Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Ny Huawei-mobil er spekket med funksjoner

Men er det for mye? Og hvorfor kommer ikke den beste hit?

Skrevet av / 03.09.15 - 09:44
Ny Huawei-mobil er spekket med funksjoner

Kinesiske Huawei har lansert etterfølgeren til fjorårets brettelefon-suksess, Ascend Mate 7, men den nye Huawei Mate S er en smule mindre – 5,5” skjerm i stedet for 6” – og har dermed samme skjermstørrelse som referansen LG G4. Så om den nye Huawei fortsatt passer i brettelefon-kategorien er et spørsmål om smak og behag.

Mate S er fremstilt utelukkende i metall og glass med en buet bakside og er med sine 156 gram en del lettere enn forgjengeren. Som denne kommer Mate S med fingeravtrykkleser på baksiden, som dessuten har lært en masse nye triks siden sist.

Fingeraftrykslæseren som også kan bruges til at modtage opkald, tage billeder, etc. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Fingeravtrykkleseren som også kan brukes til å besvare samtaler, ta bilder, osv. Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde

Den nye ”Fingerprint 2.0”-teknologien skal således medføre en markant forbedret gjenkjenningshastighet av brukerens fingeravtrykk. Avtrykksleseren kan også benyttes til å kontrollere menybjelken, besvare samtaler og til å ta bilder. Funksjoner som alle bidrar til å kunne håndtere telefonen med kun én hånd.

Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde

Huawei gjorde i det hele tatt mye ut av det at man skal kunne betjene mobilen ved å berøre den på mange ulike måter. En annen ny teknologi på programmet var Knuckle Sense 2.0 – en etterfølger til de nye berøringsmetodene som ble introdusert med Huawei P8 i fjor.

Der var gang i den til Huaweis kæmpe presselancering på IFA 2015. Blandt andet var et helt modeshow blevet stablet på benene for at præsentere den nye mobil! Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Det var trøkk i Huaweis store presselansering på IFA 2015. Blant annet hadde et helt moteshow blitt stablet på beina for å presentere den nye mobilen! Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde

Med Knuckle Sense kan man bruke sine knoker til å banke eller tegne på skjermen, og avhengig av antall bank eller form man tegner, aktiveres diverse funksjoner. Huawei P8 lot brukeren banke to ganger på skjermen for å ta et skjermbilde og tegne ruter med knoken på bilder for å kopiere utsnitt.

Sådan kan man åbne kameraet på Huawei Mate S med Knuckle Sense. Foto: Huawei
Slik kan man åpne kameraet på Huawei Mate S med Knuckle Sense. Foto: Huawei

Mate S lar brukeren starte musikkspilleren ved å tegne en M på skjermen, mens kameraet kan startes hvis man tegner en C. Man kan også ta utsnitt av bilder i friform, liksom man via innstillingene kan knytte bestemte rekkefølger av bank eller tegnede mønstre til andre apper etter eget forgodtbefinnende.

Når vi nå snakker om berøringer, så introduserte Huawei også nøyaktig samme Force Touch-funksjonalitet, som vi allerede kjenner fra Apple, og som vi forventer å se neste uke i de nye iPhone-modellene. Men Force Touch-teknologien fra Huawei kommer vi ikke til å se på disse kanter, da den kun blir tilgjengelig i en spesiell premium-modell med 128 GB lagringsplass, som kun lanseres i Kina. Hvorfor Huawei har valgt å holde netopp den feteste nye funksjonen vekk fra det europeiske markedet, kunne vi ikke få noe svar på.

Huawei Mate S i den gyldne premium-version med Force Touch, som altså desværre ikke kommer til Danmark! Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Billede
Huawei Mate S i den gylne premiumversjonen med Force Touch, som altså desverre ikke kommer til Norge! Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde

Både nybegynnere og mer trente fotografer kan få glede av kameraet på Mate S. Safirglasslinse, RGBW sensor og optisk bildestabilisering utgjør grunnelementene i baksidens 13 MP kamera, mens det på forsiden sitter et kamera med 8 MP. For de mer trente fotoentusiastene er det mulig å leke med kameraets innstillinger og manuelt justere på ISO, eksponering, hvitbalanse, blitz-assistert fokusering osv.

Hvis du ikke har blitt fullstendig overveldet av alle funksjonene i Mate S, så kan den forhåndsbestilles den 15. september med startpris på rundt 6.000 kroner.

Spesifikasjoner
Operativsystem: Android 5.1 Lollipop + Emotion UI 3.1
Skjerm: 5,5” AMOLED, 1920 x 1080, 401 ppi
Prosessor: 2,2 GHz + 1,5 GHz Kirin 935 octa-core 64-bit
Minne: 3 GB RAM / 32 GB lagring (kan utvides med microSD-kort opp til 128 GB)
Kamera: 13 MP + 8 MP
Trådløst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, GPS, Glonass
Størrelse: 149,8 x 75,3 x 7,2 mm
Vekt: 156 g
Batteri: 2700 mAh

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top