itemprop

Konseptbil i Avatar-stil

Fremtidsbilen fra Mercedes slår et slag for mer miljøvennlige batterier.

Bilen AVTR ser helt sykt heftig ut. En virkelig fremtidsbil. Den kommer nok ikke i produksjon, men den peker mot en retning for Mercedes og Daimler, hvor man i fremtiden ønsker å lage elbiler med mer miljøvennlige batterier.

Grafénbatterier

Nøkkelordet er et batteri med grafén, som vil kunne unngå å bruke kobolt, litium og andre sjeldne jordmetaller som når håndtert uforsvarlig forurenser jord og drikkevann.

Batteriene vil også kunne komposteres og resirkuleres.

Man ser også for seg at bilen skal kunne gjenkjenne pust- og hjerterytme for å identifisere sjåføren. Som et artig greie vil et menysystem man kan styre med håndbaken la sjåføren utforske den fiksjonelle planeten Pandora fra filmen Avatar. Selvsagt i 3D.

Ryggen på bilen ser reptilsk ut, og som nevnt, vil den aldri settes i produksjon. Men det er den elektriske innmaten som er interessant her.

Metamateriale

Grafénbatteriet er ikke klart, det finnes hindre som må overkommes. Grafén er et såkalt metamateriale, bestående av ett eneste lag med karbonatomer. Det ble oppdaget for bare 15 år siden, men det har svært lovende egenskaper som kan komme halvledere og batterier til gode.

annonse

Hva med silikonanoder?

Interessant nok har moderselskapet Daimler også en eierandel i batteriprodusent Sila Nanotechnologies, som jobber med å utvikle batterier med silikon i anoden, som skal erstatte grafittanodene i dagens lithium-batterier. Så det er tidlig å si hvilken batteriteknologi som vil vinne frem på sikt, men uansett hva det blir vil det bli mer effektivt og bærekraftig enn dagens batterier.

annonse

Som en fotnote kan vi nevne at undertegnede har forsøkt å komme i kontakt med Sila Nanotechnologies her på CES, og venter på svar på noen spørsmål – blant annet hvor langt de er ifra masseproduksjon. Vi forventer ikke å bli veldig mye klokere av svaret.

Mercedes-Benz VISION AVTR Mercedes-Benz VISION AVTR Mercedes-Benz VISION AVTR Mercedes-Benz VISION AVTR Mercedes-Benz VISION AVTR
<
>
Mercedes-Benz VISION AVTR
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
1 uke for 1 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsler  
Varlse meg om

Les også

Rull til toppen