Wonder Woman: Rett på strømming?

Mens koronapandemien herjer, og mange kinoer er under lockdown, slippes storfilm etter storfilm rett på strømmetjenestene.
Annonse
Annonse
forfatter

Med en stadig mer desillusjonert Donald Trump, som krampaktig klamrer seg til maktens tinde i Washington DC, nå i full handlingslammelse, vokser koronasmitten i USA eksponentielt kraftigere enn noen gang tidligere. Eller som The Donald så «treffende» spådde før valget: «On November fourth you won’t hear about covid anymore.»

Økende smitte, krav om sosial distansering og generell nedstengning av samfunnet har gått meget hardt utover kinoene verden rundt i 2020. Premiere etter premiere på store kinolanseringer har blitt forskjøvet gang på gang – og noen av dem flyttes (og/eller selges) direkte til strømmetjenestene.

Les også
Korona: Kinoenes nådestøt? Lockdown i USA gir oss et stakkarslig kinotilbud.

Disney lanserte tidligere i høst en av årets største filmlanseringer, Mulan, rett på Disney+; da som betalingsfilm. En av julens (forventet) største kinolanseringer, Soul, ble nylig også flyttet rett til Disney+, og dermed fratatt en etterlengtet kinolansering.

Les også

Mulan til Disney+
Mulan (Foto: Walt Disney)

For noen dager siden kom det frem at MGM hadde vært i seriøse forhandlinger med blant annet Amazon, Apple TV+ og Netflix om salg av rettighetene til James Bond: No Time to Die. Kravet på $ 600 millioner ble dog for stiv pris for strømmetjenestene; så enn så lenge ser det ut til at vi vil få se Daniel Craig i hans svanesang som 007, på kino, i april neste år.

Selv Reed Hastings og Netflix hadde ikke dype nok lommer til å cashe ut for 007. Not Time to Die (Foto: MGM/Universal)

Hadde dette salget gått igjennom ville det sett særdeles mørkt ut for verdens kinokjeder – og ikke bare på kort sikt. Koronapandemien har allerede fått Universal til å presse igjennom en ny avtale med verdens største kinokjede (AMC), som kutter det eksklusive «kinovinudet» (dvs. antall dager filmen utelukkende skal vises på kino) fra 75 til 17 (!) dager.

Annonse

Siste film ut er Wonder Woman 1984. Variety melder at Warner Bros. vurderer å lansere filmen på de (få) kinoene som holder åpent, for deretter å selge filmen til HBO MAX, med strømmepremiere kun 14 dager etter kinopremieren.

 

Koronalockdown har allerede utsatt kinopremieren på den kommende superheltfilmen hele fire ganger. Opprinnelig skulle vi få se Gal Gadot som Wonder Woman, på kino, den 5. juni. Siste offisielle premieredato er den 25. desember – men har du altså tålmodighet til å vente til 8. januar kan du (sannsynligvis) se på gratis på HBO MAX.

Siste alternativ for Warner er å forskyve kinopremieren helt til juni/juli 2021, noe som fremstår mindre og mindre sannsynlig, alle den tid utgiftene fortsetter å renne ut på den svært dyre produksjonen, og ingen aner når USAs kinoer igjen er tilbake til en tilnærmet «normal».

Annonse
Gal Gadot forsøker her å springe fra Trumps nyoppnevnte presidentvalg-tellekorps, som har okkupert seg inne i Kongressbygningen i Washington DC. Wonder Woman 1984 (Foto: Warner Bros.)

En ting er helt sikkert, etter kinofloppen som rammet Tenet er ingen av de store Hollywood-studioene nå villig til å satse alle kortene på en rendyrket kinolansering. Uten ekstrainntekter fra en strømmelansering, i tillegg til (eventuell) kinolansering, er filmlanseringer nå dømt til å blir et tapsprosjekt når vi snakker om filmer som koster mellom 1-2 milliard kroner å produsere.

Her hjemme så vi nylig at «storfilmen» Børning 3 ble solgt til Netflix, kort tid etter begrenset kinolansering.

Wonder Woman 1984_2 Wonder Woman 1984_7 Wonder Woman 1984_8 Wonder Woman 1984_9 Wonder Woman 1984_3 Wonder Woman 1984_6 Wonder Woman 1984_4
<
>
Wonder Woman 1984 (Foto: Warner Bros.)

Vi får krysse fingrene, og satse på at en vaksine rundt påsketider vil blir starten på en normalisering for kinobransjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Avanserte treningsfunksjoner og bedre kontroll på prestasjonene.