Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: The Banshees of Inisherin

Fabelaktig om mannlig (u)vennskap

Hva gjør du når den eneste bestekameraten din ikke vil vite av deg lenger?

Skrevet av / 09.04.23 - 08:31
The Banshees of Inisherin
Tor Aavatsmark

Hva gjør du når den eneste vennen din, etter mange tiår brått og plutselig slår hånden av deg – og den eneste grunnen han gir er at han er «gått lei av deg»?

Det er premisset for den irske regissøren Martin McDonaghs senest film, og som med sin sorte komedie In Bruges (2008), gjenforener han nå karakterskuespillerne Colin Farrell (The Batman) og Brendan Gleeson (Harry Potter and The Goblet of Fire) i hovedrollene.

McDonaghs står også bak den fabelaktige dramafilmen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, som vi i 2017 premierte med 6 stjerner. Inisherin er ikke helt av samme enestående kaliber, men den inneholder så absolutt særtrekkene ved McDonaghs skarpe, sarkastisk sorte penn, og hans lekne regi.

Les også Three Billboards Outside Ebbing, Missouri Frances McDormand briljerer som resolutt vigilante i redneck-land.

Handlinger er satt til Det Herrens år 1923, på en særdeles tynt befolket, forblåst øy (Inisherin) like utenfor kysten av fastlands-Irland. Blant landsbyens få innbyggere finner vi den litt saktmodige melkebonden Pádraic Súilleabháin (Farrell) og felespilleren/komponisten Colm Doherty (Gleeson). Det litt umake paret har hatt et livslangt vennskap bak seg, manifestert ved den daglige turen til puben, presis kl. 14:00.

 

Når så en gitt dag, fullstendig ut av det blå, Colm ber Pádraic dra dit pepperen gror, og i alle fall holde seg langt unna ham på puben, ei heller snakke med ham, så rakner livet for Pádraic. Tilværelsen blir ikke akkurat enklere å takle når han etter hvert får presset ut en forklaring fra Colm, som sier han ikke vil vite av kameraten fordi han en enkel, og rett og slett kjeder ham.

Colm begynner å trekke på årene, og ønsker ikke å «kaste bort mer tid» på alle de meningsløse samtalene de har. Vennskapet med Pádraic står i veien for hans musikalske mesterverk.

The Banshees of Inisherin (Foto: Walt Disney)

Begge to er harde, værbitte, provinsielle menn, som så absolutt ikke har et vokabular for (eller ønsker å snakke om) følelser. Pádraics trykkventil blir hans standhaftige søster, Siobhán (Kerry Condon); og møter han ikke trøst og forståelse der, så tar han heller en lenger «samtale», rundt stuebordet, med sitt miniesel.

Med alle de negative tilbakemeldingene Pádraics får, så anser han seg som den neste største tomsingen på øya, muligens med kun politimannens kuede sønn, Dominic (Barry Keoghan), under ham på rangstigen. Men Colm er dødsbestemt på at vennskapet er over, og truer etter hvert sågar Pádraics med bestialske følger om han ikke slutter å oppsøke ham.

The Banshees of Inisherin The Banshees of Inisherin The Banshees of Inisherin
<
>
The Banshees of Inisherin (Foto: Walt Disney)

McDonagh har skrevet, og regissert, et varmt portrett av to innbitte menn, menn av sin samtid som overhodet ikke evner å uttrykke følelser, men som nærmest oppfører seg som etter et brutalt samlivsbrudd fra et langvarig ekteskap. Regissøren storkoser seg med den frodige, beske irske dialekten, og benytter det golde landskapet, tidsånden og den øde plassen som sentrale brikker i dramaet som utspinner seg.

Birollene bekles av småsære personer med karaktertrekk typisk for en liten, gudsforlatt plass, men på ingen måte et ondsinnet/harselerende portrett.

På fastlandet herjer den irske borgerkrigen, mens det på Inisherin foregår en stadig eskalerende kamp om snillhet og anstendighet, maskulin ære og, faktisk, genuin ensomhet.

The Banshees of Inisherin (Foto: Walt Disney)

Både Gleeson og Farrell briljerer i rollene, men det er Farrell i særdeleshet som på subtilt vis får frem sårheten i den litt «enkle» mannen, og de brutale følgene det får for ham når han så brutalt blir avvist. På sedvanlig vis krydrer McDonagh historien med mørkere og mørkere, sær humor, som i litt for stor grad tar brodden av dramaet som utfolder seg.

The Banshees of Inisherin mottok hele ni Oscar-nominasjoner, men måtte, uforståelig nok, gå tomhendt hjem fra LA. Farrell hadde definitivt fortjent en pris for sitt minneverdige skuespill i denne særegne dramakomedien. 5 sterke stjerner.

Filmen hadde Disney+-premiere i mars.

Les også Sutherland er tilbake! Big data ser deg – og Kiefer Sutherland gjør sitt ypperste for å forvirre deg; i en smått ujevn konspirasjonsthriller.
Karakter
The Banshees of Inisherin

Fakta:

 • Disney+
 • Release: 13. mars 2023
 • Regi: Martin McDonagh
 • Med: Colin Ferrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Pat Shortt, David Pearse
 • Genre: Drama
 • Land: Irland
 • År: 2023
 • Tid: 1:55 t.
 • Karakter: 5
 • IMDb

1 hendelser på “The Banshees of Inisherin”

 1. johnny dee

  The film is well known for being an allegory of the Irish Civil War, going on in the background. A once subjugated society with friendships across the generations, fractured by the birth pangs of a new world, leads to both physical and emotional pain, while the youth are being abused or driven to leave.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av The Banshees of Inisherin gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: Lady in the Lake

Gnistrende originalt!

Anmeldelse: Horizon: An American Saga – Chapter 1

Er det dette Costner forlot Yellowstone for?

Anmeldelse: Beverly Hills Cop: Axel F

Fortsatt legendarisk morsom?

Anmeldelse: Trigger Warning

Hun er tilbake – men hvorfor det?

Anmeldelse: My Lady Jane, sesong 1

En rocket versjon av mørketiden

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del II

Pomp, prakt og pupp!

Anmeldelse: Presumed Innocent

Litt av en cocktail! Sex, bedrag og et bestialsk drap

Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Scroll to Top