Search
Generic filters

: The Two Faces of January

Blu-ray anmeldelse

Hellas 1962: Det vakre og rike paret MacFarland strør bekymringsløst om seg med penger. Men under overflaten er ikke alt som det skal være.

Karakter
Thriller
The Two Faces of January

Viggo «Aragorn» Mortensen spiller den suksessrike og verdensvante aksjemegleren som med sin vakre kone (Kirsten Dunst) er på rundreise i Europa. Fra storby til storby, og luksushotell til luksushotell. Tilsynelatende uten bekymringer. I Athen blir de kjent med den amerikanskfødte guiden/småkjeltringen Rydal (Oscar Isaac); og i det fortiden innhenter MacFarlands blir Rydal deres eneste redning. Eller?

 

Filmen har et fantastisk autentisk og forførende atmosfære. Den oser av sensualitet, sommer, sol, sofistikerte mennesker og hele tiden med en merkelig følelse av at her er det mye som skjules av en perfekt fasade, og man ikke vet hvem man kan stole på. Regien er av debutanten Hossein Amini, som tidligere har skrevet manus til blant annet Drive, han har god kontroll på den fragmenterte historien og får frem det beste i skuespillerne.

Utmerket skuespill fra en stødig Mortensen (vi har ikke sett ham så god siden A History of Violence), og Dunst matcher perfekt kombinasjonen søt og yndig og fandenivoldsk. Spenningen ligger bredt forankret i karakterenes utvikling og de vidt forskjellige personlighetene (ansiktene) de etter hvert fremviser, uten at handlingen blir søkt eller spekulativ. Alt i alt en meget solid Hitchcock-aktig thriller med mange uventede vendinger, stødig regi og topp skuespill. Fem stjerner.

 

The-Two-Faces-of-January_2 The-Two-Faces-of-January_3 The-Two-Faces-of-January_4 The-Two-Faces-of-January_5 The-Two-Faces-of-January_6
<
>

 

Filmen har et gjennomgående gulbrunt preg, som setter oss nostalgisk tilbake til 1960-tallet, dessverre er skarpheten for dårlig, og bildet sliter med enkelte artefakter. Lydsporet er bra, men ikke utmerket. Bonusmaterialet byr på noen utelatte scener, bloopers, bakomfilm og utviklingen fra novelle til film.

 

button-PK[1]

Fakta

  • Release: 26. januar 2015
  • Regi: Hossein Amini
  • Med: Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Oscar Isaac, Daisy Bevan, David Warshofsky, Prometheus Aleifer
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 1:36 t.

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

I dag er Disney+ lansert, men hva skal du se på tjenesten?
Bakgrunnshistorien om legendariske, iskalde, søster Ratched danner den perfekte rammen for en usedvanlig vellykket TV-serie.
Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.
I et ganske så gjennomsnittlig drama om å gjenreise seg etter en familietragedie, med påfølgende alkoholisme, leverer Affleck ekte vare.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
September byr på kaldere dager og mørkere kvelder. Alt ligger til rette for lange, late dager foran TV-en.
Hilary Swank styrer sitt internasjonale mannskap med stø kurs mot Mars – men både ferden og familien der hjemme opplever «rusk i maskineriet».
Christopher Nolans nyeste film er en herlig, tidvis absurd, blanding av James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
Amerikanerne forsøker å gjenskape magien fra Braveheart – og krasjlander.
Beinhard sosialrealisme mikses med interessante karakterer og et rotete, uferdig plott i Netflix’ nyeste storfilm.
Lovecraft Country har potensialet i seg til å bli høstens store serie-snakkis.
Elisabeth Moss er enestående i «remake» av thrillerklassiker.
To einstøinger går hverandre på nervene i et medrivende, og kompromissløst, drama.
Andresesongen om «gutten-som-alltid-drømte-om-å-bli-president» er ikke like frisk og stilsikker som førsterunden.
«Black Panther» på actionmettet narkojakt i New Yorks bakgater.
Et meget vellykket samarbeide mellom den amerikanske krimkongen Harlan Coben og polsk TV-produksjon.
Charlize Theron har tidligere vist at hun kan kick ass, bare så synd at ikke noen har gitt henne et bedre manus.