Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Anmeldelse Oxygène

Ubehagelig klaustrofobisk

Stengt inne i en kryogen-kapsel er Liz i ferd med å gå tom for luft – og ingen vet hvor hun befinner seg.
Karakter
Sci-Fi
Oxygène

I 2015 kunne vi bevitne Ryan Reynolds gravd ned «six-feet-under» (Buried), i en åletrang kiste, i stummende mørket, omgitt av moder jord og med stadig synkende oksygennivå.

Buried Hvordan høres det ut med en halvannen times film, der absolutt hele handlingen foregår inne i en liten kiste, seks fot under jorden?

I Netflix sin franske tvist innenfor «innestengt-genren» blir vi, ubehagelig klaustrofobisk, plassert på innsiden av en hypermoderne kryogen-kapsel. Her befinner det feminine subjektet Omicron 267 seg. Hun våkner brått, i en mumifisert drakt.

Den eneste hun har å kommunisere med er den kunstige intelligensen MILO (åpenbart inspirert av HAL i 2001: A Space Odyssey), hun vet ikke hvor hun er, hvorfor hun er der, hva hun heter, og erindrer kun glimtvis minner fra fortiden. Angsten og panikken er i ferd med å ta overhånd inne i den trange kapselen – verre er det dog at oksygennivået kun er på 33 %, og raskt synkende.

 

Christie LeBlanc har skrevet et fascinerende manus innenfor en meget vanskelig genre. Når tilnærmet hele handlingen (på 100 minutter) foregår innenfor det svært, fysisk begrensede rommet, men kun én skuespiller, så er det krevende å holde spenningen og ikke minst intensiteten opp. Regissør Alexandre Aja lykkes langt på vei – forbilledlig hjulpet av et fryktelig gripende skuespill fra Mélanie Laurent.

Annonse

Historien, og hemmelighetene, avdekkes gradvis, lag for lag, i det 267 får avslørt sin fortid. Hun heter egentlig Elizabeth Hansen, er født i Stockholm og er en nobelprisvinnende fysiker. Men hvordan hun havnet i kapselen, om hun er syk, om familien hennes lever, hvor hun befinner seg og, viktigst av alt, hvordan komme ut, er noe vi må vente i sitrende spenning på.

DSC08864.ARW Oxygène_4 DSC01274.ARW DSC00717.ARW
<
>
Oxygène (Foto: Netflix)

Oxygène er blitt en eklatant miks av sci-fi og grøsser, og oppleves best i et bekmørkt rom, med gardinene trukket for og med et godt lydanlegg. For her blir sansene bombardert med psykisk ubehag. 4 sterke stjerner.

Annonse

Oxygène (Foto: Netflix)

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 12. mai 2021
  • Regi: Alexandre Aja
  • Med: Mélanie Laurent, Mathieu Amalric
  • Genre: Sci-Fi
  • Land: Frankrike
  • År: 2021
  • Tid: 1:40 t.
  • Karakter: 4
IMDB Rating
Oxygen (2021) 100min | Drama, Fantasy, Sci-Fi | 12 May 2021 (USA) Summary: A woman who wakes in a cryogenic chamber with no recollection of how she got there, must find a way out before running out of air.
Countries: France, USALanguages: French
forfatter

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.