Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Hvil i fred, Nissan Micra

Erstatteren til Nissan Micra bygges på en helt ny, elektrisk platform. I tillegg melder selskapet om gigantinvesteringer.

Skrevet av / 30.01.22 - 07:00
Hvil i fred, Nissan Micra

Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansen investerer 230 milliarder kroner de neste fem årene. 35 nye elbiler skal lages frem mot 2030, fordelt på fem ulike plattformer. Deriblant en arvtaker til småbilen Nissan Micra.

Nissan Micra electric silhouette
Silhuetten av den elektriske arvtakeren til Nissan Micra. Foto: Nissan

Ny småbil erstatter Nissan Micra

Nissan Micra har vært i produksjon siden 1982, og erstatteren blir den nye innstegsmodellen for Nissan i Europa. Den bygges på en helt ny plattform, og er designet av Nissan, men blir bygget ved Renault ElectriCity-anlegget i Frankrike.

Vi loves at den nye modellen får “et lekkert Nissan-design, og det beste innen elbil-teknologi fra Renault”, i følge Nissan.

Bilen ble annonsert torsdag 27/1 som en del av Alliansen 2030 – et felles veikart mot fremtiden for Renault, Nissan og Mitsubishi. Veikartet peker selvsagt mot elektrifisering av hele bilparken, og tilkobling av bilene for en smartere og tryggere bilhverdag.

Les også Ikke lenger like fornuftig Nissan Leaf skal ha sin del av æren for elbil-revolusjonen. På tide å takke den for lang og tro tjeneste.

Et viktig segment

Vi i Lyd & Bilde ser for oss at små elbiler vil bli meget viktig for fremkommelighet i fremtiden. Ikke minst med tanke på bildeling, og potensielt selvkjøring. Hvem gidder vel å kjøre rundt i en tettbefolket by med trange gater, i en stor og dyr NIO ES8, Audi e-tron eller Tesla Model X, når man kan smette inn hvor man vil med en liten, Nissan Micra-aktig småbil? Og med lang rekkevidde vil det bli særdeles attraktivt for bildelingstjenester å fylle opp bilparken med modeller mindre – og billigere – enn både Honda e og Mini Cooper SE.

Se videosnutt over, av den elektriske arvtakeren til Nissan Micra.

Les også Snart lader de 40 mil på 5 minutter Nye batterier blir billigere og bedre, og fjerner all rekkeviddeangst. Og de kommer før du aner det.

Faststoffbatterier

Nissan hevder også å være i rute mot å lansere ekte faststoffbatterier innen 2028. Dette er batterier hvor elektrolytten (skilleveggen mellom den positive katoden og den negative anoden) er solid i stedet for flytende eller geléaktig. Det høres kanskje enkelt ut, men det er noe man har forsøkt å få til siden rundt 1950. Fortsatt har ingen reell erstatter til dagens batterier vært satt i skikkelig produksjon.

Et faststoffbatteri har fordelen av høyere kapasitet og lavere vekt, og potensielt også lavere pris, enn dagens litium-ion-batterier. Nissan hevder å kunne redusere ladetiden til en tredjedel, og prisen ned til 75 dollar pr. kWt innen 2028. I dag ligger bilbatteriene på rundt 120 dollar pr. kWt.

Men dette er som sagt 2028, og det er derfor trygt å si at den nye Micra-arvtakeren ikke vil få den nye batteriteknologien om bord.

Les også Sila Nano: - Batterier med 10.000 ladesykluser Batteriinnovatør Sila Nanotechnologies vil revolusjonere elbilmarkedet, med anode av silisium.
Nissan Micra electric successor
Nissan Micras elektriske arvtaker. Bilde: Skjermbilde fra offisiell video

Tilgjengelighet

Vi vet ikke når den kommende elektriske småbilen får se dagens lys, og noe modellnavn eller tekniske detaljer får vi heller ikke ennå. Bare at den neppe vil hete Micra eller Micra E, og at vi kan forvente en rekkevidde på ca. 400 km.

nissan.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Polestars raskeste bil er en drøm på langtur

Tesla-batterier: - Degraderes knapt

Ammoniakkmotor truer elbilene

Enden på visa for Fisker?

Firkantet sjarmklump

Familie-luksusbilen går som ei kule

Mektig imponerende debut

Nytt infotainmentsystem og opp til 600 km rekkevidde

Skulle hente sin Cybertruck - måtte på akutten

Batteridrevet plentraktor fra Husqvarna

Hybrid elsykkel laget for Norden

Model Y og Model 3 blir billigere

Scroll to Top