data-srcset
The Girl With the Dragon Tattoo
Thriller
The Girl With the Dragon Tattoo

Blu-ray anmeldelse

Da Columbia Pictures begynte med sin første av en tre filmers nyinnspilling av boksuksessen Millenium-trilogien av Stieg Larsson, hadde de et godt utgangspunkt med den solide Menn som hater kvinner fra 2008. Utgangspunktet forbedret seg ytterligere med Steve Zaillian som manusforfatter og David Fincher som regissør.

Nordisk krim er virkelig i vinden for tiden, noe vi har merket godt i blant annet Norge med all suksessen til Jo Nesbø. Han har solgt tusenvis av bøker i utlandet, og fått filmatisert Hodejegerne som høstet strålende kritikker, og som har gått sin seiersgang på kino i inn- og utland. Nå ser det til og med ut til at Martin Scorcese  skal lage film av romanen Snømannen. Men lenge før Nesbø fenget det internasjonale publikum var det svenske Stieg Larsson som banet vei med sine bøker om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist, som resulterte i en film- og TV-serie som ble en stor publikumsfavoritt langt utenfor Skandinavias grenser. The Girl With the Dragon Tattoo er den første filmen i en planlagt trilogi, regissert av selveste David Fincher.

Filmen forteller historien om den undersøkende journalisten Mikael Blomkvist (Daniel Craig) som jobber for tidsskriftet Millenium. Han blir funnet skyldig i å skrive en lite flatterende og injuriende artikkel om forretningsmannen Hans-Erik Wennerstrøm. Blomkvist tar permisjon fra jobben sin for å få tid til litt familieliv. Han blir så kontaktet av Henrik Vanger (Plummer), lederen for et stort konsern, som vil at han skal etterforske en førti år gammel forsvinningssak. Som belønning skal han få svært godt betalt, samt motta viktig informasjon om Wennerstrøm. Etter hvert som Blomkvist graver seg langt inn i historien om Vanger-familien får han behov for en assistent. Han blir satt i kontakt med Lisbeth Salander (Rooney Mara), som faktisk undersøkte Mikael før han ble dømt. Salander er et mørkt, mystisk og tatovert sosialt utskudd med verge, og en forstyrrende fortid. De to jobber etterhvert tett sammen om Vanger-saken og utvikler også et spesielt forhold mens de nærmer seg sannheten.

Mye har blitt sagt om bøkene til Stieg Larsson og de har vel både svake og sterke sider. Uansett hva man måtte mene så har ihvertfall den første boken gitt grobunn til en fascinerende krim-historie, og med en av Hollywoods beste manusforfattere og David Fincher bak roret har det filmatiske resultatet blitt særdeles bra. Super-regissøren er sylskarp og kaster ikke bort et sekund av de vel 160 minuttene filmen varer. Han bruker sin fortellerstemme på effektivt, og bruker bilder og dialog sammen på en elegant og flytende måte. Redigeringen er fantastisk bra, og det var i den kategorien at filmen vant sin eneste Oscar, selv om den var nominert til hele fem priser.

Fincher har også nok en gang lykkes i sitt samarbeid med Trent Reznor, med et fascinerende musikkspor som underbygger historien på en helt riktig måte; slik han også gjorde det i den eminente The Social Network.

Selv om Noomi Rapace gjorde en fantastisk jobb og ga et ansikt til hackeren Lisbeth Salander, så er det intet feil med arvtakeren Rooney Mara. Hun er strålende i rollen og fikk også en Oscar-nominasjon. Daniel Craig er også dyktig og har på en fin måte blitt tonet ned fra rollen som actionhelt, og viser seg fra helt nye sider. At skuespillerne presterer langt over normalen er ganske sikkert Finchers fortjeneste, som ikke akkurat er kjent for å være fornøyd etter bare en tagning – prøv hundre!

Totalt sett er det svært lite å trekke for i The girl with the Dragon Tattoo, og med unntak av noen småting her og der så er det en feiende flott og intelligent thriller som gir mersmak. Fem stjerner.

Det er sjeldent at man kan anbefale en film på Blu-ray så varmt som The Girl With the Dragon Tattoo! For det første så har den en stor mengde med interessant og informativt ekstramateriell, i høy kvalitet, for det andre så har den et fortreffelig bilde og et forrykende lydspor (dts-HD 5.1). Vi kan vel si løp og kjøp!

annonse
annonse

Fakta

  • Release: 25. april 2012
  • Regi: David Fincher
  • Med: Rooney Mara, Daniel Craig, Stellan Skarsgård, Christopher Plummer, Robin Wright
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2011
  •  Tid: 2:38 t.

IMDB Rating

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsler  
Varlse meg om

Les også

 data-srcset

Like kunstig som Belgisk blå!

Belgias første originale Netflix-serie er akkurat like kunstig og oppblåst som en Belgisk blå genmodifisert superokse.

SWEET MAGNOLIAS

Såpeoperaktig sørstatsklisjé

Tre barndomsvenninner ler, gråter, kjemper og drikker seg igjennom det høyst ordinære, men akk så kunstige, livet i den sjarmerende sørstatsbyen.

Schofield (George MacKay, left) with fellow soldiers in

Imponerende krigsbrutalitet

Få kriger er skildret like ofte på film som «the Great War», like fullt makter Mendes å tilføre genren noe nytt og imponerende.

 data-srcset

Toer’n stinker!

Bortsett fra forventninger om et overskudd for produksjonsselskapet, så kan det ikke ha vært en eneste annen tanke bak dette mølet.

 data-srcset

Nok en solid Bosch-sesong

Inne i sin sjette sesong viser krimserien om LA-etterforskeren, Bosch, få svakhetstegn – men her er det heller ikke mye som minner om fornyelse.

Extraction (Foto: Netflix)

Actionfest á la Thor!

Chris Hemsworth kan mer enn å kaste en stor hammer. Han er også svært kapabel med store håndvåpen.