: Hobbiten: Femhærerslaget

Blu-ray anmeldelse

Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens Hobbiten har kommet til veis ende med den tredje og siste produksjonen, Femhærerslaget. Dessverre blir finalen en skuffende affære hvor vi atter en gang blir vitne til at innhold må vike for form.
Karakter
Eventyr
Hobbiten: Femhærerslaget
Annonse
Annonse

Hobbiten: Femhærerslaget er altså slutten på eventyret om Bilbo Baggins, Thorin Eikenskjold og reisefølget av dverger. De har tatt tilbake sitt hjemland fra dragen Smaug og dermed sluppet en dødelig og fryktelig kraft ut i verden, med den konsekvensen at han lar sitt sinne gå utover de uskyldige innbyggerne i Langsjøby. Besatt av den gjenkrevde skatten ofrer Thorin vennskap og ære for å sikre seg mest mulig av den. Bilbo må ta en dristig beslutning om å snakke Thorin til fornuft på samme tid som at fienden Sauron har sendt en hel armé av orker til angrep mot Ensomfjellet. Det bygger seg opp et mørke hvor dverger, alver og mennesker må samle seg i et gigantisk slag for å berge sine liv.

Peter Jackson skal ha mye respekt for at han har viet store deler av sin filmkarriere på å visualisere bøkene til Tolkien. Det har blitt seks gigantiske produksjoner med massevis av kvalitet som tusenvis av fans har satt stor pris på. Det er ikke mange som ville ha klart en så «umenneskelig» oppgave, og han har bidratt til å skape liv i et litterært univers som mange holder kjært. Når det er sagt, så er det ingen tvil om at Hobbiten burde ha vært én enkelt film i stedet for tre! Begge de to foregående filmene har vært langdryge etapper med enorme mengder fyllstoff uten vesentlig substans og behovet for en verdig avslutning og katarsis har vært stor.

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

Følelsen man sitter igjen med, etter gjennomsyn av Hobbiten: Femhærerslaget, er ikke god. Atter en gang blir vi overøst med svulstige og overdådige scener hvor ikke en eneste emosjon blir beskrevet uten en overdose med patos. Knapt en replikk blir utvekslet uten at kamera sveiper rundt med et bakteppe av solnedgang og frosne fossefall mens filmmusikken skrus til himmels. Det blir rett og slett for mye melodrama og for lite selvrefleksjon og forløsende humor. En av de fineste scenene i filmen er mot slutten da Bilbo og Gandalf sitter og hviler mens sistnevnte renser sin pipe uten at de sier et ord.

Annonse

HBT3-fs-340317.DNG

I tillegg må det nok en gang nevnes at overgangen fra 35mm film, som ble brukt i Ringenes Herre-filmene, til digitale kameraer har skapt et kunstig univers som gir følelsen av å være i et TV-spill. Alt er så glatt og polert at det er strippet for all menneskelighet og dermed alt som kjennes ektefølt. Filmen skal selvfølgelig ha skryt for det tekniske, og alle involverte har gjort en hederlig innsats for å skape et slikt voldsomt produkt. Dessverre virker det litt mot sin hensikt når man tross alt skal fortelle en historie om karakterer og deres kamp i en ublid verden. Det hjelper ikke hvor lekkert det ser ut når man sjeldent får empati med rollefigurene eller får følelsen av at man overværer en god fortelling som går noen vei. Hobbiten: Femhærerslaget vil nok uansett være godt nok for tilhengere av de forrige filmene, og mange vil nok glede seg over flere spektakulære øyeblikk med morsom filmlek som tross alt bare er ren underholdning. Peter Jackson er en dyktig filmskaper og det skal bli spennende å se på hva han finner på i fremtiden med blant annet filmatiseringen av tegneseriehelten Tintin. Vi håper det blir bedre en Hobbiten. Tre stjerner.

Hobbiten - Femhærerslaget_11 THE HOBBIT: THE BATTLE OF FIVE ARMIES THE HOBBIT: THE BATTLE OF FIVE ARMIES THE HOBBIT: THE BATTLE OF FIVE ARMIES HBT3-fs-340682.DNG THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES
<
>

Utgivelsen på Blu-ray er som forventet svært imponerende. Det følger med hele fire discer som inneholder 2D-versjonen, 3D-versjonen og en egen disk med ekstramateriell. Sistnevnte er dessverre litt mangelfull men har seks forskjellige bakomfilmer av ulik art. Det kommer en ”extended version” senere i år som inneholder langt mer bonusmateriell. I tillegg slippes det en boks med hele trilogien. Lyd (dts-MA 7.1) og bilde er helt suverent, akkurat som på de forrige filmene.

button-PK[1]

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
 • Release: 20. april 2015

 • Regi: Peter Jackson
 • Med: Ian McKellen, Martin Freeman, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Ian Holm, Christopher Lee
 • Genre: Eventyr
 • Land: USA
 • År: 2014
  Tid: 2:24 t.
 • IMDB Rating

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

   

  Lorentz Celo


  Siste artikler:

  Annonse
  Annonse

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

  Les også

  Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
  New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
  Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
  Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
  Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
  To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
  Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
  En sann historie om en utrolig arkeologisk utgraving har blitt en liten (britisk) perle av en film.
  Årets korteste måned byr på lysere dager, og en enorm mengde av nye strømmetitler.
  Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.
  Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
  Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
  En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
  Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
  Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
  12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?