TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse I onde dager

Til døden skiller oss (og våre kroppsdeler) ad

En infam, mørk komedie, som brutalt leker seg igjennom et samlivsbrudd.

forfatter
Publisert 15.10.21 - 00:01
Karakter
Komedie
I onde dager

To av Skandinavias fremste skuespillere forenes i Wirkolas siste verk, men det minner mer om Unionskrigens gjenoppstandelse enn hjertelig forbrødring over landegrensene.

Den sannsynligvis morsomste skilsmissefilmen vi har sett, er Michael Douglas og Kathleen Turner i full vigør i, den nærmest dystopiske, komedien The War of the Roses – der hatet mot partneren, under Danny DeVitos regi, spinner fullstendig ut av kontroll.

Les også Zwart humor! Du trenger ikke være fan av vampyrserier for å storkose deg med den sorte humoren i Post Mortem.

Nå har vår hjemlige Tommy Wirkola beveget seg inn i samme genrekontekst, der ekteparet Lars og Lisa ikke kan utstå hverandre – og begge planlegger å ta livet av partneren sin i løpet av helgens «koselige» hyttetur.

 

Definitivt mer blodig og voldsom enn The War of The Roses, men tidvis nesten like infam morsom – og Hennie og Rapace har en herlig, diabolsk sarkastisk, kjemi!

Den norske kultregissøren Tommy Wirkola står bak filmer som Kill Buljo, Død snø og Hansel & Gretel: Witch Hunters, med I onde dager har han tydelig beveget seg sjumilssteg fra den litt enkle komikken i debutfilmen. Her serveres vi troverdige karakterer (om enn noget karikerte), et sammenhengende plott og en dramaturgisk utvikling.

I onde dager (Foto: Netflix)

Med et bakteppe av marinert mistro, eskalert av stor gjeld, spilleavhengighet, mistanker om utroskap og karrierer som (i beste fall) står stille, har både Lars og Lisa kommet til et sted der de ser drapet av partneren, og en ventende livsforsikring i enden av regnbuen, som beste løsning.

Det eneste de ikke hadde tatt med i regnestykket var at deres bedre halvdel tenker i akkurat samme bane – samt tre rømte fengselsfugler på avveie…

Oppspillet til voldsorgien er faktisk den morsomste. Her vet vi hva vi har i vente, mens paret forsøker å agere så normalt som mulig, og føler hverandre på tennene. Spenningen er til å ta og føle på, og stadige gnissinger ekteparet imellom gir hint om hvilket ragnarok som ubønnhørlig kommer.

I onde dager_2 I onde dager_8 I onde dager_5 I onde dager_4 I onde dager_3
<
>
I onde dager (Foto: Netflix)

 

Når begges plan går fullstendig lukt til Helvete, og Antonsen & Co trer inn på banen får dramaturgien en plutselig kollaps. Trekløveret av rømte drapsmenn bli i overkant karikerte og sjablongmessige. Mye av den absurde humoren forsvinner også, i det vi beveger oss inn i et dystert univers á al Michael Hanekes Funny Games. En Aksel Hennie i sitt livs form holder dog interessen oppe.

I onde dager (Foto: Netflix)

Men, ingen tegneserieaktig voldsorgie á la Tarantino, uten et heftig crescendo – og vipps så er den absurde komikken, ironien og den bitende sarkasmen tilbake; godt hjulpet av Nils Ole Oftebro som kommer for å redde familien, men ender opp med å «bite i gresset».

Definitivt i overkant ultravoldelig og nærmest splatterblodig for mange seere, men makter du å se den skrullete komikken i det hele, så har du knappe to, fornøyelige timer i vente. 4 stjerner.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
I onde dager (Foto: Netflix)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 15. oktober 2021
 • Regi: Tommy Wirkola
 • Med: Aksel Hennie, Noomi Rapace, Atle Antonsen, André Eriksen, Christian Rubeck, Nils Ole Oftebro
 • Genre: Komedie
 • Land: Norge
 • År: 2021
 • Tid: 1:53 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
I onde dager Action, Comedy, Horror, Thriller | July 30, 2021 (Norway) Summary:
Countries: NorwayLanguages: Norwegian, Swedish
Annonse
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone med fornøyelig comeback Sly Stallone gjør et mer enn anstendig comeback som seriøs skuespiller i en ujevn mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie har premiere 5. januar 2023 Serien er på seks episoder. Blant de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Den sterkeste sesongen! Med tredje runde av komisosialdramaet Pørni, leverer Steenstrup sin sterkeste sesong.
Følg Lyd & Bilde