Anmeldelse: Primal

En kalkun i den brasilianske jungelen!

Det er rett og slett fascinerende å se hvordan noen skuespillere klarer å føkke karrieren sin så fullstendig.
Karakter
Action
Primal
Annonse
Annonse
forfatter

Du forventet nok at denne artikkelen skulle omhandle en anmeldelse av filmen Primal, det skal den i all hovedsak ikke – rett og slett fordi filmen er så rævva dårlig at vi ikke verdiger den en normal filmanmeldelse.

Det vi i stedet skal drodle rundt er det store enigma: Hvordan i helvete kunne karrieren til den lysende filmstjernen Nicolas Cage gå fra filmer som Wild at Heart, Raising Arizona og Leaving Las Vegas til kalkuner som Season of the Witch, Tokarev og Primal?

https://www.youtube.com/watch?v=lqSWENsRUhQ

 

Cage er nevø av den legendariske regissøren Francis Ford Coppola, men han byttet etternavn til Cage fordi han visstnok ikke ville ha noen gratistjenester innenfor filmbransjen som følge av familienavnet.

Annonse

Han slo igjennom på midten av 1980-tallet med filmer som Birdy, Raising Arizona og publikumssuksessen Moonstruck. Cage ble både en kritiker- og publikumsyndling og maktet den vanskelige balansegangen mellom smale indiefilmer (Birdy, Red Rock West og Adaptation) og rene publikumsfrierier (Con Air, The Rock og National Treasure). Med Oscar for beste mannlige hovedrolle (Leaving Las Vegas) som kroning av karrieren kunne det bare gå en vei. Eller?…

I etterpåklokskapens skinnende lys var det muligens intet sjakktrekk å gifte seg med Lisa Marie Presley? Det turbulente ekteskapet varte i halvannet år (2002-’04), og Cage brukte penger som en full sjømann (han drakk muligens like meget…).

Det ene dårlige karrierevalget ledet til det andre, og plutselig var Cage synonymt med elendige B-filmer. En periode forlangte han til og med at han kun tok filmroller om innspillingen foregikk i New Orleans – for han gadd ikke å reise hjemmefra.

Famke Janssen, såvisst ingen Bond-babe lenger… Primal (Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Misforstå oss rett, vi er ikke filmsnobber som kun verdsetter Leaving Las Vegas, Birdy og dets like. Con Air var definitivt ikke noe Shakespeare ville ha skrevet, men filmen var en skikkelig joyride! The Rock er en actionklassiker av rang, der Cage er i sitt ess, og som Big Daddy i Kick-Ass er Cage ubetalelig.

Men så gikk det for alvor utforbakke, og de uforglemmelige møkkafilmene kom som perler på en snor. Godt «hjulpet» av et heller skrantende privatliv med økonomisk ruin og hard på flaska. Nå er det nærmest umulig for den tidligere karakterskuespilleren Cage å få seg en anstendig rolle i Hollywood.

Annonse
Les også
Joe Det eneste vi har latt oss overraske over det siste tiåret med Nicolas Cage sine filmer er at den neste faktiske makter å være dårligere enn den forrige.

Innimellom, helt ut av det blå, dukker det plutselig opp glimt av håp, som den virkelig gode Joe (2013) og skrekkfilmen Mandy (2018). Men, de få lysglimtene er virkelig unntakene i en usedvanlig skuffende film-CV de siste 15 årene. Og nei, Primal er definitiv ikke et av unntakene.

Om du fortsatt lurer på om du skal bruke noen av dine surt opptjente grunker, og kaste bort halvannen time av ditt dyrebare liv, her kommer noen åpenbare grunner til hvorfor du IKKE skal se Primal: Plottet suger, karakterene er endimensjonale, uinteressante pappfigurer, Cage er en famøs skam, Famke Janssen ser ut som om hun har gjennomgått 13 særdeles mislykkede ansiktsløftninger, spesialeffektene var bedre på The Mummy Returns (!), og filmen har ikke engang et snev av spenningsnerve. Om den enda hadde vært så dårlig at den var morsom. Men, nei da!

Nicolas Cage, vi lyser fred over ditt minne. 1 stjerne til din (forhåpentligvis) svanesang.

Primal_2 Primal_04302018_lm-6176.jpg Primal_5 Primal_6
<
>
SÅ dårlig er faktisk spesialeffektene! Primal (Foto: SME/Noble/Mis. Label)
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Blu-ray
  • Release: 24. februar 2020
  • Regi: Nick Powell
  • Med: Nicolas Cage, Famke Janssen, Kevin Durand, Michael Imperioli, LaMonica Garrett, Tommy Walker
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 1:36 t.
  • Karakter: 1
IMDB Rating
Primal (2019) 97min | Action | 8 November 2019 (USA) Summary: Frank's caught wildlife in the Brazilian jungle incl. a 400 lbs. white jaguar. He ships it on the same ship as an arrested assassin. The assassin breaks free and frees the animals.
Countries: USALanguages: English

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

  1. Det er tydeligvis ikke bare karrieren til Nick Cage som har falt, men også språket i artikkelen. Ikke verdig lyd og bildes profesjonalitet.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Serieversjonen av den svenske filmsuksessen leverer mer av det samme, i et heseblesende, men etter hvert repeterende, tempo.
At 40 % av spanske menn går på horehus var en sjokkerende nyhet for oss – men jammen makter ikke Álex Pina å lage heidundrende underholdning ut av tragedien.
April byr på mye snadder fra strømmetjenestene, nå kan du også strømme innhold fra nykommeren Paramount+.
En hyperaktiv, sterkt alkoholisert og gudbenådet sjarmerende flyvertinne, kan det virkelig bli god underholdning ut av.
Det blir definitivt ingen ekte påskeferie uten thriller og/eller påskekrim!
Den etterlengtede oppfølgeren til det friske pustet av en superheltfilm, Wonder Woman, ender opp som årets største skuffelse.
Nykommeren Paramount+ lanseres med Maisie Williams som rappkjeftet eremitt som brått slippes ut i det fri. Morsomst, men noget uforløst.
Disney+ beviser at det fortsatt er mer spennende materiale å formidle fra det rikholdige Marvel-universet.
Mange filmer har i ettertid blitt «pusset» på av en misfornøyd regissør – men ingen så omfattende som Justice League.
En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.
Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.