Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Faststoffbatteri: QuantumScape med gjennombrudd

Etter en stund ute i kulda kan det se ut til at QuantumScape nærmer seg drømmen om faststoffbatterier.

Skrevet av / 07.01.24 - 09:00
Faststoffbatteri: QuantumScape med gjennombrudd

Det har til dels stormet rundt batteriselskapet QuantumScape de siste par årene. Beskyldningene har haglet om falske tester og overdrevne påstander. Investorer har mistet troen, og konkurrenter har passert dem i kappløpet om fremtidens superbatterier.

Men nå kan alt snu. I harde laboratorietester har nemlig QuantumScapes nye faststoffbatteri nemlig overlevd over 1000 oppladningssykluser. Helt uten nevneverdig kapasitetstap.

Bare 5 prosent tap av ytelse etter gjentatte stresstester er sensasjonelt. Og resultatene bekreftes av Volkswagen Groups batteriselskap PowerCo – QuantumScapes største investor.

Les også Sila Nano: - Batterier med 10.000 ladesykluser Batteriinnovatør Sila Nanotechnologies vil revolusjonere elbilmarkedet, med anode av silisium.

Beskyldninger om bedrageri rundt «solid state»

Å si at det har rådet skepsis rundt QuantumScapes ville påstander de siste årene om et faststoffbatteri helt uten anode, er tidenes underdrivelse. De har tidligere vært beskylt for både svindel og bedrag (tenk, begge deler!).

Men i det siste er det produsenter fra flere kanter som hevder deres faststoffbatterier er klare eller straks klare for masseproduksjon. Ikke minst Toyota, men også Solid Power, som kommer først i BMW. Og NIOs nyeste batteri på 150 kWt er såkalt semi-faststoff.

Dermed kan det se ut som at teknologipessimistene må spise mange av sine ord.

QuantumScape solid state faststoff battery batteri
Illustrasjon: QuantumScape

Anodeløst faststoffbatteri: Fortsatt tidlig stadium

De faststoffbatteriene som er nærmest masseproduksjon har en fast elektrolytt, men består likevel av både en katode og en anode. QuantumScape-batteriet er derimot helt anodefritt. I stedet er litiumkilden i katoden, som dermed har pluss- og minuspolen i samme elektrode. Dette maksimerer energitettheten og fjerner overflødig metallisk litium. Dette skal gjøre batteriene tryggere, billigere å produsere og enklere å resirkulere.

Les også Toyota skal masseprodusere faststoffbatterier Det kan nå se ut som at Toyotas faststoffbatteri blir virkelighet. Masseproduksjon kan kanskje starte i 2027.

Men det er en komplisert vei dit, og QuantumScape understreker at de på ingen måte er produksjonsklare ennå. Veien videre blir lang og utfordrende:

Det er fortsatt arbeid som gjenstår før denne teknologien kan nå markedet, men vi kjenner ikke til et annet litium-metallbatteri for bilbruk som har vist så høy energiutholdenhet over en sammenlignbar syklus, under lignende forhold. Vi er glade for å jobbe så tett som mulig med Volkswagen Group og PowerCo for å industrialisere denne teknologien og få den ut på markedet så raskt som mulig.»

Dette sier Jagdeep Singh, grunnlegger og formann hos QuantumScape.

Les hele pressemeldingen her (dansk).

Les også Kineserne setter batterirekorder Vi står på trappene til en batterirevolusjon. Det starter allerede nå, og de kinesiske bilprodusentene viser vei. Blant annet med et "Golden Battery".
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Billigere Tesla kan komme allerede i år

Nyeste med facelift: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: Et sant mareritt

Ny Mini-modell underveis

Toppløst og smellvakkert fra Maserati

Snart går Mercedes EQS enda lengre

Alfa Romeos første elbil

Tesla Model Y med 600 km rekkevidde

Fullstendig galskap

Xpeng avduker el-SUV for folket

Her er det plass nok

Snart kan du lynlade hos Ford

Lyd & Bilde
Scroll to Top