: Unbroken

Blu-ray anmeldelse

Med Unbroken gjør Angelina Jolie en usedvanlig mann om til en utopisk, og utilgjengelig, helgenfigur.

Karakter
Krig
Unbroken

Ingen er i tvil om at krig opp igjennom tidene har brakt frem mang en helt, helter som har vokst med oppgaven og taklet utålelige situasjoner. Utvilsomt er amerikaneren Louis Zamperini en slik krigshelt og et forbilde for oss alle, problemet oppstår når Jolie (regi) insisterer på å fremstille ham som en endimensjonal, glansbildeaktig pappfigur og helgen.

Zamprini var innvandreren som var en spjæling som barn og måtte tåle sin dose med mobbing og tyn på skolen. I ungdomsårene vokste frem hans store talent for løping, og han deltok i OL og fikk sin revansj. Når USA kastet seg inn i andre verdenskrig ble han sendt til Stillehavet og deltok i kampene mot Japan. I jakten på et styrtet alliert fly endte han selv i flyhavari midt på sjøen, som drepte åtte av mannskapet på 11. Mirakuløst nok overlevde Zamperini og en medsoldat hele 47 dager drivende rundt i en gummibåt – kun for å bli tatt som japanske krigsfanger, og havne i en leir med sadistiske offiserer.

Unbroken_2

Med andre ord ligger det i Zamperinis utrolige liv nok materiale til å fortelle en fascinerende historie over flere filmer. Og det begynner da også riktig så godt. Flyscenene i starten er elegant filmet og har en drivende spenning, og de 47 dramatiske døgnene på flåten er faktisk filmens høydepunkt. Nedtonet, brutalt realistisk og med en utrolig nerve blir vi vitne til tre fortapte mennesker desperate kamp for å overleve. I det Zamperini havner i krigsfangeleiren og konfronteres med sin sadistiske drittsekk av en japansk offiser (Ishihara), som får det som livsmotto å knekke den stae amerikaneren, bikker filmen tidvis over i parodi og deretter i unødvendig voldsporno.

Unbroken_8

Som med Mel Gibsons The Passion of the Christ fremelsker Jolie lange scener med eksplisitt og utmattende vold uten annet formål enn å vekke vemmelse. Hovedproblemet er dog hvordan Zamperini fremstilles, som nærmest en ukuelig superhelt som ikke lar seg knekke av noen ting og bare roper «bring it on!». Endimensjonal, karikert og svært lite troverdig. Vi kommer aldri under huden på denne helgenen og forstår ikke hans beveggrunner, annet enn at vi skal få se hvor utrolige sterke amerikanske militære var overfor de bedervede japanerne. Nei, ønsker du en god og realistisk krigshistorie fra Stillehavskrigen, se heller Clint Eastwood fantastiske Letters from Iwo Jima. 3 syltynne stjerner til Jolie & Co.

Unbroken_7 Unbroken_6 Unbroken_5 Unbroken_4 Unbroken_3
<
>

Fra en film med et slikt budsjett forventer vi topp teknisk kvalitet, og billedkvaliteten er da også blendene perfekt! Lydsporet (Dolby TruHD 7.1.2 Atmos) er også utsøkt raffinert med en herlig balansert surroundmiks og et forbilledlig dialogspor. På bonusfronten serveres vi bl.a. en dokumentar og Zamperini, mange utelatte scener og tre solide minidokumentarer som tar oss bak forskjellige aspekter av den fascinerende historien.

button-PK[1]

Fakta

  • Release: 8. juni 2015
  • Regi: Angelina Jolie
  • Med: Jack O’Connell, Domnhall Gleeson, Garrett Hedlund, Takamasa Ishihara, Finn Wittrock, Jai Courtney
  • Genre: Krig
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 2:17 t.

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Susanne Bier serverer et spennende, og vellaget, thrillerdrama på HBO.
14 år etter sitt første besøk er stjerne-«journalisten» fra Kasakhstan tilbake i US&A. Det går ikke stort bedre denne gangen.
The Boss tar blodfansen med bak kulissene under innspillingen av sitt nye album.
Netflix’ første norsk spillefilm har store ambisjoner og et fascinerende plott – men svikter dessverre på sentrale punkt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
HBO tar oss med på en lite tilfredsstillende hockey-reise til Sveriges iskalde redneck-land.
Har du muligheten, sørg for at ditt neste kinobesøk blir i en IMAX-sal. Du vil ikke angre.
The Boss og hans E Street Band er tilbake i klassisk form, på et solid, men ujevnt, album.
Det kristenkonservative Midtvesten i USA danner bakteppet for Netflix’ outrerte familiekrønike om vold, begjær og den allestedsnærværende arvesynden.
Netflix lykkes bare delvis med sin feministiske vri på Sherlock Holmes-universet.
Disney forteller den «sanne» historien om det utrolige vaksinekappløpet i Alaska for nesten hundre år siden.
I dag er Disney+ lansert, men hva skal du se på tjenesten?
Bakgrunnshistorien om legendariske, iskalde, søster Ratched danner den perfekte rammen for en usedvanlig vellykket TV-serie.
Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.
I et ganske så gjennomsnittlig drama om å gjenreise seg etter en familietragedie, med påfølgende alkoholisme, leverer Affleck ekte vare.
September byr på kaldere dager og mørkere kvelder. Alt ligger til rette for lange, late dager foran TV-en.
Hilary Swank styrer sitt internasjonale mannskap med stø kurs mot Mars – men både ferden og familien der hjemme opplever «rusk i maskineriet».