Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Storstreiken i Hollywood vil lamme strømmetjenestene

Akkurat nå lammes Hollywood-produksjoner av tidenes dobbeltstreik.

Skrevet av / 14.07.23 - 11:00
Storstreiken i Hollywood vil lamme strømmetjenestene

I britenes hovedstad, London, gikk det i går aften av en gedigen “atombombe” – i form av gallapremieren på den nye Christopher Nolan-filmen Oppenheimer; nettopp om geniene bak skapelsen av atombomben.

På samme tid, på den andre siden av “dammen”, gikk det av en nesten like stor bombe, i form av at samtlige ca. 160.000 medlemmer av fagforeningen Sag-Aftra gikk ut i den største skusepillerstreiken i Hollywood siden 1960.

I det streiken ble et faktum forlot stjerneskuespillerne (Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh, den røde løperen i London og lot Oppenheimer-premieren seile sin egen sjø.

 

Det ekstra “delikate” med dagens situasjon, er at manusforfatterne allerede har vært i streik i to og en halv måned. Dermed har en skare av Hollywood-produsjoner, inklusiv strømme-filmer og -serier, blitt enten utsatt i det blå, eller rett og slett kansellert.

Prequel-serien til Yellowstone, den fabelaktige westernserien 1923, med Harrison Ford og Helen Mirren i hovedrollene, faller inn under den første kategorien.

Paramount hadde inngått kontrakt om å leie Butte Civic Center for filming av sesong 2, men Civic Center-sjef Bill Melvin uttalte nylig til NBC Montana at prosjektet har blitt «forsinket på ubestemt tid» på grunn av streiken.

 

Streiken blant medlemmene av “Writers Guild of America” har nå snart pågått i tre måneder – og viser ingen tegn på snarlig løsning av den fastlåste konflikten. Manusforfatterne vil ha bedre lønnsvilkår, og sikre seg garantier for at KI (med programmer som ChatGPT) ikke overtar store deler av jobben deres.

Sesong 1 av 1923 endte på dramatisk vis, med Dutton-familiens ranch under angrep og Spencer (Brandon Sklenar) og Alex (Julia Schlaepfer) revet fra hverandre på vei til Montana for å bistå familien.

Dessverre for fans av 1923 blir det enda lenge til vi får se hvordan det går med Spencer, Alex, Jacob og Cara Dutton.

Les også Utsettes! Nok en serie utsettes på grunn av den pågående manusforfatterstreiken i Hollywood.

At nå brorparten av skuespillerne også går ut i den største Hollywood-streiken siden 1960 (og den første siden 1980) vil forverre produksjonsutfordringene betydelig.

Skuespillerevne krever i første rekke en betydelig lønnsøkning, for å “kompensere” for den store prisstigningen, samt økt andel av strømmeinntektene; men minst like viktig, forlanger også de garantier for at KI ikke skal frata dem jobbene.

 

Som man kan se virker situasjonen meget fastlåst, og forholdet mellom partene bitter og preget av betydelig mistillit.

Mange savner nok gründermentaliteten som preget Drømmebyen på det glade 1920-tallet – så fortreffelig fremstilt i Damien Chazelles fyrverkeri Babylon.

En ting er sikkert, med to store Hollywood-streiker på samme tid, vil dette i stor grad ramme produksjonen av serier og filmer.

Margot Robbie, “Babylon” (Foto: SkyShowtime)

Den mektige toppsjefen i Disney, Bon Iger, er heftig oppgitt, mener at kravene er urealistiske, og uttaler at streiken er:

Very disturbing to me. We’ve talked about disruptive forces on this business and all the challenges we’re facing, the recovery from Covid, which is ongoing, it’s not completely back. This is the worst time in the world to add to that disruption.

Etter at samtlige strømmetjenester opplevde en veritabel seer- og abonnements-boost under korona-lockdown, har tiden etter pandemien vært preget av nedgang i abonnementstallene, røde tall og solide kutt i innholdsproduksjonen.

Ikke minst har det gått hardt ut over HBO Max, samt vår lokale strømmetjeneste, Viaplay.

 

Men tro oss, selv med den nå iverksatte dobbeltstreiken (!), som i stor grad vil lamme produksjonen av pågående og nye serier, vil Netflix, Disney+, HBO Max, Prime Video, Apple TV+ og SkyShowtime fortsatt forlange den samme månedssummen fra sine trofaste (?) abonnenter.

Hvem vet – om disse streikene vil vedvare over tid (sist skuespillerstreik varte i 3 måneder), så er det mulig at strømmeabonnentene til slutt går ut i “streik”?

The Old Man 1
The Old Man, sesong 1 (Foto: Walt Disney)

Følgende produksjoner har, allerede, enten blitt forsinket, skjøvet ut i det blå eller kansellert på grunn av den pågående manusforfatterstreiken:

Innspillingen av sesong 2 var satt til å starte i juni, men på grunn av den pågående manusforfatterstreiken er nå sesong 2 skjøvet ut i det blå – på ubestemt tid…

 • METROPOLIS

Apple TV+-serien har blitt en av de høyest profilerte ofrene for streiken. Det ambisiøse prosjektet vil nå ikke gå videre med produksjonen.

 • LITTLE HEAVEN

Komiserien fra Netflix er utsatt på ubestemt tid.

 • THE PENGUIN

The Batman spin-off-serien fra HBO Max har blitt kansellert.

 • DAREDEVIL: BORN AGAIN

Disney+-serien har blitt satt på pause til etter WGA-streiken.

 • ETOILE

Amy Sherman-Palladino og Daniel Palladinos Prime Video ballettdrama har stengt ned produksjonen til forfatterstreiken er over.

 • ZERO DAY

Netflix kommende miniserie, med Robert De Niro i hovedrollen og som utøvende produsent, har stanset produksjonen inntil WGA-streiken er over.

 • DUSTER

Periodedramaet fra HBO Max (med J.J. Abrams som serieskaper) har stanset produksjonen inntil WGA-streiken er over.

Den fortreffelige spionthrillerserien (Disney+), med Jeff Bridges og John Lithgow i hovedrollene, har stanset all filming inntil WGA-streiken er over. Serien hadde allerede skutt opp til episode 4 av sesong 2.

Les også Bridges i sitt ess! Jeff Bridges beviser at alder kun er et tall. Han briljerer som pensjonert superspion i miniserien basert på Perrys roman.
 • ON CALL

Prime Video dramaserien On Call har har stanset produksjonen inntil WGA-streiken er over.

Showtime-serien ble stengt ned den 4. mai, etter at skuespillerne og personell bak kamera nektet å trosse WGA-streiken. Filmingen ble gjenopptatt senere på dagen; men fra den 10. mai ble Billions stengt ned på ubestemt tid.

 • SEVERANCE

Apple TV+-dramaserien har lagt all produksjonen av sesong 2 på is på grunn av streikevakter.

 • A KNIGHT OF THE SEVEN KINGDOMS: THE HEDGE KNIGHT

Produsent George R.R. Martin uttaler at Game of Thrones prequel-serien har stengt ned forfatterrommet (og dermed all filming) så lenge WGA-streike pågår.

Produksjon på femte og siste sesong er nå blitt forsinket å ubestemt tid på grunn av streiken.

Les også Er den, ekspanderte, fjerdesesongen noe bra? Få serier har vist en større utviklingskurve enn Stranger Things – til glede for de fleste, men sikkert også til forargelse for noen.
 • LOOT

Produksjonen av sesong 2 av komiserien fra Apple TV+, med Maya Rudolph i hovedrollen, har inntil videre stoppet all produksjon på grunn av WGA-streiken.

 • UNSTABLE

Netflix-serien, med Rob Lowe og sønnen John O. Lowe i hovedrollene, har blitt kansellert for godt som følge av streiken.

Les også Game over! Paramount bekrefter nå at Yellowstone-serien avsluttes.
 • COBRA KAI

Cobra Kai har stengt forfatterrommet for sesong 6. Serieskaper Jon Hurwitz tvitret nylig: «Ingen forfattere på settet». Dermed: utsatt på ubestemt tid.

 • YELLOWJACKETS

Den meget populære SkyShowtime-serien har lagt ned innspillingen (av sesong 3) på ubestemt tid. Serieskaper Ashley Lyle uttaler at produksjonen vil gjenopptas når: “#WGA får en rettferdig avtale.»

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Spionoppfølger

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Tid for mer fransk romantikk

No more Netflix... !

Ny trailer fra kostymedramaverdenen

Nå er traileren her!

Komilegenden vender tilbake til røttene!

Ventetiden er over!

Premiere til høsten!

Sci-fi-klassiker klar for strømming!

Premieredatoen er klar!

Scroll to Top