TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Unbroken

Blu-ray anmeldelse

Med Unbroken gjør Angelina Jolie en usedvanlig mann om til en utopisk, og utilgjengelig, helgenfigur.

forfatter
Publisert 08.06.15 - 00:01
Karakter
Krig
Unbroken

Ingen er i tvil om at krig opp igjennom tidene har brakt frem mang en helt, helter som har vokst med oppgaven og taklet utålelige situasjoner. Utvilsomt er amerikaneren Louis Zamperini en slik krigshelt og et forbilde for oss alle, problemet oppstår når Jolie (regi) insisterer på å fremstille ham som en endimensjonal, glansbildeaktig pappfigur og helgen.

youtu.be/vQwCxGe_jD4

Zamprini var innvandreren som var en spjæling som barn og måtte tåle sin dose med mobbing og tyn på skolen. I ungdomsårene vokste frem hans store talent for løping, og han deltok i OL og fikk sin revansj. Når USA kastet seg inn i andre verdenskrig ble han sendt til Stillehavet og deltok i kampene mot Japan. I jakten på et styrtet alliert fly endte han selv i flyhavari midt på sjøen, som drepte åtte av mannskapet på 11. Mirakuløst nok overlevde Zamperini og en medsoldat hele 47 dager drivende rundt i en gummibåt – kun for å bli tatt som japanske krigsfanger, og havne i en leir med sadistiske offiserer.

Unbroken_2

Med andre ord ligger det i Zamperinis utrolige liv nok materiale til å fortelle en fascinerende historie over flere filmer. Og det begynner da også riktig så godt. Flyscenene i starten er elegant filmet og har en drivende spenning, og de 47 dramatiske døgnene på flåten er faktisk filmens høydepunkt. Nedtonet, brutalt realistisk og med en utrolig nerve blir vi vitne til tre fortapte mennesker desperate kamp for å overleve. I det Zamperini havner i krigsfangeleiren og konfronteres med sin sadistiske drittsekk av en japansk offiser (Ishihara), som får det som livsmotto å knekke den stae amerikaneren, bikker filmen tidvis over i parodi og deretter i unødvendig voldsporno.

Unbroken_8

Som med Mel Gibsons The Passion of the Christ fremelsker Jolie lange scener med eksplisitt og utmattende vold uten annet formål enn å vekke vemmelse. Hovedproblemet er dog hvordan Zamperini fremstilles, som nærmest en ukuelig superhelt som ikke lar seg knekke av noen ting og bare roper «bring it on!». Endimensjonal, karikert og svært lite troverdig. Vi kommer aldri under huden på denne helgenen og forstår ikke hans beveggrunner, annet enn at vi skal få se hvor utrolige sterke amerikanske militære var overfor de bedervede japanerne. Nei, ønsker du en god og realistisk krigshistorie fra Stillehavskrigen, se heller Clint Eastwood fantastiske Letters from Iwo Jima. 3 syltynne stjerner til Jolie & Co.

Unbroken_7 Unbroken_6 Unbroken_5 Unbroken_4 Unbroken_3
<
>

Fra en film med et slikt budsjett forventer vi topp teknisk kvalitet, og billedkvaliteten er da også blendene perfekt! Lydsporet (Dolby TruHD 7.1.2 Atmos) er også utsøkt raffinert med en herlig balansert surroundmiks og et forbilledlig dialogspor. På bonusfronten serveres vi bl.a. en dokumentar og Zamperini, mange utelatte scener og tre solide minidokumentarer som tar oss bak forskjellige aspekter av den fascinerende historien.

button-PK[1]

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Fakta
 • Release: 8. juni 2015
 • Regi: Angelina Jolie
 • Med: Jack O’Connell, Domnhall Gleeson, Garrett Hedlund, Takamasa Ishihara, Finn Wittrock, Jai Courtney
 • Genre: Krig
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Tid: 2:17 t.
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

1 Kommentar
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vi foretrekker Durek som konge! Netflix koker pinlig, tidvis amatørmessig, såpeopera-suppe av historien til det norske kronprinsparet.
House of the Dragon: Handlingen lekket Handlingen i alle episodene av den nye HBO-serien House of the Dragon har blitt lekket på Reddit.
Nå er musen størst av dem alle! Det tok Mike Mus & Co kun to og et halvt år å vippe Netflix ned fra strømmetronen.
Marvel lanserer dameversjon av Hulken! Marvel-universet er åpenbart ufullendt uten også en kvinnelig versjon av den grønne, sinte, mannen (kjent som Hulken).
Vinner hun kronprinsens hjerte? Netflix slipper trailer til prermiereklar norsk spillefilm.
Dramaet som engasjerte hele verden! En høydramatisk historie fra virkelighetene – men Howard får aldri hevet temperaturen til kokepunktet.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend