: Unbroken

Blu-ray anmeldelse

Med Unbroken gjør Angelina Jolie en usedvanlig mann om til en utopisk, og utilgjengelig, helgenfigur.
Karakter
Krig
Unbroken
Annonse
Annonse
forfatter

Ingen er i tvil om at krig opp igjennom tidene har brakt frem mang en helt, helter som har vokst med oppgaven og taklet utålelige situasjoner. Utvilsomt er amerikaneren Louis Zamperini en slik krigshelt og et forbilde for oss alle, problemet oppstår når Jolie (regi) insisterer på å fremstille ham som en endimensjonal, glansbildeaktig pappfigur og helgen.

Zamprini var innvandreren som var en spjæling som barn og måtte tåle sin dose med mobbing og tyn på skolen. I ungdomsårene vokste frem hans store talent for løping, og han deltok i OL og fikk sin revansj. Når USA kastet seg inn i andre verdenskrig ble han sendt til Stillehavet og deltok i kampene mot Japan. I jakten på et styrtet alliert fly endte han selv i flyhavari midt på sjøen, som drepte åtte av mannskapet på 11. Mirakuløst nok overlevde Zamperini og en medsoldat hele 47 dager drivende rundt i en gummibåt – kun for å bli tatt som japanske krigsfanger, og havne i en leir med sadistiske offiserer.

Unbroken_2

Med andre ord ligger det i Zamperinis utrolige liv nok materiale til å fortelle en fascinerende historie over flere filmer. Og det begynner da også riktig så godt. Flyscenene i starten er elegant filmet og har en drivende spenning, og de 47 dramatiske døgnene på flåten er faktisk filmens høydepunkt. Nedtonet, brutalt realistisk og med en utrolig nerve blir vi vitne til tre fortapte mennesker desperate kamp for å overleve. I det Zamperini havner i krigsfangeleiren og konfronteres med sin sadistiske drittsekk av en japansk offiser (Ishihara), som får det som livsmotto å knekke den stae amerikaneren, bikker filmen tidvis over i parodi og deretter i unødvendig voldsporno.

Annonse

Unbroken_8

Som med Mel Gibsons The Passion of the Christ fremelsker Jolie lange scener med eksplisitt og utmattende vold uten annet formål enn å vekke vemmelse. Hovedproblemet er dog hvordan Zamperini fremstilles, som nærmest en ukuelig superhelt som ikke lar seg knekke av noen ting og bare roper «bring it on!». Endimensjonal, karikert og svært lite troverdig. Vi kommer aldri under huden på denne helgenen og forstår ikke hans beveggrunner, annet enn at vi skal få se hvor utrolige sterke amerikanske militære var overfor de bedervede japanerne. Nei, ønsker du en god og realistisk krigshistorie fra Stillehavskrigen, se heller Clint Eastwood fantastiske Letters from Iwo Jima. 3 syltynne stjerner til Jolie & Co.

Unbroken_7 Unbroken_6 Unbroken_5 Unbroken_4 Unbroken_3
<
>

Fra en film med et slikt budsjett forventer vi topp teknisk kvalitet, og billedkvaliteten er da også blendene perfekt! Lydsporet (Dolby TruHD 7.1.2 Atmos) er også utsøkt raffinert med en herlig balansert surroundmiks og et forbilledlig dialogspor. På bonusfronten serveres vi bl.a. en dokumentar og Zamperini, mange utelatte scener og tre solide minidokumentarer som tar oss bak forskjellige aspekter av den fascinerende historien.

button-PK[1]

Fakta
  • Release: 8. juni 2015
  • Regi: Angelina Jolie
  • Med: Jack O’Connell, Domnhall Gleeson, Garrett Hedlund, Takamasa Ishihara, Finn Wittrock, Jai Courtney
  • Genre: Krig
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 2:17 t.
IMDB Rating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
HBO slipper nå traileren til sin nye norske dramaserie.
Se den første, heftige, traileren til den nye storfilmen.
Også nykommeren på strømmemarkedet, Paramount+, vil produsere lokalt, nordisk, innhold.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
En sann historie om en utrolig arkeologisk utgraving har blitt en liten (britisk) perle av en film.
Årets korteste måned byr på lysere dager, og en enorm mengde av nye strømmetitler.
Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.
Nok en førjulstid får vi tilbringe sammen med single, smådesperate, Johanne på jakt etter den eneste rette – og det blir da også ganske så fornøyelig.