TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Loki, sesong 1, eps. 1-2

Famlende humor fra den infame halvguden

Tom Hiddleston har i mange filmer portrettert den lumske, norrøne guden Loke, å gi ham sin egen serie kunne ha vært en god idé.

forfatter
Publisert 08.06.21 - 18:00
Karakter
Action
Loki, sesong 1, eps. 1-2

Det har gått hele 10 år siden vi først stiftet bekjentskap med Tom Hiddleston som den slu og uregjerlige Åsgård-(halv)guden Loki (på norsk: Loke). Nå har Disney+ premiert den infame karakteren med sin egen TV-serie.

Etter å ha betalt nærmere 32 milliarder kroner for Marvel-universet kan vi godt forstå at Disney-konsernet ønsker å få mest mulig innhold (og inntjening) ut av sin investering; men med Loki har man avveket for langt fra originalen og forsøkt seg med vel kreative grep som bare lykkes sånn halvveis.

https://youtu.be/nW948Va-l10

Loki er den sleske og slue halvguden fra norrøn mytologi – en person du ikke skal vende ryggen til, noe han da så ettertrykkelig har bevist gang på gang i film etter film. Eller som selveste krønikeren Snorre Sturlason beskrev ham: «Ond av sinnelag, og svært ustadig i sitt vesen. Han er foran andre i den klokskap som kalles sluhet og han bruker list til alle ting».

I Marvel-universet har han vært den uforutsigbare urokråken, som i bunn og grunn kun har vært opptatt av seg og sitt, og søkt makt og innflytelse på andres bekostning.

Les også Spektakulær avslutning! Alle krefter forenes i det superheltene skal sette en stopper for ondskapen en gang for alle, i en actionspekket film krydret med gode karakterer og følelser.

Handlingen i serien finner sted etter katastrofen som inntraff i Avengers: Endgame, der Loki i kaoset flyktet inn i en warp zone med Tesseract-kuben. Han ender opp i den mongolske ørkenen, men blir umiddelbart innhentet av soldater (såkalte «Minutemen») fra TVA («Time Variance Authority») – en organisasjon som sørger for at «avvikere» ikke bryter den fastlagte tidslinjen.

Hvilken tid vi befinner oss i i det serien sparker løs er uklart, men Loki blir brakt inn til avhør, debrifing og nærmest psykoanalyse av agent Mobius (en svært dedikert, «it’s my life!», Owen Wilson).

Er Loki ond? Hvorfor agerer han som han gjør? Hva er hans beveggrunner? Og, viktigst av alt, kan guden forbedres? Ribbet for all makt og trolldom er rebellen fanget og ufarliggjort i byråkratiet, som for oss utenforstående minner mistenkelig om (ofte) rigide TSA.

Den egentlige grunnen til anholdelsen er at TVA er på sporet av en (eller flere) super-«avviker» («variant»), som utgir seg for Loke og skaper et helvetes kaos på tidslinjene. Mobius rekrutterer så Loki for å fange «Loki»…

Loki, sesong 1, eps. 1-2 (Foto: Walt Disney)

Serien er veldig lite subtil, og humoren er overraskende enkel, på grensen til døll. Ofte føles det som om mesteren i lureri og dobbeltspill er redusert til en annenrangs standupkomiker som har fått utdelt en rekke slappe oneliners; mer påtatt morsom enn virkelig morsom.

Vi hopper fra 1500-tallet til 1800-tallet, og videre til ødeleggelsen av Pompeii, der gutta fra TVA møter opp i dress, like godt med «Variant» trykket på ryggen til Loki. Det narrative behandles overfladisk og lemfeldig, som når de i forbifarten ramser opp naturkatastrofer som inntreffer like etter vår tid.

Les også Black Widow til Disney+ Disney lanserer nå Marvel-storfilmen rett på Disney+.

Plottet er fullspekket av logiske brister, som fortrinnsvis avfeies eller søkt forklares. Noe som kan tilgis, om det da ikke var for at vi sjelden bryter ut i latter, sitrer av spenning eller underholdes av heftige actionscener.

Det skal serien ha, den ser virkelig flott ut med sitt lekre, sjarmerende, retrodesign og troverdige spesialeffekter. Men det holder ikke når humoren ikke sitter

Loki, sesong 1, eps. 1-2_20 Loki, sesong 1, eps. 1-2_15 Loki, sesong 1, eps. 1-2_14 Loki, sesong 1, eps. 1-2_12 Loki, sesong 1, eps. 1-2_11 Loki, sesong 1, eps. 1-2_19 Loki, sesong 1, eps. 1-2_10 Loki, sesong 1, eps. 1-2_18 Loki, sesong 1, eps. 1-2_9 Loki, sesong 1, eps. 1-2_6 Loki, sesong 1, eps. 1-2_2 Loki, sesong 1, eps. 1-2_3 Loki, sesong 1, eps. 1-2_13 Loki, sesong 1, eps. 1-2_8 Loki, sesong 1, eps. 1-2_7 Loki, sesong 1, eps. 1-2_5 Loki, sesong 1, eps. 1-2_16
<
>
Loki, sesong 1, eps. 1-2 (Foto: Walt Disney)

 

Etter kun to episoder er det vanskelig å avsi en endelig dom, men ut ifra det vi har fått se tyder det på at idémakerne har hatt et litt for fuktig nachspiel, fått frie tøyler og ingen har stoppet (eller endret kursen) i tide. Vi undres på om man ikke forsøker å nå et noget yngre publikum, men tror at serien faller mellom to stoler/populasjoner.

Serien om den infame guden fremstår dessverre langt nærmere en parodi enn diabolsk. 3 dvaske stjerner til Loki & Co.

Anmeldelsen er basert på kun de to første episodene (av seks). Første episode kan strømmes fra Disney+ fra den 9. juni, med en ny episode hver onsdag.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Loki, sesong 1, eps. 1-2_21 Loki, sesong 1, eps. 1-2_25 Loki, sesong 1, eps. 1-2_24 Loki, sesong 1, eps. 1-2_23 Loki, sesong 1, eps. 1-2_22
<
>
Loki, sesong 1, eps. 1-2 (Foto: Walt Disney)
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Disney+
 • Release: 9. juni 2021
 • Regi: Kate Herron
 • Med: Tom Hiddleston, Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw, Sophia Di Martino, Wunmi Mosaku, Richard E. Grant
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 5:15 t.
 • Karakter: 3
IMDB Rating
Loki Action, Adventure, Fantasy, Sci-Fi | June 9, 2021 (Norway) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

En kommentar om “Loki, sesong 1, eps. 1-2”

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Følg Lyd & Bilde