Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Oppgrader lyden i Skoda Enyaq

Bass Brothers har en helt skjult løsning for deg som ønsker bedre lyd i din Skoda Enyaq iV.

Skrevet av / 06.05.21 - 12:18
Oppgrader lyden i Skoda Enyaq

Det var lenge snakk om at man kunne velge Canton lydanlegg som tilvalg i Skoda Enyaq. Også da bilen ble lansert, uten Canton i utstyrslisten, informerte importøren oss om at anlegget ville komme. Vel, det har ennå ikke skjedd, og det siste vi hørte fra den kanten var at Canton-anlegget kommer tidligst mot slutten av 2022.

Skoda Sound System

I stedet kan man krysse av for Skoda Sound System som tilvalg, med en subwoofer i bagasjerommet. Men av uvisse årsaker er dette anlegget forsinket, og krysser du av for dette i utstyrslisten får du ikke bilen utlevert før tidligst 1. kvartal neste år. Altså 2022. Så hva skal man gjøre?

Bass Brothers til unnsetning

Frykt ikke. Bass Brothers har nå, etter forespørsel fra Skoda-forhandleren Fremme i Ålesund, kommet opp med en løsning som er skreddersydd for nettopp Skoda Enyaq iV.

Kravene fra forhandleren var følgende:

  • Det skal være komplett usynlig
  • Det skal være mulig å koble opp enkelt. Plug & play!
  • Det skal kunne demonteres like enkelt, helt uten spor (optimalt for leasing-biler)
  • Det skal låte skikkelig bra!
Match Plug & Play bass unit for Skoda Enyaq
Denne basskassen ble løsningen til Skoda Enyaq iV, med to kraftige Match 6,5-tommere. Foto: Bass Brothers

Skreddersydd basskasse

Resultatet er Match Plug & Play. Bass Brothers bygde en basskasse, spesiallaget til å gå perfekt ned i kabelbrønnen i bagasjerommet – akkurat som Skodas egen løsning. Bare i mye bedre kvalitet. Kabinettet er i skikkelig MDF, og huser to 6,5″ Match basselementer med doble 2 ohms spoler.

En multikanals DSP-forsterker på totalt 360 watt (620W peak) driver subwooferen, men også høyttalerne i dørene foran og bak i bilen. Forsterkeren, som er laget av tyske Audiotec Fischer og heter Match PP62DSP, er meget kompakt og skjules elegant i hanskerommet. Den kobles mellom bilens hovedenhet og multikabelen som går ut til høyttalerne.

Mer effekt til høyttalerne

Fire av kanalene i forsterkeren driver høyttalerne foran og bak, og erstatter den pinglete forsterkerkraften fra originalanlegget. Høyttalerne får nå god dempefaktor og kontroll, og mye høyere effekt. Resultatet er at man kan spille høyere, med renere lyd.

De resterende fire kanalene i forsterkeren rutes til basskassa: en kanal til hver spole. Bass Brothers lover «et bassfundament som virkelig fysisk føles!»

Forsterkeren har innebygde delefilter, som kutter den aller dypeste bassen fra bilens høyttalere, slik at de gir renere lyd i mellomtonen – og også kan presses lenger uten å forvrenge.

Match PP62DSP
Forsterkeren Match PP62DSP har åtte kanaler som driver både høyttalerne og basselementene. Foto: Audiotec Fischer

Lydinnstillinger

Forsterkeren har tidsforsinkelse til alle kanaler, og en avansert parametrisk equaliser. Bass Brothers har gjort de rette innstillingene på forhånd, lagret som en lydfil som er installert i forsterkeren. Slik at du slipper.

Obs! Bass Brothers sin lydsignatur er ikke like «hi-fi-korrekt» som den tyske forsterkerprodusentens egne lydfiler (Auditec Fischer har også filer til ulike bilmodeller som du kan laste ned).

– Rykninger i dansefoten

– Vår erfaring er at det norske publikummet vil ha en noe mer «morsom» lydsignatur enn de filene tilbyr. Så vi må lage de fleste lydfiler selv, for å få den lyden som gjennomsnittet egentlig ønsker,» skriver eier og daglig leder Frode Sævik til oss i en epost.

Bass Brothers vil tilby to ulike lydfiler: Den feite og morsomme, og en som heller litt mer mot det nøytrale, med litt mer balansert bassmengde.

– Jeg tror nok de fleste egentlig vil ha den med den tyngste bassen, for veldig mange liker å kunne ha feit, god og rund lyd, også på lavt lydnivå.

Match Plug & Play subwoofer for Skoda Enyaq
Subwooferen er skreddersydd for kabelbrønnen bak i Skoda Enyaq iV. Foto: Bass Brothers

Ikke tenk på det

Lyden som Bass Brother mener du skal ha, får du ved å ha toneinnstillingene på infotainment-enheten i nøytral innstilling. Altså bass, mellomtone og diskant skal stå på midten. Du trenger med andre ord ikke tenke på noen verdens ting.

Match Plug & Play for Skoda Enyaq iV: Pris og tilgjengelighet

Match Plug & Play oppgraderingspakke til Skoda Enyaq iV koster 9900 kroner med fri frakt, og kan bestilles nå. Den skal være lett å montere selv, men ønsker du montering koster dette ca 1500 kroner i tillegg. Du må da selv komme deg til Bass Brothers i Fosnavåg.

Systemet skal også kunne handles hos Skoda-forhandler Fremme i Ålesund, og Bass Brothers er åpne for at flere Skoda-forhandlere kan melde seg på.

Bestill anlegget hos bassbrothers.no

Match Plug & Play Skoda Enyaq Bass Brothers kit

Hva med andre bilmodeller?

I tillegg til Skoda Enyaq iV jobber Bass Brothers med tilsvarende skreddersydd løsning for VW ID.4. Deretter følger VW ID.3 før varebilen Mercedes eVito.

Vi vil teste!

Vi vil komme tilbake til en test av anlegget, mest sannsynlig i forbindelse med utrullingen av Enyaq iV 80x.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fullstendig galskap

Xpeng avduker el-SUV for folket

Her er det plass nok

Snart kan du lynlade hos Ford

Så mye bedre er nye Porsche Taycan

ID. Buzz - endelig med firehjulsdrift

Familiebil med alt man trenger

Fremtidens elbil i følge BMW

Lyd fra Bang & Olufsen og OLED-lykter

Brukte Tesla-er stuper i verdi

Helsort Volvo med en overraskelse

GTI-en er tilbake

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top