TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Anmeldelse The Handmaid’s Tale, sesong 5

Den bittersøte smaken av hevn

Etter klimakset i fjerdesesongen trodde vi at vi var ferdig med Offred & Co – men serien har fortsatt livsgnist.

forfatter
Publisert 14.09.22 - 09:51
Karakter
Drama
The Handmaid’s Tale, sesong 5

Vi trodde at June «Offred» Osborne hadde utspilt sin rolle – så feil kunne vi ta.

Med Elisabeth Moss i registolen puster hun nytt liv i karakteren, utvider horisonten og rettferdiggjør nok en sesong fra fascisthelvete Gilead.

 

Nok en gang trekkes vi inn i det ubehagelige. Til et fullstendig mannsdominert, sexistisk samfunn der kvinner er undertrykt; og de få som fortsatt er fruktbare holdes som slaver – for jevnlig å bli voldtatt, i håp om lykkes som fødemaskiner.

Serien er basert på romanen (1985) til den canadiske, feministisk orienterte, forfatterinnen Margaret Atwood; der hun tegner et dystopisk skremmebilde av det gigantiske nabolandet i sør, og hvor til Helvete det kan gå med en gal mann bak The Resolute Desk.

The Handmaids Tale sesong 5 2
The Handmaid’s Tale sesong 5 (Foto: HBO Max)

All motstand i «Republikken Gilead» slås brutalt hardt ned på, med fengsling, tortur og offentlig henging. Det religiøst forkvaklende gubbeveldet styrer sime undersåtter med jernhånd, og har ikke anerkjennelse fra noen andre land i verden. De heldige som makter å flykte med livet i behold, tar seg opp til vennligsinnede, og fortsatt demokratiske, Canada. Der befinner også vår protagonist, June (Elisabeth Moss), seg.

Etter i årevis å ha blitt holdt fanget, som hus- og sex-slave, av Herr og Fru Waterford fikk hun endelig sin brutale hevn over sin Herre. Den dramatiske fjerdesesongen kulminerte i en sjokkerende fangeutveksling mellom Canada og Gilead, der June og hennes medsøstre slo, spraket og bet kommandør Fred Waterford (Joseph Fiennes) i hjel. Der kunne historien ha sluttet tilfredsstillende. Men June & Co er ikke ferdig med sitt oppdrag.

Les også Rødhette har fått nok! Det brutale livet i moralsk forkvaklede USA fortsetter i det June søker hevn.

Tempoet dras betraktelig, og bedagelig, ned i det vi på nytt trekkes inn i Junes nedrige verden. Hun er nærmest i sjokk etter å endelig ha fått sin etterlengtede hevn, men savner nå nærmest meningen med livet og retningen videre. I noe som minner om posttraumatisk stress melder hun seg til det canadiske politi og tilstår sine «ugjerninger».

Sine kjære støter hun unna, og de frykter for hennes mentale helse. Men June innser at hun ikke kan får fred i sjelen før hun får det endelige oppgjøret med skrekkregimet – og i fremste rekke hennes tidligere Herskerinne, Serena (Yvonne Strahovski).

I tidligere sesonger har Serena vist tegn til medmenneskelighet, og sågar anger. Men nå fremstår hun som en beinhard forsvarer av misogynistene, og vil gjøre alt for å hedre sin avdøde mann, og verdiene han sto for. Strahovski er farlig god som den onde, dog komplekse, maktsøkende kvinnen.

The Handmaids Tale sesong 5 5 The Handmaids Tale sesong 5 3
<
>
The Handmaid's Tale sesong 5 (Foto: HBO Max)

 

Visuelt sett har serien aldri sette lekrere ut, der begravelsen til Fred står i en særstilling. Det er Moss selv som innehar regien av de to første episodene, og tidvis gir hun oss frysninger på ryggen i sin fremstilling av fascisme pakket inn i all sin pomp og prakt. Men bak fasaden ulmer det, og kvinneslavene finner seg ikke lenger i behandlingen. Den yngste av dem alle, opportunisten Esther (Mckenna Grace) tar et dramatisk valg som en hevn over sine despotiske undertrykkere.

Foto og klipp er nok en gang forbilledlig, der det zoomes inn på de forbitrete, fortvilte ansiktene. Det sagt, June begynner å bli litt i overkant stiv, og monoton, i blikket. Dog aner vi konturene av håp i øynene hennes, og du verden som det gnistrer når hun får se sin datter igjen…

The Handmaids Tale sesong 5 4
The Handmaid’s Tale sesong 5 (Foto: HBO Max)

Selv om sesong 5 oser av kvalitet og tidvis spenning, så føler vi at det nå er rette tidspunkt for å avslutte kapittelet om June. Det sagt, ser man på dagens USA med en potensiell retur av den populistiske lystløgneren, Trump, til Det hvite hus, høyesteretts nylige abortvedtak og den pågående retorikken mellom to uforsonlige politisk leirer, så er The Handmaid’s Tale i høyeste grad fortsatt skremmende dagsaktuell. Og, sist torsdag gav Hulu faktisk serien grønt lys for en sjette, og avsluttende, sesong.

Det ligger en herlig, uforløst spenning i luften i begynnelsen av sesong 5. En følelse av at alt kan skje, samt at Oppgjørets time nærmer seg, der vi bare venter på at de to sterke kvinneskikkelsene skal barke sammen. Vi gru-gleder oss! 5 stjerner.

Anmeldelsen er basert på de 3 første (av 10) episodene. Sesong 5 har premiere på HBO Max i dag (14. september).

The Handmaids Tale sesong 5 6
The Handmaid’s Tale sesong 5 (Foto: HBO Max)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • HBO Max
 • Release: 14. september 2022
 • Regi: Elisabeth Moss
 • Med: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Ann Dowd, Max Minghella, Madeline Brewer, OT Fagbenle, Mckenna Grace, Bradley Whitford, Sam Jaeger, Stephen Kunken, Joseph Fiennes
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Tid: 9:10 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
The Handmaid's Tale Drama, Sci-Fi, Thriller | April 26, 2017 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English, German, Greek
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Men jerven var ikke død! Men Hugh Jackmans Wolverine var ikke død! I 2024 gjenoppstår helten med knivbladene, i Deadpool 3.
Endelig er Lotus tilbake! Fikk du ikke nok av arrogante, narsissistiske, hvite rike turister på Hawaii, så vender konseptet snart tilbake på skjermen.
Har "klonet" stemmen til Darth Vader ved hjelp av kunstig intelligens James Earl Jones går av med pensjon, men stemmen hans bevares ved hjelp av AI-teknologi!
Bridges i sitt ess! Jeff Bridges beviser at alder kun er et tall. Han briljerer som pensjonert superspion i miniserien basert på Perrys roman.
Fascinerende dårlig! Viaplay forsøker seg med et klønete innlegg i den betente norske ulvedebatten – og ender opp med å servere oss en fullstendig uinteressant, og uengasjerende, historie.
Mer cash fra Sverige! Netflix slipper nå den etterlengtede andresesongen av Snabba Cash!
Følg Lyd & Bilde