TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Hobbiten: Femhærerslaget

Blu-ray anmeldelse

Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens Hobbiten har kommet til veis ende med den tredje og siste produksjonen, Femhærerslaget. Dessverre blir finalen en skuffende affære hvor vi atter en gang blir vitne til at innhold må vike for form.

forfatter
Publisert 20.04.15 - 06:00
Karakter
Eventyr
Hobbiten: Femhærerslaget

Hobbiten: Femhærerslaget er altså slutten på eventyret om Bilbo Baggins, Thorin Eikenskjold og reisefølget av dverger. De har tatt tilbake sitt hjemland fra dragen Smaug og dermed sluppet en dødelig og fryktelig kraft ut i verden, med den konsekvensen at han lar sitt sinne gå utover de uskyldige innbyggerne i Langsjøby. Besatt av den gjenkrevde skatten ofrer Thorin vennskap og ære for å sikre seg mest mulig av den. Bilbo må ta en dristig beslutning om å snakke Thorin til fornuft på samme tid som at fienden Sauron har sendt en hel armé av orker til angrep mot Ensomfjellet. Det bygger seg opp et mørke hvor dverger, alver og mennesker må samle seg i et gigantisk slag for å berge sine liv.

youtu.be/iVAgTiBrrDA

Peter Jackson skal ha mye respekt for at han har viet store deler av sin filmkarriere på å visualisere bøkene til Tolkien. Det har blitt seks gigantiske produksjoner med massevis av kvalitet som tusenvis av fans har satt stor pris på. Det er ikke mange som ville ha klart en så «umenneskelig» oppgave, og han har bidratt til å skape liv i et litterært univers som mange holder kjært. Når det er sagt, så er det ingen tvil om at Hobbiten burde ha vært én enkelt film i stedet for tre! Begge de to foregående filmene har vært langdryge etapper med enorme mengder fyllstoff uten vesentlig substans og behovet for en verdig avslutning og katarsis har vært stor.

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

Følelsen man sitter igjen med, etter gjennomsyn av Hobbiten: Femhærerslaget, er ikke god. Atter en gang blir vi overøst med svulstige og overdådige scener hvor ikke en eneste emosjon blir beskrevet uten en overdose med patos. Knapt en replikk blir utvekslet uten at kamera sveiper rundt med et bakteppe av solnedgang og frosne fossefall mens filmmusikken skrus til himmels. Det blir rett og slett for mye melodrama og for lite selvrefleksjon og forløsende humor. En av de fineste scenene i filmen er mot slutten da Bilbo og Gandalf sitter og hviler mens sistnevnte renser sin pipe uten at de sier et ord.

HBT3-fs-340317.DNG

I tillegg må det nok en gang nevnes at overgangen fra 35mm film, som ble brukt i Ringenes Herre-filmene, til digitale kameraer har skapt et kunstig univers som gir følelsen av å være i et TV-spill. Alt er så glatt og polert at det er strippet for all menneskelighet og dermed alt som kjennes ektefølt. Filmen skal selvfølgelig ha skryt for det tekniske, og alle involverte har gjort en hederlig innsats for å skape et slikt voldsomt produkt. Dessverre virker det litt mot sin hensikt når man tross alt skal fortelle en historie om karakterer og deres kamp i en ublid verden. Det hjelper ikke hvor lekkert det ser ut når man sjeldent får empati med rollefigurene eller får følelsen av at man overværer en god fortelling som går noen vei. Hobbiten: Femhærerslaget vil nok uansett være godt nok for tilhengere av de forrige filmene, og mange vil nok glede seg over flere spektakulære øyeblikk med morsom filmlek som tross alt bare er ren underholdning. Peter Jackson er en dyktig filmskaper og det skal bli spennende å se på hva han finner på i fremtiden med blant annet filmatiseringen av tegneseriehelten Tintin. Vi håper det blir bedre en Hobbiten. Tre stjerner.

Hobbiten - Femhærerslaget_11 THE HOBBIT: THE BATTLE OF FIVE ARMIES THE HOBBIT: THE BATTLE OF FIVE ARMIES THE HOBBIT: THE BATTLE OF FIVE ARMIES HBT3-fs-340682.DNG THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES
<
>

Utgivelsen på Blu-ray er som forventet svært imponerende. Det følger med hele fire discer som inneholder 2D-versjonen, 3D-versjonen og en egen disk med ekstramateriell. Sistnevnte er dessverre litt mangelfull men har seks forskjellige bakomfilmer av ulik art. Det kommer en ”extended version” senere i år som inneholder langt mer bonusmateriell. I tillegg slippes det en boks med hele trilogien. Lyd (dts-MA 7.1) og bilde er helt suverent, akkurat som på de forrige filmene.

button-PK[1]

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Fakta
 • Release: 20. april 2015

 • Regi: Peter Jackson
 • Med: Ian McKellen, Martin Freeman, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Ian Holm, Christopher Lee
 • Genre: Eventyr
 • Land: USA
 • År: 2014
  Tid: 2:24 t.
 • IMDB Rating

  Siste artikler:

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  1 Kommentar
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Hør musikken fra «Stranger Things» Er du klar for sesongfinalen på Stranger Things? Med denne spillelisten kommer du i rett stemning.
  Ufullendt alien-sjarm Det var en tid da Netflix åpnet lommeboken, og sin enorme abonnementsmasse, for enhver håpefull filmnerd – den tiden er nok forbi.
  Nytt Netflix-abonnement med reklamer rett rundt hjørnet Netflix-toppsjef sier at tapet av mange potensielle brukere er begrunnelsen bak det nye tiltaket.
  Mer herlig forvirring fra Westworld Etter en langvarig koronapause er Westworld tilbake på sporet, og mer tilbake til røttene.
  NY Stranger Things 4 II-trailer! Netflix har nå sluppet ny trailer fra det avsluttende kapittelet av sesong 4 til Stranger Things.
  "You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max annonserer nå nok en spin off-serie fra Game of Thrones-universet.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend