: The Two Faces of January

Blu-ray anmeldelse

Hellas 1962: Det vakre og rike paret MacFarland strør bekymringsløst om seg med penger. Men under overflaten er ikke alt som det skal være.
Karakter
Thriller
The Two Faces of January
Annonse
Annonse
forfatter

Viggo «Aragorn» Mortensen spiller den suksessrike og verdensvante aksjemegleren som med sin vakre kone (Kirsten Dunst) er på rundreise i Europa. Fra storby til storby, og luksushotell til luksushotell. Tilsynelatende uten bekymringer. I Athen blir de kjent med den amerikanskfødte guiden/småkjeltringen Rydal (Oscar Isaac); og i det fortiden innhenter MacFarlands blir Rydal deres eneste redning. Eller?

 

Filmen har et fantastisk autentisk og forførende atmosfære. Den oser av sensualitet, sommer, sol, sofistikerte mennesker og hele tiden med en merkelig følelse av at her er det mye som skjules av en perfekt fasade, og man ikke vet hvem man kan stole på. Regien er av debutanten Hossein Amini, som tidligere har skrevet manus til blant annet Drive, han har god kontroll på den fragmenterte historien og får frem det beste i skuespillerne.

Utmerket skuespill fra en stødig Mortensen (vi har ikke sett ham så god siden A History of Violence), og Dunst matcher perfekt kombinasjonen søt og yndig og fandenivoldsk. Spenningen ligger bredt forankret i karakterenes utvikling og de vidt forskjellige personlighetene (ansiktene) de etter hvert fremviser, uten at handlingen blir søkt eller spekulativ. Alt i alt en meget solid Hitchcock-aktig thriller med mange uventede vendinger, stødig regi og topp skuespill. Fem stjerner.

 

The-Two-Faces-of-January_2 The-Two-Faces-of-January_3 The-Two-Faces-of-January_4 The-Two-Faces-of-January_5 The-Two-Faces-of-January_6
<
>

 

Filmen har et gjennomgående gulbrunt preg, som setter oss nostalgisk tilbake til 1960-tallet, dessverre er skarpheten for dårlig, og bildet sliter med enkelte artefakter. Lydsporet er bra, men ikke utmerket. Bonusmaterialet byr på noen utelatte scener, bloopers, bakomfilm og utviklingen fra novelle til film.

 

button-PK[1]

Fakta
  • Release: 26. januar 2015
  • Regi: Hossein Amini
  • Med: Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Oscar Isaac, Daisy Bevan, David Warshofsky, Prometheus Aleifer
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 1:36 t.
IMDB Rating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Les også

En av tidenes mest populære Netflix-filmer får snart sin oppfølger (-e?).
Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.
Nok en førjulstid får vi tilbringe sammen med single, smådesperate, Johanne på jakt etter den eneste rette – og det blir da også ganske så fornøyelig.
En av bluesens absolutte førstedamer, akkompagnert av «Black Panther», gir oss heftige toner i et intenst kammerdrama.
Disney forsøker, skamløst, å utnytte folk flest sin higen etter lettbent juleunderholdning.
Alle fordommer du måtte ha mot homofile, musikalelskere og intolerante kristenkonservative i småby-Amerika får du bekreftet i The Prom.
Desember byr på kalde dager og mørke kvelder - alt ligger til rette for mange timer foran TV-en.
Mulan er i toppen av Disneys livegjenskapninger av tegnefilmklassikere.
Den superbe Trump-imitatoren krasjlander med sin nye Netflix-spesial.
Disney gjenskaper det amerikanske romeventyrets barnestadium.
Michael J. Fox briljerer i litt utdatert «klassiker».