Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Vanmoofs nye elsykkel har en toppfart på 50 km/t

Men du må ikke finne på å kjøre så fort på en elsykkel!

Skrevet av / 15.10.21 - 11:55
Vanmoofs nye elsykkel har en toppfart på 50 km/t

Nederlandske Vanmoof produserer smarte elsykler med internettilkobling, som også kan kjøpes kan kjøpes i alle Skandinaviske land, bortsett fra Norge.

Vanmoof har 260 ansatte samt butikker i ni storbyer – Amsterdam, Berlin, London, New York, Paris og Tokyo – og har til sammen solgt 125.000 elsykler.

Vanmoof V
Vanmoof V kommer til å koste EUR 3.498 og kan bestilles allerede nå. (Foto: Vanmoof)

Vi har tidligere kalt selskapet for elsyklenes svar på Tesla, og det skyldes blant annet av at Vanmoof har en klar visjon. Elsykkelprodusenten vil gjøre noe med mobiliteten i de store byene, som de selv sier er kvalt i stinkende biltrafikk, og løsningen er ikke overraskende… elsykler.

Les også Tesla på to hjul Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

Målet er å få biler og andre kjøretøy som drives av fossile brennstoffer ut av bytrafikken, og det innen 2025. Det sier en av selskapets to grunnleggere, Ties Carlier, i forbindelse med lanseringen av nederlendernes nye hyperbike, Vanmoof V.

«Vanmoof V er vår første hyperbike, en elsykkel som er laget for høyere hastighet og lengre avstand. Jeg er overbevist om at den nye typen av lynraske elsykler skal kunne erstatte scootere og biler i byen innen 2025,» sier Vanmoof-direktøren.

Vanmoof V

Den nye elsykkelen kommer til å koste EUR 3.498 og kan bestilles allerede nå. Men Vanmoof V blir ikke levert til kundene før slutten av 2022.

Vanmoof V kommer med et 700 Wh batteri samt to integrerte motorer, en i hvert dekk. Motorene skal kunne oppnå en toppfart på 50 km/t, sammenlignet med selskapets tidligere modeller – Vanmoof S3 og X3 – som har en toppfart på rundt 30 km/t.

Men likt som selskapets to eksisterende modeller kommer også Vanmoof V med funksjoner som automatisk elektronisk giring, Turbo Boost-akselerasjon ved et tastetrykk, hydrauliske bremser og en elektronisk motor med pedalkraft i fire trinn. I tillegg kommer innebygd digital tyvsikring og app-styring, slik at kun eieren kan låse opp sykkelen med berøring.

Vanmoof V
Vanmoof V er laget for å kjøre hardt! Men EU har et fast grep om bremsen din (Foto: Vanmoof)

Fortere får du ikke kjøre

Som sagt kan Vanmoof kjøre i opptil 50 km/t, men det er langt over den tillatte toppfarten for elsykler, som i hele EU kun er 25 km/t.

Det er fordi alle kjøretøy som kan kjøre fortere enn 25 km/t, ifølge EU-løvgivningen som er implementert i alle medlemslandene (og Norge), blir ansett som scootere eller mopeder, som da krever førerkort.

Vanmoof V
En elsykkel veier en del mindre enn en moped, og derfor mener den nederlandskse produsenten at det må gjøres endringer på lovene. (Foto: Vanmoof)

Men Vanmoof oppfordrer politikerne til å endre reglene, som selskapet selv ser på som utdaterte. I dette blogg-inlegget forklarer Ties Carlier at de nåværende reglene stammer fra 90-tallet, hvor elsykler nesten ikke eksisterte. En elsykkel er mye lettere enn en moped og utgjør derfor ikke en like stor risiko for sine omgivelser, argumenterer Vanmoof-grunnleggeren.

Les også Franske myndigheter: Reklame for elsykler skaper klimaangst Ifølge den franske myndigheten ARPP, hadde reklamen som formål å diskreditere bilindustrien og skape klimaangst

Bransjeorganisasjonen LEVA, som representerer elsykkelprodusenter i Europa, er allerede på saken med lobby-arbeid, som har som formål å få endret på reglene, slik at man kjøre fortere på elsykkelen sin. Også uten førerkort.

Med lanseringen av Vanmoof V, er det tydelig at nederlenderne regner med at en lovendring kan bli til virkelighet, og at det kun er et spørsmål om tid.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Model Y og Model 3 blir billigere

"Ingen" vil ha Tesla Full Self Driving

Første titt på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck er i Norge

Beijing Auto Show 2024: Nye elbiler på løpende bånd

Billigere Tesla kan komme allerede i år

Nyeste med facelift: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: Et sant mareritt

Ny Mini-modell underveis

Toppløst og smellvakkert fra Maserati

Snart går Mercedes EQS enda lengre

Alfa Romeos første elbil

Scroll to Top