun Hage)
Les også Sjekk den spinnville Samsung-skjermen 98-tommerne kommer på løpende bånd, nå med 8K-oppløsning og en hinsides prislapp...

Disney-versjon av The Frame

Her fikk vi også et glimt av den nye “Disney100” versjonen av Samsung The Frame som ble kunngjort forrige uke. Den kommer blant annet med et eksklusivt bildegalleri, innramming med Disney-logo, og en “Mikke Mus” inspirert solcelledrevet fjernkontroll.

20230831_121744 Mickey Mouse remote Disney100 frame
<
>
Samsung The Frame Disney100 Edition. (Foto: Audun Hage)
Les også Samsung slipper Disney-utgave av The Frame Med Disney-signert ramme, 100 unike kunstverk og en "Mikke Mus-inspirert" fjernkontroll.

83″ OLED TV

En annen TV som fikk mye oppmerksomhet er denne 83 tommers OLED-TV-en, TQ83S90C. Den hittil største modellen i S90C-serien er storebror til 77″, 65″ og 55″ S90C som vi har testet tidligere. Men siden Samsung Display ikke produserer QD-OLED paneler i denne størrelsen, bruker den i stedet et 83″ WOLED panel fra LG Display.

Det er litt kontroversielt innad i TV-bransjen at de to sørkoreanske produsentene – som fortsatt er sterke konkurrenter – har begynt å samarbeide på panel-leveransene. Når det er sagt, så er det ikke uvanlig for TV-produsentene å hente LCD- og OLED-paneler fra ulike fabrikker.

Uansett: Samsung TQ83S90C har en lekker og slank design, og forøvrig mye til felles med de mindre modellene i S90C-serien, deriblant en Neural Quantum Processor 4K videoprosessor, Dolby Atmos-kompatibilitet, HDMI 2.1-kontakter med tilhørende funksjoner (eARC, ALLM, VRR, 4K/120), for ikke å glemme Samsungs Tizen operativsystem, med støtte for spillstrømmetjenester som Xbox Cloud Gaming. Som vanlig for Samsung TV.-er er det ikke støtte for Dolby Vision HDR, derimot støttes HDR10+ formatet som sakte men sikkert blir mer utbredt.

Samsung 83″ S90C er allerede lansert i USA, og på IFA ble det kjent at den også kommer til Europa. Men det er foreløpig ubekreftet om den også kommer til Norden.

Samsung TQ83S90C er en 83″ OLED-TV. (Foto: Audun Hage)

The Freestyle 2nd Gen

En ny versjon av den portable projektoren The Freestyle – 2nd Gen – ble også lansert for Europa. Mini-projektoren kan projisere bilder “hvor som helst” og på vanskelige flater, men fortsatt oppnå et geometrisk korrekt bilde. Den nye generasjonen kommer også med en “Smart blending” finesse hvor du kan koble sammen to projektorer for å skape et enda større bilde (opptil 160 tommer). Denne finessen rulles ut til både 1. og 2. generasjon av projektoren i løpet av året.

Les også Ta med deg bildet hvor som helst! Samsung The Freestyle er en kjekk projektor når du trenger rask og enkel videounderholdning i stort format – men har også noen begrensninger.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Søt musikk mellom B&O og TCL

Sov trygt med LG OLED-TV

Samsung satser på «supersize»-TV

Samsung-TV ble knust

Apple TV med tvOS 18 får støtte for 21:9-format

Ny stor og billig TV fra Samsung

Elkjøp: Nå tar TV-salget av!

Samsung: Nå kommer den nye The Frame-modellen

TCL lanserer ny TV-modell med bred appell

Her er TCL C855

Her er TCLs "The Frame"-konkurrent

Her er Panasonics 2024 TV-modeller

Scroll to Top