: Platoon

Blu-ray anmeldelse

Det har gått 25 år siden Oliver Stone fikk ut sin etterlengtede film om krigen i Vietnam, en film som fikk enormt mye oppmerksomhet for blant annet eksplisitte voldscener.
Karakter
Platoon
Annonse
Annonse

Platoon vant fire Oscar inkludert prisene for beste film og regi. Nyutgivelsen på Blu-ray gir oss muligheten til å ta en frisk titt på produksjonen – men den gir oss ingen fest for øyne og ører.

Platoon handler om Chris Taylor (Sheen) som melder seg frivillig til tjeneste i Vietnamkrigen. Den unge og naive middelklassegutten møter en brutal virkelighet og må kjempe hardt for tilværelsen i en tropp som er sterkt splittet mellom to offiserer, Barnes (Berenger) og Elias (Dafoe).

Oliver Stone skal ha mye skryt for å være en hardtarbeidende idealist som jobbet med manuset og forarbeidet til filmen i over ti år før han lanserte den, og høstet mange priser og gode kritikker. Platoon er en bra film som innehar masse kvaliteter. Den har flere gode skuespillerprestasjoner, flott foto og sterke scener som gir inntrykk. Men 25 år senere er det ingen tvil om at den også har sine skavanker. Det aller viktigste å fremheve er at manuset har flere svakhetstegn og at Stone, på dette tidlige stadiet i sin karriere, ikke var den beste til å formidle en historie. Ellers er bruken av symbolikk overtydelig og til tider klisjépreget, og en god del av skuespillerne gjør en svak innsats. Da ender vi på ”kun” fire stjerner til Platoon.

Jubileumsutgaven har sine fordeler og ulemper: Den inneholder et hav av bonusmateriell med kommentarspor, slettede scener og flere dokumentarer, men den store skuffelsen er det middelmådige bildet og et ok lydspor. Filmen har tross alt fortjent mye bedre.

Fakta
  • Release: 18. mai 2011
  • Regi: Oliver Stone
  • Med: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, Forest Whitaker, Richard Edson, Kevin Dillon, Johnny Depp
  • Genre: Krig
  • Land: USA
  • År: 1986
  • Tid: 2:00 t.
IMDB Rating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Lorentz Celo


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Les også

Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.
Nok en førjulstid får vi tilbringe sammen med single, smådesperate, Johanne på jakt etter den eneste rette – og det blir da også ganske så fornøyelig.
En av bluesens absolutte førstedamer, akkompagnert av «Black Panther», gir oss heftige toner i et intenst kammerdrama.
Disney forsøker, skamløst, å utnytte folk flest sin higen etter lettbent juleunderholdning.
Alle fordommer du måtte ha mot homofile, musikalelskere og intolerante kristenkonservative i småby-Amerika får du bekreftet i The Prom.
Desember byr på kalde dager og mørke kvelder - alt ligger til rette for mange timer foran TV-en.
Mulan er i toppen av Disneys livegjenskapninger av tegnefilmklassikere.
Den superbe Trump-imitatoren krasjlander med sin nye Netflix-spesial.
Disney gjenskaper det amerikanske romeventyrets barnestadium.
Michael J. Fox briljerer i litt utdatert «klassiker».