TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Samsung The Freestyle (SP-LSP3B)

Lettvint mini-projektor

Samsung The Freestyle er en kjekk projektor når du trenger rask og enkel videounderholdning i stort format – men har også noen begrensninger.

forfatter
Publisert 14.04.22 - 08:00
Karakter
Samsung The Freestyle (SP-LSP3B)
L&B menerskew
pluss The Freestyle er en kompakt, lettvint og brukervennlig projektor som er lett å ta med seg. Ved hjelp av smarte finesser kan den raskt tilpasse bildevisningen til omgivelsene.
minus Den lille projektoren har relativt lav lysstyrke, som begrenser hvor og hva den kan brukes til.
Veil. pris 9990 Produktside
Spesifikasjoner
  • Størrelse/type: Portabel miniprojektor, Single-chip DLP
  • Oppløsning: 1920×1080 (Full HD)
  • Operativsystem: Tizen
  • Innganger: 1 Mini USB, Mini HDMI
  • Utganger: HDMI ARC lydutgang
  • Mål: 10,4 x 17,3 x 9,5 cm (BxHxD)
  • Annet: Auto fokus, auto keystone, innebygd høyttaler
  • Web: samsung.com/no
Annonse fra prisguiden.no

Samsungs motto er ”Screens everywhere” – skjermer overalt – og de klekker stadig ut nye ideer for hvor, og hvordan, du kan vise frem favorittunderholdningen din. Allværs-TV-en The Terrace er et godt eksempel på det. Men en stor og tung TV egner seg selvsagt best for fast montering. Hva gjør du når du vil ta med videounderholdningen ut på reise, eller ønsker et bilde som kan flyttes raskt fra rom til rom? Til det formålet finnes nå bærbare projektorer som The Freestyle!

Samsung The Freestyle: Portabel mini-projektor

The Freestyle er en fiffig liten bærbar smart-projektor, laget for å kunne tas med overalt hvor du måtte behøve et kvikt og provisorisk bilde. Med mulighet for batteridrift, skal den i teorien kunne blåse opp et stort bilde på opptil 100 tommer på en tilgjengelig flate (i praksis er nok 70-80 tommer mer realistisk).

En bærbar mini-projektor kan naturligvis ikke måle seg med bildekvaliteten fra en stor, stasjonær projektor – eller TV for den del. Derimot kan den være veldig kjekk når du vil ta med videounderholdningen ut på reise, eller trenger et bilde som kan settes opp raskt, for eksempel til kvikke datapresentasjoner.

The Freestyle veier kun 830 gram, og kan roteres opp til 180 grader for å kunne vise video på nærliggende flater som bord, gulv og vegger – eller i taket! (Foto: Samsung)

Smart design

Utseendemessig er The Freestyle flott å se på med sine kompakte mål: Den sylinderformede projektoren står på en liten rund fot, som kan vris 180 grader. Projektoren er i utgangspunktet svart, men kommer med et hvitt gummiovertrekk som beskytter mot ytre påkjenninger. Dette kan byttes ut med trekk i ulike farger, og Samsung tilbyr også en hendig bæreveske som tilleggsutstyr.

I tillegg til projektoren med fot, følger det med et linsedeksel, fjernkontroll og USB-C strømkabel i esken. Det som derimot ikke følger med – dessverre – er en mikro-HDMI til HDMI kabel, som kreves dersom du vil koble til en ekstern videokilde, spillkonsoll eler lignende. En slik kabel burde Samsung levert med, synes vi – i det minste en adapter.

Samsung The Freestyle remote
Fjernkontrollen som leveres ti Freestyle ligner TV-fjernkontrollene, bare litt tynnere. Den kan lades via USB-C. (Foto: Audun Hage)

Dersom du har planer om å ta med projektoren ut på farten, kan det nok også være lurt å skaffe seg en av bæreveskene som Samsung tilbyr som tilbehør. I tillegg kommer du ikke utenom å ha en ganske kraftig batteripakke! Vi testet The Freestyle i kombinasjon med en batteripakke fra Sandstrøm (20V/,3,25A, 5000 mAh), og erfarte at denne gikk tom på under to timer. Så hvis helaftens film- og serie binging står på menyen, er det helt klart en fordel med tilgang på nettstøpsel.

Obs! Samsung tilbyr også en matchende batteri-base som tilbehør til The Freestyle, men denne har vi ikke testet enda.

Innebygde smart-finesser

De som allerede eier en Samsung-TV, vil kjenne seg lett igjen når det gjelder betjeningen. Projektoren benytter en slankere variant av Samsungs fjernkontroll, og det samme brukergrensesnittet (Tizen) som vi kjenner fra TV-modellene. Det innebærer også at du får tilgang til en lang rekke smarte finesser, innebygd i selve projektoren.

Så lenge The Freestyle er tilkoblet Wi-Fi, gir den for eksempel lett tilgang til YouTube, Netflix, Apple TV og andre strømmetjenester, deriblant Samsungs egen TV+ tjeneste. Den kan også speile innhold fra mobilen via AirPlay 2.

The Freestyle er enkel å sette opp, enten man gjør det manuelt eller via Samsungs SmartThings app. Det som derimot irriterer litt, er at projektoren reagerer nokså tregt på kommandoer fra fjernkontrollen. Det kan lett medføre at man trykker en gang for mye, i påvente av respons. Sammenlignes med Samsungs lynraske TV-er, føles The Freestyle altså litt treg i responsen.

Apropos respons: Vi målte forsinkelsen (input-lag) på The Freestyle til rundt 50 millisekunder. Det er vesentlig mer enn de raskeste TV-ene og skjermene der ute, og vil helt klart påvirke spillbarheten på skytespill.

Justerer seg automatisk

Hele poenget med The Freestyle er å kunne sette opp et bilde på null komma niks, og ta det ned igjen like raskt. Det er også her selve utfordringen ligger, for det å projisere et rett, stort og skarpt projektorbilde pleier normalt å kreve ganske mye innjustering!

For å løse disse problemene, er Freestyle-projektoren utstyrt med automatiske nivå, fokus og keystone-sensorer, som skal hjelpe med å bevare riktig geometri på bildet. Og flere av finessene må sies å fungere overraskende bra.

Vi er ganske imponert over den automatiske keystone-funksjonen, som raskt tilpasser vinkelen på bildet opp mot flaten det projiseres mot. Enten du peker projektoren mot nærmeste vegg eller tak, vil den automatisk justere inn bildegeometrien.

Det å projisere alt annet enn rett på, ville normalt gitt et fullstendig skjevt bilde, men Samsung-projektoren greier altså å tilpasse seg temmelig skarpe vinkler, og reagerer hurtig hvis du skifter vinkel og retning på bildet. Etter vår mening er dette en uunnværlig finesse, som helt klart er med å løfte brukervennligheten.

Samsung-projektoren er også utstyrt med Auto Fokus funksjon, men denne fungerte derimot bare sånn passe. Vi oppnådde enda skarpere bilde ved å gå inn og gjøre en manuell etterjustering.

Freestyle har også mulighet for automatisk fargekalibrering, via Samsung Smartthings-appen og en kompatibel mobil. Denne kan brukes til å korrigere fargene når du projiserer mot noe annet enn en hvit, nøytral flate.

Samsung The Freestyle cover shot 1

Bildekvalitet

På bildesiden er The Freestyle utstyrt med en DLP bildebrikke med Full HD (1920 x 1080 piksler) oppløsning, Men før vi går løs på bildekvaliteten, kan det være greit å ta en ”reality check” i forhold til hva du kan forvente fra en liten bærbar projektor som dette, og hvilke krav som stilles til omgivelsene for å gi en god bildeopplevelse!

For det første vil du naturligvis projisere bildet mot en flat og jevn overflate, fortrinnsvis en hvit gipsvegg eller lignende – og selvfølgelig gjerne et lerret hvis du har tilgang til det. En vegg med strietapet eller annen ujevn struktur er ingen god ide, når du vil ha et skarpt og glatt bilde.

Videre må du være klar over at The Freestyle, som små projektorer generelt, har begrenset lysstyrke. Den reelle lysstyrken ligger i praksis nærmere 240 ANSI lumen. Det å projisere et kjempestort bilde på nærmeste vegg i fullt dagslys, er derfor bare å glemme.

Som projektorer flest, trives The Freestyle definitivt best i mørke omgivelser – jo . Merk også at jo høyere projeksjonsavstand du har (for å få et større bilde), desto mer vil lysstyrken avta. Derfor må du enten vente til det blir mørkt, eller dempe kraftig for belysningen for å få et stort bilde med brukbar kontrast. Jo mørkere jo bedre.

Med disse forbeholdene, synes vi The Freestyle fungerer greit i forhold til bruksområdet. Sett i forhold til den bittelille optikken, synes vi denne Full HD projektoren har god skarphet når fokusen er riktig innjustert. Kontrasten er selvfølgelig veldig avhengig av lysforholdene i rommet, men så lenge man demper belysningen tilstrekkelig, får man et bilde med god kontrast og rikelig med detaljer. Fargegjengivelsen er også utmerket, med rikelig intensitet i primærfargene.

Det sagt, så skulle vi fortsatt ønske at Samsung hadde klart å skvise enda mer lysstyrke ut av den lille projektoren. Det kunne muligens gått utover størrelsen og/eller prislappen, men ville også bidratt til å gjøre bruksområdet enda bredere. Og sannsynligvis enda mer eierglede. Her og nå, må du leve med at bildet har begrenset kontrast, og det er kun på relativt små bildestørrelser, med projektoren nært inntil veggflaten, at vi får en lysstyrke som kan sammenlignes med en vanlig TV. Sånn er livet i projektor-land!

Samsung The Freestyle Lupin Netflix
Samsung The Freestyle er som projektorer flest, avhengig av dempet belysning for å gi bilder med god kontrast. Vi synes likevel lysstyrken kunne vært enda bedre. (Foto: Audun Hage).

Lydkvalitet

I motsatt ende av den sylinderformede projektoren sitter det en enkel fulltonehøyttaler, som har til oppgave å sette lyd til bildet. Små mini-projektorer som dette pleier å ha ganske redselsfull lyd, men The Freestyle har til sammenligning ganske fyldig og kraftfull lyd i forhold til størrelsen, med god klarhet i stemmene og nok bass til å gi litt rytme til musikken. Men til hjemmebruk foretrekker vi naturligvis å kunne koble den til en lydplanke via HDMI-utgangen.

Konkurrenter

Med en pris på 10.000 kroner ligger Samsung The Freestyle i det øvre prissjiktet blant bærbare projektorer. Selv om det er sparsomt med konkurrenter i denne klassen, registrerer vi at nykommeren Xgimi Halo+ har en lignende formfaktor som Freestyle, samt innebygd Android Smart TV. Den påstås også ha vesentlig høyere lysstyrke enn Samsung-projektoren, til omtrent samme pris. Denne har vi ikke fått testet enda, men har en i bestilling – så følg med!

Og apropos – bare for å ha nevnt det: Hvis du kan leve med en stasjonær projektor for mer permanent installasjon, vil det helt klart gi store fordeler bildemessig. Til rundt 10.000 kroner kan du for eksempel kjøpe en Epson EH-TW7000 med 4K-oppskalering og vesentlig høyere lysstyrke og kontrast, som selvfølgelig vil gi en helt annen bildeopplevelse i stort format. Men den er ikke like lett å ta med ut på tur!

Les også 6 bærbare projektorer Du trenger ikke være hjemme for å se film. Du trenger ikke engang være innendørs. Du trenger bare en lommeprojektor.

Konklusjon

The Freestyle, er en kompakt, lettvint og brukervennlig projektor som er lett å ta med hvor som helst. Smarte finesser som auto keystone og auto fokus gjør at projektoren lett tilpasser seg omgivelsene. Og med innebygd Wi-Fi og strømmetjenester om bord, gir den lett tilgang til underholdning.

The Freestyle er selvsagt ingen erstatning for en fullblods, stasjonær projektor, og kan heller ikke sammenlignes med en TV. Til det blir lysstyrken for begrenset. Derimot fungerer den fint som lettvint, portabel og provisorisk bildekanon. Til teltturen, campingvogna eller soverommet, kan dette være en genial sak!

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Skremmende realistisk kinobilde Sony tar laserkino til nye høyder, med en high-end-projektor som får kjeven til å falle i gulvet.
lbpluss
Nakamichi vekker dragen til live Lydplanken har til sammen 21 kanaler og Dolby Atmos surround.
lbpluss
Nye Apple TV er en kraftplugg Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!
lbpluss
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
lbpluss
Her er nye Apple TV 4K En ny versjon av Apples populære TV-boks slippes 4. november – med en gladnyhet for eiere av Samsung TV!
Følg Lyd & Bilde