: Noah 3D

Blu-ray anmeldelse

Om en film noensinne har fortjent betegnelsen episk bibeldrama, så er det Noah. Aronofsky vitaliserer bibelhistorien og gir den allmenngyldig, og dagsaktuell, mening.
Karakter
Action
Noah 3D
Annonse
Annonse
forfatter

I følge Det gamle testamente (i Første Mosebok) var Noah etterkommer etter Adam og Eva, den 10. generasjon i direkte linje. Av Adam og Evas tre barn ble Abel slått i hjel av broren Kain, og Kains gren befolket Jorden. Blant avkommet til den tredje sønnen, Set, var det kun Noah og hans familie som overlevde – fullstendig i fred og harmoni, og i pakt med naturen.

Gud/Skaperen var visstnok så misfornøyd med menneskenes utvikling siden utvisningen fra Paradis, at han bestemte seg for å «reboote» hele prosessen. I drømme får dermed Noah «oppdraget» med å bygge en Ark som skal ta med seg ett par av samtlige dyrearter – deretter skal syndefloden komme og rense Jorden. Og tro oss, Noah (Russell Crowe) tar oppgaven på største alvor!

Den svært spennende og nyskapende regissøren Darren Aronofsky har tidligere gitt oss filmperler som Requiem for a Dream (2000), The Wrestler (2008) og Black Swan (2010). Så visst ingen overproduktiv regissør, men leverer alltid kvalitet i alle ledd, har et brennende fokus på mellommenneskelig drama og relasjoner, og briljerer med foto, klipp og dramaturgi. I så henseende er Noah intet unntak. Hans største produksjon og budsjett til dags dato, men han har definitivt ikke laget en tradisjonell katastrofe-/dommedagsfilm. Han maler historien med bred pensel og er så absolutt ikke subtil, men det kler faktisk denne «pompøse» bibelhistorien.

Aronofsky har tatt seg noen dramaturgiske friheter i tolkningen av historien, åpenbart for å øke spenningsnivået og skape gnisninger, noe som fungerer, selv om det virker litt forstyrrende med kjemper som minner om entene i Ringenes Herre. Selv om det er en sterkt religiøs historie vi bevitner, blir det aldri påtrengende, Noah er særdeles sterk i troen og følger Skaperen slavisk (slik han tolker Ham), noe som er godt i tråd med Det gamle testamente. Den eldgamle historien gis i Noah også relevans til dagens overflodssamfunn der overforbruk, begjær, egoisme og krig herjer – uten at vi skal trekke sammenligningene for langt.

Annonse

Crowe er som skapt for den innbitte rollen som Noah, en mann med en oppgave som (fanatisk) skal gjennomføres – koste hva det koste vil. Jennifer Connelly leverer (som alltid) varene, og Emma Watson har med Noah for alvor trådt ut av Harry Potters skygge; her er hun glimrende og spiller på et stort register. Minst følelse får vi med Noahs eldste og yngste sønn, eldstesønnen blir lite annet enn et tafatt, hult glansbilde. Noah er noe ujevn, men gir deg topp underholdning – historietime og moralen får du på kjøpet. Fem stjerner!

Noah er en STOR film som krever et stort bilde og mye lyd. Surroundsporet (dts-MA 7.1 er utrolig detaljrikt, presist og med en dundrende bass; det til tross, dialogen drukner aldri. Billedkvaliteten briljerer, og selv i de heftigste cgi-scenene er alt sylskarpt og detaljrikt. 3D (konvertert) tilfører bildet en lekker dybde, uten at det går nevneverdig ut over skarphet og lysnivå. Bonusmaterialet består av tre dokumentarer som tar for seg filmingen på Island og konstruksjonen av den gedigne arken – alt interessant, men litt for lite.

button-PK

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Release: 3. september 2014   Regi: Darren Aronofsky
  • Med: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Anthony Hopkins, Emma Watson, Logan Lerman
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 2:18 t.
IMDB Rating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
En sann historie om en utrolig arkeologisk utgraving har blitt en liten (britisk) perle av en film.
Årets korteste måned byr på lysere dager, og en enorm mengde av nye strømmetitler.
Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.