Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Porsche Taycan Turbo GT setter ny banerekord

Banket Tesla Model S Plaid.

Skrevet av / 11.03.24 - 17:07
Porsche Taycan Turbo GT setter ny banerekord

Den raskeste Porschen er et råskinn du faktisk kan kjøpe. Da blir du i så fall eier av en Taycan som har banket Tesla på bane. To ganger. Første gangen var for ikke så lenge siden. Da klokket de inn en rundetid på 7:07.55 på nordsløyfa – det er 26 sekunder raskere rundt banen enn Porsche klarte med en Taycan Turbo S med performance-pakke, og satte dermed ny banerekord på Nürburgring for elektriske biler.

Den andre gangen var 23. februar, altså for bare noen uker siden. Da satte de rekord nummer to.

Med Porsches testfører Lars Kern bak rattet i en nedstrippet Taycan Turbo GT med Weissach-pakke, klokket de inn en rundetid på 1:27.87, på Laguna Seca-banen ikke så langt fra Monterey i California.

Tesla hadde vært der tidligere og satt den forrige rekorden for elbiler, med tiden 1:30.30.

Les også Porsche Taycan får mer kraft og rekkevidde Går fortere, lader raskere og kjører lengre.

Kan bestilles nå

Teamet fra Porsche på Laguna Seca, med Lars Kern i midten, med blå caps. Foto: Porsche

Det fine med Taycan Turbo GT, er at den faktisk kan bestilles, også med Weissach-pakken som Lars Kern hadde på rekordbilen.

Bilen kan leveres i inneværende år, noen heldige kunder får sine biler allerede i løpet av våren 2024, så det er bare å gå inn i konfiguratoren og kose seg.

Les også Porsches perfekte kompromiss Pris og ytelse gjør GTS til Porsches kanskje beste Taycan-versjon.

Taycan Turbo GT – med eller uten Weissach-pakken – er enda raskere enn Taycan Turbo S. Med 1108 hk i Attack-mode og med Launch Control aktivert, tar det 2,3 sekunder fra 0-100 km/t! 0-200 km/t fyker av gårde på 6,6 sekunder.

Attack Mode aktiveres med en hendel til høyre bak rattet, og i følge Lars Kern, kan man enkelt slå av og på attack mode med hansker på. Med en hendel til venstre kan man styre regenerering.

Ekstreme ytelser

Taycan Turbo GT med Weissach-pakke. Foto: Porsche

En Taycan Turbo GT sparer deg for opptil 75 kilo vekt, sammenlignet med en Taycan Turbo S. Utstrakt bruk av karbonfiber, lettere materialer, bortfall av soft close-bakluke, og sportseter i et materiale som kalles CFRP, reduserer vekten.

Med Weissach-pakken sparer man ytterligere vekt, og da barberer man tiden fra null til 100 km/t til 2,2 sekunder, null til 200 km/t til 6,4 sekunder, og toppfarten øker til maks 305 km/t.

Bilen kan bestilles med to eller fire seter, og den leveres med Porsche Active Ride Suspension, som senker bilen og reduserer krengning til et absolutt minimum.

Weissach-pakke

Foto: Porsche

De fleste vil helt sikkert bli overlykkelige over ytelsen i en Taycan Turbo GT, suget fra 1108 hk er enda villere enn i en Taycan Turbo S, og enda skarpere om man velger Weissach-pakke. Som faktisk gjør bilen litt billigere. Det er fordi vektreduksjonen i Weissach-pakken er gunstig for beregningen av vektavgiften.

Dermed havner en Taycan Turbo GT med Weissach-pakke på 2.603.633 kroner, mens Taycan Turbo GT uten koster fra  2.604.541 kroner.

– Turbo GT med Weissach-pakken legger en ny list på nesten alle parametere. Rå akselerasjon og bremsing, i kombinasjon med Attack Mode og et drivverk designet for maksimalt grep og ytelse. Turbo GT med Weissach-pakken er et realt råskinn som ikke rettferdiggjøres av beskrivelser, modellen må oppleves, sier Michael Hiller, administrerende direktør i Porsche Norge.

Foto: Porsche

Den elektriske motoren som driver forhjulene, er den samme som i en Turbo S, men reprogrammert for bedre ytelse, mens motoren bak er en ny og lettere konstruksjon. Med en ny pulsinverter som leverer opptil 900 Ampere. Til sammenligning er inverteren i en Turbo S på 600 Ampere. De to motorene leverer til sammen opp til 1,340 Nm dreiemoment!

Porsche har også endret giringen på bakakselen, og Porsches bremser i keramisk kompositt, er synlige bak lettere 21-tommers felger, med spesialtilpassede sommerdekk.

Rekkevidde

Taycan Turbo GT med Weissach-pakke til venstre, standard Taycan Turbo GT til høyre. Foto: Porsche

Det føles litt rart å skrive om rekkevidde på en så rå kjøremaskin, hvor alt handler om maks ytelse og et tilsvarende høyt forbruk. Men Porsche oppgir faktisk rekkevidden for en Taycan Turbo GT til 555 km, etter WLTP-målinger.

Bilen blir tilgjengelig i én av seks farger, deriblant Pale Blue Metallic og Purple Sky Metallic, som blir eksklusive farger for Taycan Turbo GT det første året.

Ny rekord på Nürburgring. Foto: Porsche

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Billigere Tesla kan komme allerede i år

Nyeste med facelift: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: Et sant mareritt

Ny Mini-modell underveis

Toppløst og smellvakkert fra Maserati

Snart går Mercedes EQS enda lengre

Alfa Romeos første elbil

Tesla Model Y med 600 km rekkevidde

Fullstendig galskap

Xpeng avduker el-SUV for folket

Her er det plass nok

Snart kan du lynlade hos Ford

Lyd & Bilde
Scroll to Top