Search
Generic filters
Anmeldelse

Hunters, sesong 1

 itemprop
AnmeldelseHunters, sesong 1
Drama
Hunters, sesong 1
Karakter

Leken nazi-jakt

I sin første TV-serie glitrer Al Pacino som hengiven, og kompromissløs, nazi-jeger.

Amazon Prime er ikke veldig utbredt som strømmetjeneste i Skandinavia, det til tross for sterke serier som The Man in the High Castle, Goliath, The Marvelous Mrs. Maisel, The Boys, Jack Ryan og Carnival Row.

Om du fortsatt sitter på gjerdet og lurer på om du skal begynne å abonnere på enda en strømmetjeneste, så tvil ikke mer, Hunters skal du se!

1970-talls dekadens
Hunters har et både alvorlig og dystert og bakteppe, med krigsforbrytere fra Hitler-regimet som gjemmer seg i USA, men det hele pakkes elegant inn i superheltmetaforer, tegneserievold og fargesprakende 1970-talls dekadens.

Smakløst og spekulativt? Tjaaaa… Veldig underholdende: Definitivt!

Vi befinner oss i New York på midten/slutten av 1970-tallet. Peanøtt-bonden Jimmy Carter er nettopp blitt president, og i sin engere krets har han en av toppbefalet fra Adolf Hitlers hoff, Biff Simpson (en fantastisk outrert Dylan Baker).

Det er kjent at svært mange av nazi-toppene flyktet til Sør-Amerika, i særdeleshet Brasil, mindre kjent er det at mange kom seg inn i USA, en del av dem endog med statens viten og vilje. Slik som under Manhattan-prosjektet så amerikanerne mon i hjernekraften til nazi-forskerne.

Serieskaper (og manusforfatter) David Weil her uhemmet latt seg inspirere av blant annet Quentin Tarantino i både form og stil (ikke minst Inglourious Basterds), og serverer oss en fest av en absurd nazi-jakt. 1970-tallet er gjenskapt ned til minste detalj, og sterkt overdrevet. De blomstrete, fargerike tapetene dominerer, akkompagnert av lodne vegg-til-vegg tepper og passende discorytmer. Tidskoloritten er rett og slett herlig tiltalende.

annonse

Den frekke og løsslupne dialogen sitter som et skudd, og våre venner lirer av seg den ene sleivete bemerkningen etter den andre; noe som bidrar til å ufarliggjøre deres mørke handlinger. Vil serien krenke noen? Helt sikkert!

annonse

Hemmelig nettverk
Om myndighetene (tilsynelatende) ikke bryr seg med hverken drap på jøder eller å spore opp nazister undercover, så er det et velorganisert og -finansiert nettverk som gjør akkurat det.

Ledet an av den rike («som Bruce Wayne») filantropen Meyer Offerman (Al Pacino) jakter den brogete gjengen utrettelig på skjulte nazister. Når fortiden innhenter dem er det ingen nåde. Vigilantene leser opp anklagene, lar den «tiltalte» komme med motsvar før vedkommende tortureres til døde eller får en særdeles brutal død.

Etter drapet på en av nazijegerne, trer barnebarnet hennes, Jonah (Logan «Percy Jackson» Lerman) inn i den ukjente verdenen. Uforberedt, skremt og usikker nøler han, Jonah er også den eneste som stiller kritiske og moralske spørsmål ved jegernes rolle som politi, påtalemakt og dommer.

Men den karismatiske Meyer overbeviser ham om at dette har nazijævlene til gangs fortjent, deres jobb er å sikre en form for oppreisning for de 6 millionene jøder som ble drept under krigen, samt hevn! Vil serien krenke noen? Helt sikkert!

annonse
Al Pacino og Logan Lerman. Hunters, sesong 1 (Foto: Amazon Prime)

Superhelter
Hunters er krydret med superheltreferanser, noe som også er Jonahs store lidenskap i livet, han jobber selv i en tegneseriesjappe og kan alt om Batman, Superman og deres erkeskurker.

Den fargerike, og særs umake, gjengen med nazi-jegere bærer klare særtrekk som minner oss om vigilantene i HBO-serien Watchmen.

En herlig, rufsete gjeng med ekte mennesker som har mengder av menneskelige svakheter, men som brenner for det de tror på. Når de så aksjonerer, har de skylappene på.

Les også Antihelttriumf! Damon Lindelof rebooter og redefinerer de sære Watchmen-vigilantene, setter dem i en sterk politisk kontekst, og gir oss en av årets beste TV-serier!
 data-srcset

Hollywoods A-lag
Den tiden da Hollywoods A-lag av skuespillere skydde TV-serier som pesten er definitivt forbi, nå er det ofte strømmegigantene som har de mest innovative og «kunstneriske» filmene og seriene, og kan følgelig velge og vrake i de fremste skuespillerne.

Hunters er legenden Al Pacinos første TV-serie og han gjør en glimrende figur ut av den komplekse, men kompromissløse, Offerman. Med seg har han Dylan Baker i en innertier av kyniske toppolitiker og eklatant nazist.

Som nykommer i «nazi-regimet» finner vi den sterkt «troende», særdeles ariske, Travis Lech. Greg Austin er formidabel, med en leken spillestil som på mange måter minner om en ung Brad Pitt, som den tvers igjennom uspiselige nynazisten med troen på «survival of the fittest» og den ariske rasens overlegenhet. En scene på et rutefly der han forteller hva han mener om svake barn som lider av astma og andre «mote-sykdommer» er fullstendig ubetalelig.

På toppen av nazi-hierarkiet sitter selveste Lena Olin. Som den reneste Dronningen styrer hun sine flittige, og lydige, nazi-maur. Olin er prikken over i-en i en tilnærmet perfekt casting. Også Logan Lerman, som lederen for den litt nerdete Stranger Things-kompisgjengen, kommer godt fra det.

Hunters, sesong 1_4 Hunters, sesong 1_2 Hunters, sesong 1_6 Hunters, sesong 1_3
<
>
Hunters, sesong 1 (Foto: Amazon Prime)

Moralsk forkastelig?
Kan man virkelig lage outrert underholdning av jødeforfølgelsen?

Ingen skal beskylde Hunters for å være hverken subtil, nyansert eller å se saken fra to sider. Her er nazistene, uten unntak, nærmest inkarnasjonen av Beelzebub, mens jødene har lidd og blitt undertrykt opp igjennom hele verdenshistorien.

Bortsatt fra noen gryende moralske kvaler hos Jonah er Hunters fri for moralske dilemmaer og tvil, men det er da heller ikke dens misjon. For virkelig å understreke nazistenes uhorvelige forbrytelser får vi stadig flashbacks til konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig. Om ikke serien klarer annet, så kan den muligens holde den grusomme historien i live for den oppvoksende youtube-generasjonen.

Hunters er original, leken, absurd, teknisk topp gjennomført med skuespillere som leverer over evne, sterkt vanedannende og, ikke minst, forbannet underholdende. Episodene kunne riktignok ha fått en runde til på klipperommet, innimellom blir det unødvendig dødtid, men det er detaljer.

En av årets beste serier ser du på Amazon Prime. 5 soleklare stjerner. Vi spør (for sikkerhets skyld) igjen: Vil serien krenke noen? Helt sikkert!

Anmeldelsen er basert på de 5 (av 10) første episodene. Hele sesong 1 kan strømmes fra Amazon Prime nå.

Fakta

  • Amazon Prime
  • Release: 21. februar 2020
  • Regi: Nelson McCormick
  • Med: Al Pacino, Logan Lerman, Lena Olin, Jerrika Hinton, Dylan Baker, Saul Rubinek, Greg Austin
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 10:47 t.
  • Karakter: 5

IMDB Rating

Hunters  | TV Series (2020– ) 1h | Crime, Drama, Mystery | TV Series (2020– ) Summary: In 1977, in New York City, a troubled young Jewish man bent on revenge is taken in by a secret group of Nazi hunters fighting a clandestine war against the cabal of high-ranking Nazi officials in hiding who work to create the Fourth Reich.
Countries: USALanguages: English
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Les også

The Old Guard (Foto: Netflix)

Action-spøkelser på speed!

Charlize Theron har tidligere vist at hun kan kick ass, bare så synd at ikke noen har gitt henne et bedre manus.

EUROVISION SONG CONTEST: The Story of Fire Saga - Will Ferrell as Lars Erickssong, Rachel McAdams as Sigrit Ericksdottir. Credit Elizabeth Viggiano/NETFLIX © 2020

Uoriginal og kjeeeedelig!

Will Ferrells seneste film fremstår som en ren hyllest av verdens minst inspirerende sangkonkurranse.

Perry Mason, sesong 1 (Foto: HBO)

Klassisk krim noir

HBO blåser nytt liv i legendarisk detektiv, i herlig krim noir stil.

SPACE FORCE

Space Farce!

Steve Carell er en glimrende, selvsentrert stjernegeneral i Trumps absurde misjon om å få menn på Månen igjen.

 data-srcset

Isdronningen

Årets Oscarvinner presenterer «remake» av sin dystopiske dommedags-togreise.

LD_D33_07508.dng

Sexbombe!

I et konservativt TV-miljø gjennomsyret av sexisme, mannssjåvinisme og sextrakassering slår noen kvinner tilbake.

Jusqu'au Declin - Photo Credit: Netflix / Bertrand Calmeau

Rednecks på skogstur

Enhver tenkelig katastrofe lurer rundet neste sving. Om du vil overleve må du ta ansvar for din egen sikkerhet og helse.

 data-srcset

Like kunstig som Belgisk blå!

Belgias første originale Netflix-serie er akkurat like kunstig og oppblåst som en Belgisk blå genmodifisert superokse.

SWEET MAGNOLIAS

Såpeoperaktig sørstatsklisjé

Tre barndomsvenninner ler, gråter, kjemper og drikker seg igjennom det høyst ordinære, men akk så kunstige, livet i den sjarmerende sørstatsbyen.

Schofield (George MacKay, left) with fellow soldiers in

Imponerende krigsbrutalitet

Få kriger er skildret like ofte på film som «the Great War», like fullt makter Mendes å tilføre genren noe nytt og imponerende.

 data-srcset

Toer’n stinker!

Bortsett fra forventninger om et overskudd for produksjonsselskapet, så kan det ikke ha vært en eneste annen tanke bak dette mølet.

🔥  Sommertilbud - Full tilgang til hele Lyd & Bilde i 3 uker for 3 kr!
Prøv i 3 uker
close-image