TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse The Mosquito Coast, sesong 1

Reboot uten sting og spenning

Den høyst fascinerende filmklassikeren har blitt en ujevn og noe langdryg serieopplevelse.

forfatter
Publisert 15.06.21 - 16:31
Karakter
Thriller
The Mosquito Coast, sesong 1

Det har faktisk gått hele 35 (!) år siden Harrison Ford, som en hyper-energisk, desillusjonert amerikansk familiefar, tok med seg hele familiene til en back-to-nature tilværelse i jungelen i Sør-Amerika.

Den selvutnevnte oppfinneren, og gründeren, Allie Fox (Ford) og familien, flyktet fra det meningsløse, selvopptatte forbrukersamfunnet, i en glimrende dramafilm regissert av australske Peter Weir (The Way Back).

https://youtu.be/-L7JUzwyNDs

Desto lenger ut vi kom i den medrivende historien, desto mer fanatiske, kompromissløs og hensynsløs ble Allie, og familien (samt deres ve og vel) ble i stadig større grad satt i bakerste rekke. Han hadde noe å bevise, og det skulle han gjennomføre, koste hva det koste vil.

Nå har strømmetjenesten Apple TV+ nylig sluppet en ny serie basert på den samme romanen til Paul Theroux, denne runden med Justin Theroux (The Leftovers) i hovedrollen (som for øvrig er Pauls nevø). Men det er en ganske annen, og langt mer ujevn, historie vi får servert.

Les også The Leftovers: Dyptgripende drama Hvordan kommer de etterlatte seg videre etter at 2 % av Jordens befolkning plutselig forsvinner i løse luften?

Theroux’ roman danner fortsatt basis for historien, men plottet er nå satt til vår tid, ekteparet har kun to barn og årsaken til at de stikker fra Det forjettede land er at myndigheten vil anholde Allie og fruen (Melissa George) – uvisst av hvilken grunn.

Allie er fortsatt den entusiastiske, lett naive, ideologen. Som stadig er på søken etter nye måter å gjøre verden grønnere og mer miljøvennlig på, ikke minst ved hjelp av fornybar energi. De to tenåringsungene vil han helst holde innenfor husets fire vegger, med hjemmeskole, og så langt unna besteforeldrene som mulig.

I hurten og styrten pakkes noen dokumenter, de mest nødvendige klær og kontanter ned, før det bærer ut til grensen mot Mexico. Noen tvilsomme yrkeskriminelle skal få dem «trygt» over grensen – selvsagt går det til helvete.

Les også Sovjetunionen var først på Månen! Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
The Mosquito Coast, sesong 1 (Foto: Apple TV+)

Serien er nydelig filmet, i en skitten gulbrun fargepalett. Foto og klipp er upåklagelig, og skuespillerne, i særdeleshet en energisk Theroux, leverer til gangs varene. Men manusforfatterne og sereiskaper Neil Cross tar seg god tid; alt for god tid.

I de syv episodene, på litt over seks timer, som utgjør førstesesongen, så er det ikke lange veien Fox-familien kommer på sin vei til Guatemala. Noe som for så vidt kan tilgis, verre er det at karakterene gang på gang tar fullstendig ulogiske/ukritiske valg. Valg som åpenbart er skrevet inn for å skape dramaturgi og spenning, men som alt for ofte fremstår konstruerte og lite troverdige.

The Mosquito Coast, sesong 1 (Foto: Apple TV+)

Agentene fra NSA fremstår som amatørmessige parodier, og nei, vi tror ikke ett sekund på at Allie ville latt en pistol ligge lett tilgjengelig for en kriminell, slik at vedkommende kan kaste dem ut av bilen i ødemarken. Den irriterende naiviteten til den åpenbart intelligent Allie «forbløffer» oss dessverre gang på gang, og måten de kommer seg ut av konflikt etter konflikt på, blir for lettvint og enkel.

The Mosquito Coast avviker for mye fra den fascinerende originalhistorien. I serien blir det hvorfor Fox-paret er på flukt som er seriens bærende element; noe som er langt mindre engasjerende enn en «gal» entusiast som vil redde verden, og er villig til å ofre familien på veien.

The Mosquito Coast, sesong 1_2 The Mosquito Coast, sesong 1_7 The Mosquito Coast The Mosquito Coast, sesong 1_4 The Mosquito Coast, sesong 1_3
<
>
The Mosquito Coast, sesong 1 (Foto: Apple TV+)

Det ligger åpenbart noe uforløst spenning i Fox-familiens skjulte bakgrunnshistorie, og det er personer vi gjerne vil bli mer kjent med – potensialet for en god, og engasjerende, serie ligger absolutt til stede. Bare så synd at førstesesongen fremstår som en eneste lang transportetappe der karakteren skal etableres, men samtidig blir alt for overfladisk/lettvint behandlet.

3 stjerner til en serie vi nok kommer til å gi en ny sjanse – men dette var skuffende. Hele sesong 1 kan strømmes fra Apple TV+ nå.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Apple TV+
 • Release: 11. juni 2021
 • Regi: Natalia Beristáin
 • Med: Justin Theroux, Melissa George, Logan Polish, Gabriel Bateman, Kimberly Elise
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 5:10 t.
 • Karakter: 3
IMDB Rating
The Mosquito Coast Adventure, Drama, Thriller | April 30, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Følg Lyd & Bilde