Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Platoon

Blu-ray anmeldelse

Det har gått 25 år siden Oliver Stone fikk ut sin etterlengtede film om krigen i Vietnam, en film som fikk enormt mye oppmerksomhet for blant annet eksplisitte voldscener.
Karakter
Platoon

Platoon vant fire Oscar inkludert prisene for beste film og regi. Nyutgivelsen på Blu-ray gir oss muligheten til å ta en frisk titt på produksjonen – men den gir oss ingen fest for øyne og ører.

Platoon handler om Chris Taylor (Sheen) som melder seg frivillig til tjeneste i Vietnamkrigen. Den unge og naive middelklassegutten møter en brutal virkelighet og må kjempe hardt for tilværelsen i en tropp som er sterkt splittet mellom to offiserer, Barnes (Berenger) og Elias (Dafoe).

Oliver Stone skal ha mye skryt for å være en hardtarbeidende idealist som jobbet med manuset og forarbeidet til filmen i over ti år før han lanserte den, og høstet mange priser og gode kritikker. Platoon er en bra film som innehar masse kvaliteter. Den har flere gode skuespillerprestasjoner, flott foto og sterke scener som gir inntrykk. Men 25 år senere er det ingen tvil om at den også har sine skavanker. Det aller viktigste å fremheve er at manuset har flere svakhetstegn og at Stone, på dette tidlige stadiet i sin karriere, ikke var den beste til å formidle en historie. Ellers er bruken av symbolikk overtydelig og til tider klisjépreget, og en god del av skuespillerne gjør en svak innsats. Da ender vi på ”kun” fire stjerner til Platoon.

Jubileumsutgaven har sine fordeler og ulemper: Den inneholder et hav av bonusmateriell med kommentarspor, slettede scener og flere dokumentarer, men den store skuffelsen er det middelmådige bildet og et ok lydspor. Filmen har tross alt fortjent mye bedre.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
Fakta
  • Release: 18. mai 2011
  • Regi: Oliver Stone
  • Med: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, Forest Whitaker, Richard Edson, Kevin Dillon, Johnny Depp
  • Genre: Krig
  • Land: USA
  • År: 1986
  • Tid: 2:00 t.
IMDB Rating
Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.