Anmeldelse: Oxygène – Ubehagelig klaustrofobisk
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Oxygène

Ubehagelig klaustrofobisk

Stengt inne i en kryogen-kapsel er Liz i ferd med å gå tom for luft – og ingen vet hvor hun befinner seg.

forfatter
Publisert 12.05.21 - 00:01
Karakter
Sci-Fi
Oxygène

I 2015 kunne vi bevitne Ryan Reynolds gravd ned «six-feet-under» (Buried), i en åletrang kiste, i stummende mørket, omgitt av moder jord og med stadig synkende oksygennivå.

Les også Buried Hvordan høres det ut med en halvannen times film, der absolutt hele handlingen foregår inne i en liten kiste, seks fot under jorden?

I Netflix sin franske tvist innenfor «innestengt-genren» blir vi, ubehagelig klaustrofobisk, plassert på innsiden av en hypermoderne kryogen-kapsel. Her befinner det feminine subjektet Omicron 267 seg. Hun våkner brått, i en mumifisert drakt.

Den eneste hun har å kommunisere med er den kunstige intelligensen MILO (åpenbart inspirert av HAL i 2001: A Space Odyssey), hun vet ikke hvor hun er, hvorfor hun er der, hva hun heter, og erindrer kun glimtvis minner fra fortiden. Angsten og panikken er i ferd med å ta overhånd inne i den trange kapselen – verre er det dog at oksygennivået kun er på 33 %, og raskt synkende.

 

Christie LeBlanc har skrevet et fascinerende manus innenfor en meget vanskelig genre. Når tilnærmet hele handlingen (på 100 minutter) foregår innenfor det svært, fysisk begrensede rommet, men kun én skuespiller, så er det krevende å holde spenningen og ikke minst intensiteten opp. Regissør Alexandre Aja lykkes langt på vei – forbilledlig hjulpet av et fryktelig gripende skuespill fra Mélanie Laurent.

Historien, og hemmelighetene, avdekkes gradvis, lag for lag, i det 267 får avslørt sin fortid. Hun heter egentlig Elizabeth Hansen, er født i Stockholm og er en nobelprisvinnende fysiker. Men hvordan hun havnet i kapselen, om hun er syk, om familien hennes lever, hvor hun befinner seg og, viktigst av alt, hvordan komme ut, er noe vi må vente i sitrende spenning på.

DSC08864.ARW Oxygène_4 DSC01274.ARW DSC00717.ARW
<
>
Oxygène (Foto: Netflix)

Oxygène er blitt en eklatant miks av sci-fi og grøsser, og oppleves best i et bekmørkt rom, med gardinene trukket for og med et godt lydanlegg. For her blir sansene bombardert med psykisk ubehag. 4 sterke stjerner.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Oxygène (Foto: Netflix)
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 12. mai 2021
 • Regi: Alexandre Aja
 • Med: Mélanie Laurent, Mathieu Amalric
 • Genre: Sci-Fi
 • Land: Frankrike
 • År: 2021
 • Tid: 1:40 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
Oxygène Drama, Fantasy, Sci-Fi, Thriller | May 12, 2021 (Norway) Summary:
Countries: France, United StatesLanguages: French
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
En kvinnelig Hulk kan da umulig være bra? Det finnes mange dyr i Arken – og åpenbart enda flere i Marvel-universet. She-Hulk er faktisk et friskt pust innenfor genren.
Se Karpe på Viaplay. Fra i dag av kan du se den kritikerroste Karpe-dokumentaren på Viaplay.
Vi foretrekker Durek som konge! Netflix koker pinlig, tidvis amatørmessig, såpeopera-suppe av historien til det norske kronprinsparet.
House of the Dragon: Handlingen lekket Handlingen i alle episodene av den nye HBO-serien House of the Dragon har blitt lekket på Reddit.
Nå er musen størst av dem alle! Det tok Mike Mus & Co kun to og et halvt år å vippe Netflix ned fra strømmetronen.
Marvel lanserer dameversjon av Hulken! Marvel-universet er åpenbart ufullendt uten også en kvinnelig versjon av den grønne, sinte, mannen (kjent som Hulken).
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend