TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Thirteen Lives

Den sikre drukningsdød – minutt for minutt

En høydramatisk historie fra virkelighetene – men Howard får aldri hevet temperaturen til kokepunktet.

forfatter
Publisert 04.08.22 - 00:01
Karakter
Drama
Thirteen Lives

Sommeren 2018 var det vel knapt nok et menneske i verden, som var i besittelse av en TV/mobil, som ikke fulgte det intense grottedramaet fra Thailand minutt for minutt.

Bakgrunnen var et thailandsk småguttelag i fotball, som i forkant av en bursdagsfeiring, søkte ly for monsunregnet i den enorme Thang Luang-grotten. For å komme seg unna den stadig økende vannstanden klatret de, og treneren, lengre og lenger inn i mørket – samtidig som grotten fyltes med regnvann og stengte alle potensielle veier ut.

 

Over 5.000 personer, fra 17 land var involvert i den massive redningsoperasjonen. Håpet om å finne gutten svant hen ettersom tiden gikk og regnet fortsatt å øse ned. Guvernøren gikk så til det drastiske skritt å tilkalle et britisk eliteteam på grottedykking, til stor irritasjon for de thailandske SWAT-styrkene.

Og utrolig nok, etter 14 dager, fant Rick Stanton (Viggo Mortensen) og John Volanthen (Colin Farrell) samtlige av gutten i live, over 6,5 kilometer inn i dypet!

For å komme frem til dem måtte de svømme gjennom trange, mørke korridorer, fylt med gjørmete regnvann, i nesten 6 timer. Det store dilemmaet nå ble hvordan man i all verden skulle kunne frakte ut 13 pinglete, unge, fullstendig uerfarne dykkere, tilbake til friheten; seks timers farefull ferd unna?

Les også Bosch lever! Samme høye kvalitet, men en friskere og mer moderne utgave av sindige Hieronymus Bosch.
Bosch Legacy sesong 1 1

Regissør Ron Howard er nok for de fleste mest kjent for Da Vinci-koden, men har store filmer som Apollo 13, Et vakkert sinn, Backdraft og Willow på CV-en. Han er dreven i mellommenneskelig drama, og akkurat som med Apollo 13, så vet vi jo alle hvordan Thirteen Lives ender. Like fullt har Howard og hans team maktet å lage en severdig, tidvis spennende fortelling rundt den dramatiske redningsoperasjonen. Men alt for ofte mangler filmen nerve.

Thirteen Lives 3
Thirteen Lives (Foto: Prime Video)

Det er til å begynne med uvant, og noget kunstig, å høre veteranene Mortensen og Farrell med overdreven britisk aksent; men det kommer vi over. Dessverre lykkes aldri den sindige Farrell med å få frem frykten og kompleksiteten i hans karakter. På det planet lykkes Morten langt bedre. Stanton er da også den litt mer kyniske skeptikeren og pessimist-realisten av dem; et rolleuttrykk som kler den litt nonchalante Mortensen utmerket.

Den stadig pågående prestisjekonflikten mellom britene, som litt i overkant vet best, og det thailandske militæret tværes unødvendig ut og føles etter hvert konstruert.

Thirteen Lives 5 Thirteen Lives 4 Thirteen Lives 2
<
>
Thirteen Lives (Foto: Prime Video)

På det tekniske plan er filmen glimrende. Klipp og foto tar oss med inn i det stummende, gurglende mørket og gir stundom frysninger på ryggen. Men så faller dramaturgien litt, og selve redningsoperasjonen blir for repeterende og «teknisk». Godt over to timers spilletid er også for lenge, slik denne historien her presenteres.

Alt i alt en severdig film som gir interessant og utdypende info om et drama uten sidestykke fra vår egen nære historie, som alle var opptatt av for noen år siden (selv Elon Musk følte behov for å tråkke i baret…). Men, Howards film fungerer nesten bedre som en dokumentar et som et portrett av de virkelige menneskene som var involvert. 4 svake stjerner.

Thirteen Lives var opprinnelig oppsatt med kinopremiere, men blir nå eksklusivt lansert på Prime Video den 5. august.

Les også NY trailer! I dag slipper Prime Video ny trailer til sin største seriesatsing noensinne: Tolkiens Ringenes Herre.
Ringenes Herre Maktens Ringer 5
Thirteen Lives 6
Thirteen Lives (Foto: Prime Video)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Prime Video
 • Release: 5. august 2022
 • Regi: Ron Howard
 • Med: Viggo Mortensen, Colin Farrell, Joel Edgerton, Tom Bateman, Josh Helman, Zahra Newman, Paul Gleeson, Sahajak Boonthanakit, Vithaya Pansringarm, Jane Larkin
 • Genre: Drama
 • Land: UK
 • År: 2022
 • Tid: 2:22 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
Thirteen Lives | August 5, 2022 (United Kingdom) Summary:
Countries: United KingdomLanguages: English
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Norsk røver-folklore! Katastrofefilmer med troll i hovedrollen er sjelden vare. Dog lykkes Netflix med en overraskende underholdende eventyrfilm.
Grønt lys! HBO Max har nettopp gitt Mike White klarsignal for en tredjesesong av det dekadente rikmannsdramaet.
Følg Lyd & Bilde