Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: The Mosquito Coast, sesong 1

Reboot uten sting og spenning

Den høyst fascinerende filmklassikeren har blitt en ujevn og noe langdryg serieopplevelse.

Skrevet av / 15.06.21 - 16:31
The Mosquito Coast, sesong 1
Tor Aavatsmark

Det har faktisk gått hele 35 (!) år siden Harrison Ford, som en hyper-energisk, desillusjonert amerikansk familiefar, tok med seg hele familiene til en back-to-nature tilværelse i jungelen i Sør-Amerika.

Den selvutnevnte oppfinneren, og gründeren, Allie Fox (Ford) og familien, flyktet fra det meningsløse, selvopptatte forbrukersamfunnet, i en glimrende dramafilm regissert av australske Peter Weir (The Way Back).

Desto lenger ut vi kom i den medrivende historien, desto mer fanatiske, kompromissløs og hensynsløs ble Allie, og familien (samt deres ve og vel) ble i stadig større grad satt i bakerste rekke. Han hadde noe å bevise, og det skulle han gjennomføre, koste hva det koste vil.

Nå har strømmetjenesten Apple TV+ nylig sluppet en ny serie basert på den samme romanen til Paul Theroux, denne runden med Justin Theroux (The Leftovers) i hovedrollen (som for øvrig er Pauls nevø). Men det er en ganske annen, og langt mer ujevn, historie vi får servert.

Les også The Leftovers: Dyptgripende drama Hvordan kommer de etterlatte seg videre etter at 2 % av Jordens befolkning plutselig forsvinner i løse luften?

Theroux’ roman danner fortsatt basis for historien, men plottet er nå satt til vår tid, ekteparet har kun to barn og årsaken til at de stikker fra Det forjettede land er at myndigheten vil anholde Allie og fruen (Melissa George) – uvisst av hvilken grunn.

Allie er fortsatt den entusiastiske, lett naive, ideologen. Som stadig er på søken etter nye måter å gjøre verden grønnere og mer miljøvennlig på, ikke minst ved hjelp av fornybar energi. De to tenåringsungene vil han helst holde innenfor husets fire vegger, med hjemmeskole, og så langt unna besteforeldrene som mulig.

I hurten og styrten pakkes noen dokumenter, de mest nødvendige klær og kontanter ned, før det bærer ut til grensen mot Mexico. Noen tvilsomme yrkeskriminelle skal få dem «trygt» over grensen – selvsagt går det til helvete.

Les også Sovjetunionen var først på Månen! Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
The Mosquito Coast, sesong 1 (Foto: Apple TV+)

Serien er nydelig filmet, i en skitten gulbrun fargepalett. Foto og klipp er upåklagelig, og skuespillerne, i særdeleshet en energisk Theroux, leverer til gangs varene. Men manusforfatterne og sereiskaper Neil Cross tar seg god tid; alt for god tid.

I de syv episodene, på litt over seks timer, som utgjør førstesesongen, så er det ikke lange veien Fox-familien kommer på sin vei til Guatemala. Noe som for så vidt kan tilgis, verre er det at karakterene gang på gang tar fullstendig ulogiske/ukritiske valg. Valg som åpenbart er skrevet inn for å skape dramaturgi og spenning, men som alt for ofte fremstår konstruerte og lite troverdige.

The Mosquito Coast, sesong 1 (Foto: Apple TV+)

Agentene fra NSA fremstår som amatørmessige parodier, og nei, vi tror ikke ett sekund på at Allie ville latt en pistol ligge lett tilgjengelig for en kriminell, slik at vedkommende kan kaste dem ut av bilen i ødemarken. Den irriterende naiviteten til den åpenbart intelligent Allie «forbløffer» oss dessverre gang på gang, og måten de kommer seg ut av konflikt etter konflikt på, blir for lettvint og enkel.

The Mosquito Coast avviker for mye fra den fascinerende originalhistorien. I serien blir det hvorfor Fox-paret er på flukt som er seriens bærende element; noe som er langt mindre engasjerende enn en «gal» entusiast som vil redde verden, og er villig til å ofre familien på veien.

The Mosquito Coast, sesong 1_2 The Mosquito Coast, sesong 1_7 The Mosquito Coast The Mosquito Coast, sesong 1_4 The Mosquito Coast, sesong 1_3
<
>
The Mosquito Coast, sesong 1 (Foto: Apple TV+)

Det ligger åpenbart noe uforløst spenning i Fox-familiens skjulte bakgrunnshistorie, og det er personer vi gjerne vil bli mer kjent med – potensialet for en god, og engasjerende, serie ligger absolutt til stede. Bare så synd at førstesesongen fremstår som en eneste lang transportetappe der karakteren skal etableres, men samtidig blir alt for overfladisk/lettvint behandlet.

3 stjerner til en serie vi nok kommer til å gi en ny sjanse – men dette var skuffende. Hele sesong 1 kan strømmes fra Apple TV+ nå.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Karakter
The Mosquito Coast, sesong 1

Fakta:

  • Apple TV+
  • Release: 11. juni 2021
  • Regi: Natalia Beristáin
  • Med: Justin Theroux, Melissa George, Logan Polish, Gabriel Bateman, Kimberly Elise
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 5:10 t.
  • Karakter: 3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av The Mosquito Coast, sesong 1 gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Anmeldelse: Unfrosted

Seinfeld er fortsatt kongen!

Anmeldelse: A Man in Full

Kampen om status og milliarder

Anmeldelse: Shardlake, sesong 1

Generisk britisk krim

Anmeldelse: The Idea of You

Barnerov?

Anmeldelse: Midtsommernatt

Midtsommerfesten fra Helvete?

Scroll to Top