TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse: Oxygène

Ubehagelig klaustrofobisk

Stengt inne i en kryogen-kapsel er Liz i ferd med å gå tom for luft – og ingen vet hvor hun befinner seg.

Karakter
Sci-Fi
Oxygène

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 12. mai 2021
  • Regi: Alexandre Aja
  • Med: Mélanie Laurent, Mathieu Amalric
  • Genre: Sci-Fi
  • Land: Frankrike
  • År: 2021
  • Tid: 1:40 t.
  • Karakter: 4

I 2015 kunne vi bevitne Ryan Reynolds gravd ned «six-feet-under» (Buried), i en åletrang kiste, i stummende mørket, omgitt av moder jord og med stadig synkende oksygennivå.

Buried Hvordan høres det ut med en halvannen times film, der absolutt hele handlingen foregår inne i en liten kiste, seks fot under jorden?

I Netflix sin franske tvist innenfor «innestengt-genren» blir vi, ubehagelig klaustrofobisk, plassert på innsiden av en hypermoderne kryogen-kapsel. Her befinner det feminine subjektet Omicron 267 seg. Hun våkner brått, i en mumifisert drakt.

Den eneste hun har å kommunisere med er den kunstige intelligensen MILO (åpenbart inspirert av HAL i 2001: A Space Odyssey), hun vet ikke hvor hun er, hvorfor hun er der, hva hun heter, og erindrer kun glimtvis minner fra fortiden. Angsten og panikken er i ferd med å ta overhånd inne i den trange kapselen – verre er det dog at oksygennivået kun er på 33 %, og raskt synkende.

 

Christie LeBlanc har skrevet et fascinerende manus innenfor en meget vanskelig genre. Når tilnærmet hele handlingen (på 100 minutter) foregår innenfor det svært, fysisk begrensede rommet, men kun én skuespiller, så er det krevende å holde spenningen og ikke minst intensiteten opp. Regissør Alexandre Aja lykkes langt på vei – forbilledlig hjulpet av et fryktelig gripende skuespill fra Mélanie Laurent.

Historien, og hemmelighetene, avdekkes gradvis, lag for lag, i det 267 får avslørt sin fortid. Hun heter egentlig Elizabeth Hansen, er født i Stockholm og er en nobelprisvinnende fysiker. Men hvordan hun havnet i kapselen, om hun er syk, om familien hennes lever, hvor hun befinner seg og, viktigst av alt, hvordan komme ut, er noe vi må vente i sitrende spenning på.

DSC08864.ARW Oxygène_4 DSC01274.ARW DSC00717.ARW
<
>
Oxygène (Foto: Netflix)

Oxygène er blitt en eklatant miks av sci-fi og grøsser, og oppleves best i et bekmørkt rom, med gardinene trukket for og med et godt lydanlegg. For her blir sansene bombardert med psykisk ubehag. 4 sterke stjerner.

Oxygène (Foto: Netflix)

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Legg igjen en kommentar

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.