: The Girl With the Dragon Tattoo

Blu-ray anmeldelse

Da Columbia Pictures begynte med sin første av en tre filmers nyinnspilling av boksuksessen Millenium-trilogien av Stieg Larsson, hadde de et godt utgangspunkt med den solide Menn som hater kvinner fra 2008. Utgangspunktet forbedret seg ytterligere med Steve Zaillian som manusforfatter og David Fincher som regissør.
Karakter
Thriller
The Girl With the Dragon Tattoo
Annonse
Annonse

Nordisk krim er virkelig i vinden for tiden, noe vi har merket godt i blant annet Norge med all suksessen til Jo Nesbø. Han har solgt tusenvis av bøker i utlandet, og fått filmatisert Hodejegerne som høstet strålende kritikker, og som har gått sin seiersgang på kino i inn- og utland. Nå ser det til og med ut til at Martin Scorcese  skal lage film av romanen Snømannen. Men lenge før Nesbø fenget det internasjonale publikum var det svenske Stieg Larsson som banet vei med sine bøker om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist, som resulterte i en film- og TV-serie som ble en stor publikumsfavoritt langt utenfor Skandinavias grenser. The Girl With the Dragon Tattoo er den første filmen i en planlagt trilogi, regissert av selveste David Fincher.

Filmen forteller historien om den undersøkende journalisten Mikael Blomkvist (Daniel Craig) som jobber for tidsskriftet Millenium. Han blir funnet skyldig i å skrive en lite flatterende og injuriende artikkel om forretningsmannen Hans-Erik Wennerstrøm. Blomkvist tar permisjon fra jobben sin for å få tid til litt familieliv. Han blir så kontaktet av Henrik Vanger (Plummer), lederen for et stort konsern, som vil at han skal etterforske en førti år gammel forsvinningssak. Som belønning skal han få svært godt betalt, samt motta viktig informasjon om Wennerstrøm. Etter hvert som Blomkvist graver seg langt inn i historien om Vanger-familien får han behov for en assistent. Han blir satt i kontakt med Lisbeth Salander (Rooney Mara), som faktisk undersøkte Mikael før han ble dømt. Salander er et mørkt, mystisk og tatovert sosialt utskudd med verge, og en forstyrrende fortid. De to jobber etterhvert tett sammen om Vanger-saken og utvikler også et spesielt forhold mens de nærmer seg sannheten.

Mye har blitt sagt om bøkene til Stieg Larsson og de har vel både svake og sterke sider. Uansett hva man måtte mene så har ihvertfall den første boken gitt grobunn til en fascinerende krim-historie, og med en av Hollywoods beste manusforfattere og David Fincher bak roret har det filmatiske resultatet blitt særdeles bra. Super-regissøren er sylskarp og kaster ikke bort et sekund av de vel 160 minuttene filmen varer. Han bruker sin fortellerstemme på effektivt, og bruker bilder og dialog sammen på en elegant og flytende måte. Redigeringen er fantastisk bra, og det var i den kategorien at filmen vant sin eneste Oscar, selv om den var nominert til hele fem priser.

Fincher har også nok en gang lykkes i sitt samarbeid med Trent Reznor, med et fascinerende musikkspor som underbygger historien på en helt riktig måte; slik han også gjorde det i den eminente The Social Network.

Selv om Noomi Rapace gjorde en fantastisk jobb og ga et ansikt til hackeren Lisbeth Salander, så er det intet feil med arvtakeren Rooney Mara. Hun er strålende i rollen og fikk også en Oscar-nominasjon. Daniel Craig er også dyktig og har på en fin måte blitt tonet ned fra rollen som actionhelt, og viser seg fra helt nye sider. At skuespillerne presterer langt over normalen er ganske sikkert Finchers fortjeneste, som ikke akkurat er kjent for å være fornøyd etter bare en tagning – prøv hundre!

Annonse

Totalt sett er det svært lite å trekke for i The girl with the Dragon Tattoo, og med unntak av noen småting her og der så er det en feiende flott og intelligent thriller som gir mersmak. Fem stjerner.

Det er sjeldent at man kan anbefale en film på Blu-ray så varmt som The Girl With the Dragon Tattoo! For det første så har den en stor mengde med interessant og informativt ekstramateriell, i høy kvalitet, for det andre så har den et fortreffelig bilde og et forrykende lydspor (dts-HD 5.1). Vi kan vel si løp og kjøp!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Release: 25. april 2012
  • Regi: David Fincher
  • Med: Rooney Mara, Daniel Craig, Stellan Skarsgård, Christopher Plummer, Robin Wright
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2011
  •  Tid: 2:38 t.
IMDB Rating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Lorentz Celo


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
En sann historie om en utrolig arkeologisk utgraving har blitt en liten (britisk) perle av en film.
Årets korteste måned byr på lysere dager, og en enorm mengde av nye strømmetitler.
Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.