TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Platoon

Blu-ray anmeldelse

Det har gått 25 år siden Oliver Stone fikk ut sin etterlengtede film om krigen i Vietnam, en film som fikk enormt mye oppmerksomhet for blant annet eksplisitte voldscener.

Karakter
Platoon

Fakta:

  • Release: 18. mai 2011
  • Regi: Oliver Stone
  • Med: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, Forest Whitaker, Richard Edson, Kevin Dillon, Johnny Depp
  • Genre: Krig
  • Land: USA
  • År: 1986
  • Tid: 2:00 t.

Platoon vant fire Oscar inkludert prisene for beste film og regi. Nyutgivelsen på Blu-ray gir oss muligheten til å ta en frisk titt på produksjonen – men den gir oss ingen fest for øyne og ører.

Platoon handler om Chris Taylor (Sheen) som melder seg frivillig til tjeneste i Vietnamkrigen. Den unge og naive middelklassegutten møter en brutal virkelighet og må kjempe hardt for tilværelsen i en tropp som er sterkt splittet mellom to offiserer, Barnes (Berenger) og Elias (Dafoe).

Oliver Stone skal ha mye skryt for å være en hardtarbeidende idealist som jobbet med manuset og forarbeidet til filmen i over ti år før han lanserte den, og høstet mange priser og gode kritikker. Platoon er en bra film som innehar masse kvaliteter. Den har flere gode skuespillerprestasjoner, flott foto og sterke scener som gir inntrykk. Men 25 år senere er det ingen tvil om at den også har sine skavanker. Det aller viktigste å fremheve er at manuset har flere svakhetstegn og at Stone, på dette tidlige stadiet i sin karriere, ikke var den beste til å formidle en historie. Ellers er bruken av symbolikk overtydelig og til tider klisjépreget, og en god del av skuespillerne gjør en svak innsats. Da ender vi på ”kun” fire stjerner til Platoon.

Jubileumsutgaven har sine fordeler og ulemper: Den inneholder et hav av bonusmateriell med kommentarspor, slettede scener og flere dokumentarer, men den store skuffelsen er det middelmådige bildet og et ok lydspor. Filmen har tross alt fortjent mye bedre.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Legg igjen en kommentar

 

Lorentz Celo


Siste artikler: