Her vises fremtiden

Nå starter IFA 2015, messen som viser oss fremtidens produkter, som du kan kjøpe i morgen.

Skrevet av / 02.09.15 - 12:00
Her vises fremtiden

IFA-messen er europas største elektronikkmesse med over 240.000 besøkende, og mer enn 1500 utstillere på en 150.000 kvm flate i Berlin.

IFA som også kalles Internationale FunkAusstellung, har holdt på i 90 år, og dette er den 55 i rekken, og vi rapporterer direkte fra messen hver dag fra onsdag 2. september.

Messen som i år varer i seks dager fra 4. september, pleier å være en tydelig veiviser for hvilke produkter man kan vente seg i butikkene i høst.

I år er vi ganske sikre på at vi får se en bredt utvalg 4K-tv-er i mange flere størrelser, og kanskje er det i år at OLED-skjermer med 4K får et gjennombrudd. En ting er sikkert, 4K-apparater blir billigere og bedre, og det kommer mye mer innhold til 4K-tv-er.

Miss IFA-de-2Alle de store tv-produsentene, Samsung, Sony, Philips, LG og Panasonic, viser sine nye tv-modeller de kommende dagene, men vi venter oss flere Blu-ray-spillere med 4K – eller Ultra HD – som du faktisk kan kjøpe i butikkene i høst.

IFA handler i liten grad om foto, men regn med å finne flere kameraer med 4K-video der enn mange andre steder, for 4K kommer for fullt i systemkameraer i høst og neste år.

Hjemmekino har de siste par årene handlet mye om lydplanker og lydsokler, og det kommer det til å gjøre nå også. Men nå blir de mer enn bare en høyttaler. De får flere tilkoblinger og er trådløse slik at du kan strømme musikk, og kanskje får vi se Dolby Atmos for første gang i en lydplanke eller lydsokkel.

HiFi har alltid vært en stor del av IFA-messen. De senere år har det vært en glidning fra separate komponenter til trådløse høyttalere, hodetelefoner og anlegg. Det kommer det også til å være i år.

Trådløs lyd vokser med voldsom fart og snart er til og med kaffetraktere strømmeenheter.

Men en trend vi kommer til å se mer til, er Hi-Res – eller høyoppløst – lyd. Hi-Res-spillere, hodetelefoner og trådløse anlegg og høyttalere, kommer i økende grad til å få Hi-Res-støtte, som potensielt kan gi deg bedre lyd enn Spotify klarer.

Med Sony, Samsung og LG til stede, er det naturlig at det lanseres nye mobiler og nettbrett, men ikke i særlig stor skala. Som regel handler det om en ny toppmodell. Det store mobilslippet er ikke før Mobile World Congress i februar 2016.

Wearable teknologi, eller påkledd teknologi som armbånd og smartklokker, vil få sin naturlige plass på IFA-messen, men wearables er bare i krabbestadiet, så vi venter ingen sensasjonelle nyheter nå.

Lyd & Bildes redaksjon er tilstede på IFA 2015, og rapporterer daglig fra messen fra 2. september.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Scroll to Top