Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: The Girl With the Dragon Tattoo

Intelligent thriller

Vellykket, amerikansk, nyinnspilling av boksuksessen Stieg Larssons Millenium-trilogi.

Skrevet av / 22.05.12 - 15:58
The Girl With the Dragon Tattoo
Lorentz Celo

Da Columbia Pictures begynte med sin første av en tre filmers nyinnspilling av boksuksessen Millenium-trilogien av Stieg Larsson, hadde de et godt utgangspunkt med den solide Menn som hater kvinner fra 2008. Utgangspunktet forbedret seg ytterligere med Steve Zaillian som manusforfatter og David Fincher som regissør.

Nordisk krim er virkelig i vinden for tiden, noe vi har merket godt i blant annet Norge med all suksessen til Jo Nesbø. Han har solgt tusenvis av bøker i utlandet, og fått filmatisert Hodejegerne som høstet strålende kritikker, og som har gått sin seiersgang på kino i inn- og utland. Nå ser det til og med ut til at Martin Scorcese  skal lage film av romanen Snømannen. Men lenge før Nesbø fenget det internasjonale publikum var det svenske Stieg Larsson som banet vei med sine bøker om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist, som resulterte i en film- og TV-serie som ble en stor publikumsfavoritt langt utenfor Skandinavias grenser. The Girl With the Dragon Tattoo er den første filmen i en planlagt trilogi, regissert av selveste David Fincher.

Filmen forteller historien om den undersøkende journalisten Mikael Blomkvist (Daniel Craig) som jobber for tidsskriftet Millenium. Han blir funnet skyldig i å skrive en lite flatterende og injuriende artikkel om forretningsmannen Hans-Erik Wennerstrøm. Blomkvist tar permisjon fra jobben sin for å få tid til litt familieliv. Han blir så kontaktet av Henrik Vanger (Plummer), lederen for et stort konsern, som vil at han skal etterforske en førti år gammel forsvinningssak. Som belønning skal han få svært godt betalt, samt motta viktig informasjon om Wennerstrøm. Etter hvert som Blomkvist graver seg langt inn i historien om Vanger-familien får han behov for en assistent. Han blir satt i kontakt med Lisbeth Salander (Rooney Mara), som faktisk undersøkte Mikael før han ble dømt. Salander er et mørkt, mystisk og tatovert sosialt utskudd med verge, og en forstyrrende fortid. De to jobber etterhvert tett sammen om Vanger-saken og utvikler også et spesielt forhold mens de nærmer seg sannheten.

Mye har blitt sagt om bøkene til Stieg Larsson og de har vel både svake og sterke sider. Uansett hva man måtte mene så har ihvertfall den første boken gitt grobunn til en fascinerende krim-historie, og med en av Hollywoods beste manusforfattere og David Fincher bak roret har det filmatiske resultatet blitt særdeles bra. Super-regissøren er sylskarp og kaster ikke bort et sekund av de vel 160 minuttene filmen varer. Han bruker sin fortellerstemme på effektivt, og bruker bilder og dialog sammen på en elegant og flytende måte. Redigeringen er fantastisk bra, og det var i den kategorien at filmen vant sin eneste Oscar, selv om den var nominert til hele fem priser.

Fincher har også nok en gang lykkes i sitt samarbeid med Trent Reznor, med et fascinerende musikkspor som underbygger historien på en helt riktig måte; slik han også gjorde det i den eminente The Social Network.

Selv om Noomi Rapace gjorde en fantastisk jobb og ga et ansikt til hackeren Lisbeth Salander, så er det intet feil med arvtakeren Rooney Mara. Hun er strålende i rollen og fikk også en Oscar-nominasjon. Daniel Craig er også dyktig og har på en fin måte blitt tonet ned fra rollen som actionhelt, og viser seg fra helt nye sider. At skuespillerne presterer langt over normalen er ganske sikkert Finchers fortjeneste, som ikke akkurat er kjent for å være fornøyd etter bare en tagning – prøv hundre!

Totalt sett er det svært lite å trekke for i The girl with the Dragon Tattoo, og med unntak av noen småting her og der så er det en feiende flott og intelligent thriller som gir mersmak. Fem stjerner.

Det er sjeldent at man kan anbefale en film på Blu-ray så varmt som The Girl With the Dragon Tattoo! For det første så har den en stor mengde med interessant og informativt ekstramateriell, i høy kvalitet, for det andre så har den et fortreffelig bilde og et forrykende lydspor (dts-HD 5.1). Vi kan vel si løp og kjøp!

Karakter
The Girl With the Dragon Tattoo

Fakta:

  • Release: 25. april 2012
  • Regi: David Fincher
  • Med: Rooney Mara, Daniel Craig, Stellan Skarsgård, Christopher Plummer, Robin Wright
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2011
  •  Tid: 2:38 t.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av The Girl With the Dragon Tattoo gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: Horizon: An American Saga – Chapter 1

Er det dette Costner forlot Yellowstone for?

Anmeldelse: Beverly Hills Cop: Axel F

Fortsatt legendarisk morsom?

Anmeldelse: Trigger Warning

Hun er tilbake – men hvorfor det?

Anmeldelse: My Lady Jane, sesong 1

En rocket versjon av mørketiden

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del II

Pomp, prakt og pupp!

Anmeldelse: Presumed Innocent

Litt av en cocktail! Sex, bedrag og et bestialsk drap

Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

Scroll to Top