TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Knightfall: Blodig jakt på Den hellige gral

Knightfall, sesong 1

Den sagnomsuste tempelridderordenen står i fokus i ny storsatsing fra History.

forfatter
Publisert 08.12.17 - 16:31
Karakter
Knightfall: Blodig jakt på Den hellige gral

History har opplevd enorm suksess med sin første originalserie, Vikings, som nå er inne i femte sesong. Ved å vende blikket ca. to hundre år frem i tid, til den mørke middelalderen, håper History (og HBO Nordic) å fenge nye seriefantaster.

KORSFARERNE
De europeiske, latinske, kirkene hadde i middelalderen et brennende ønske om å ta kontroll over Det Hellige land (hovedsakelig dagens Israel/Palestina), samt beskytte pilgrimene. Med mandat fra paven ble bølger av korsfarere og tempelriddere sendt sørover.

Pave Urban II fikk, under konsilet i Clermont, «æren» av å sette det hele i gang; i 1095 godkjente han det første europeiske korstoget mot Det Hellige land. Målet var å kaste ut muslimene, og sikre den latinske kirken full kontroll over landområdet og helligdommene. Området var på den tiden kontrollert av det tyrkisk muslimske Seldsjukkdynastiet.

MARK, SET, ACTION!
I Knightfall lar man ikke tid gå til spille, men kaster oss rett inn i det grandiose slaget om byen Akko, i det Herrens år 1291. Akko var korsfarernes siste skanse i Det hellige land, men 100.000 menn banker på byens port for å kaste dem ut – en gang for alle…

Vi får et høyt tempo i de første episodene, der Knightfall byr på heftig sverdsvinging, storslagne kampscener, lekkert og effektfullt koreografert, der man blant annet får se kampperspektivet fra innsiden av de ubekvemme hjelmene, men spesialeffektene er definitivt ikke like imponerende som Game of Thrones.

Tempelridderne forrådes, og Landry (Tom Cullen) og hans menn må oppgi forsvaret av Akko, de kristne og jødene. Hals over hode flykter de i sikkerhet, med Gralen i sin midte. Men under flukten går Gralen tapt, og tempelridderne sitter slukøret tilbake og slikker sine sår i Paris.

youtu.be/IWJMrwu_nh0

IN ABSENTIUM
I 1306 har tempelridderne samlet sine styrker i Paris, enn så lenge har de lagt gjenerobringen av Det Hellige land på is. Men Landry er blant de fremste forkjemperne for nye korstog. Selv om mye av hverdagen nå går med til trening og møter, er det ikke mangel på religiøse konflikter i Lysenes by.

Kong Filip II August (Ed Stoppard), sliter med slunken statskasse og det stilles spørsmål ved nytten av å opprettholde de kostbare tempelridderne. I tillegg må han hanskes med økende antisemittisme i «Paname», som kulminerer i at jødene, for sin egen sikkerhet, fordrives fra byen.

Men kongen har et råttent eple, de Nogaret, i sin indre krets, og jødene angripes.

Etter at lederen av tempelridderne, Godfrey, blir drept av landeveisrøvere oppstår det konflikt ridderne imellom om de skal forsvare jødene, som en av dem sier «jødene er ikke vårt problem», noe som setter serien i en dagsaktuell politisk kontekst. Landry er dog ikke til å rikke, etter hemmelige lekkasjer fra dronning Johanna (Olivia Ross), som han, kyskhetsløftet til tross, ukentlig bedekker (!), rir tempelridderne ut til forsvar av jødene.

Inn på banen kommer også Parsifal (Bobby Schofield), og blir seernes guide inn i den hemmelige tempelridderordenen.

Landry (Tom Cullen) (Foto: HBO Nordic)

 

FLOTT PRODUKSJON
Knightfall er en stor og kostbar produksjon, og det synes. Flotte rekvisitter, kostymer og locations gir en eim av Middelalderen. Her er mye ressurser lagt ned i tidsriktig bekledning og detaljer. Eksakt hvor historisk korrekt serien er, er en annen sak – man har garantert tatt seg kunstneriske friheter, samt dramatisert historien.

Det skorter litt på spesialeffektene, men slagscenene fungerer godt der mann-mot-mann klinker sammen med alt det brynje, visir og sverd kan tåle. Det sagt så kunne de tonet noe ned all bruken av slow motion, samt hangen til blodsprutende årer.

RENKESPILL, STORPOLITIKK OG BEDRAG
Pave Bonifatius (Jim «Downton Abbey» Carter) ligger i maktkamp med kongen, der det både handler om hvem som skal ha styringen over Tempelridderne, men også samfunnsutviklingen generelt. Carter gjør en glimrende tolkning av den ivrige, effektive paven.

Serien byr på et interessant plott, solide karakterer (som tidvis blir vel pompøse) med et fascinerende historisk bakteppe. Vi får tøffe alfahanner av noen tempelriddere som har sett døden i øynene mer enn én gang! Heri ligger det adskillig rom for karakterutvikling utover serien.

(Foto: HBO Nordic)

 

DAGSAKTUELL
Drøye 700 år frem i tid kan vi, lettere oppgitt, konstatere at konflikter ut ifra religiøst ståsted, så langt ifra har opphørt. Terroranslag og ekstreme islamister er bare toppen av isfjellet, den dag i dag er fortsatt Jerusalem en religiøs råtten kruttønne – der konfliktene holdes kunstig i sjakk ved maktbruk og våpen. Noe som setter serien i en grell dagsaktuell politisk kontekst.

Knightfall er småpompøs (med enkelte «hårete» replikker, som «I’m a lonely warrior, in need of love»), men et flott historisk actiondrama, med intriger og spennende karakterer, som i stil minner mer om Rome enn Game of Thrones.

Styrken ligger i miksen mellom historiske hendelse, den politiske og religiøse utviklingen/maktkampen, samt personer vi bryr oss om. Etter kun 2 episoder sitter ikke serien helt, men vi har tro på at den kan utvikle seg til en mer enn verdig arvtager til Vikings. Litt vel unødvendig eksplisitt blodig, og en famlende start som mangler tyngde, men så absolutt 4 fortjente stjerner.

En serie som bør appellere til så vel historieinteresserte som de som kun er ute etter ren underholdning.

Anmeldelsen er basert på de 2 første (av 10) episodene. Serien kan strømmes fra HBO Nordic fra og med den 7. desember. Både lyd- og billedkvaliteten leverer femstjerners kvalitet.

Knightfall, sesong 1_11 picture2
<
>
(Foto: HBO Nordic)
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • HBO
 • Release: 7. desember 2017
 • Regi: Douglas Mackinnon
 • Med: Tom Cullen, Pádraic Delaney, Simon Merrells, Olivia Ross, Julian Ovenden, Ed Stoppard, Jim Carter
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2017
 • Tid: 10:00 t.

 

IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Siste nytt fra Montana! Kevin Costner & Co saler opp hestene for nok en runde cowboy-intriger.
Men jerven var ikke død! Men Hugh Jackmans Wolverine var ikke død! I 2024 gjenoppstår helten med knivbladene, i Deadpool 3.
Endelig er Lotus tilbake! Fikk du ikke nok av arrogante, narsissistiske, hvite rike turister på Hawaii, så vender konseptet snart tilbake på skjermen.
Har "klonet" stemmen til Darth Vader ved hjelp av kunstig intelligens James Earl Jones går av med pensjon, men stemmen hans bevares ved hjelp av AI-teknologi!
Bridges i sitt ess! Jeff Bridges beviser at alder kun er et tall. Han briljerer som pensjonert superspion i miniserien basert på Perrys roman.
Fascinerende dårlig! Viaplay forsøker seg med et klønete innlegg i den betente norske ulvedebatten – og ender opp med å servere oss en fullstendig uinteressant, og uengasjerende, historie.
Følg Lyd & Bilde