Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Glass Onion – A Knives Out Mystery

Særs fornøyelig røverhistorie

Daniel Craig har funnet seg en ny, vellykket, franchise etter Bond-exiten.

Skrevet av / 23.12.22 - 08:31
Glass Onion – A Knives Out Mystery
Tor Aavatsmark

Satt du, som oss, fjetret, smått i sjokk, i kinosalen og bevitnet at den eviglevende superspionen James Bond (Daniel Craig) ble blåst til himmels mot slutten av No Time to Die; og deretter funderte på hva Craig nå skulle bedrive dagene med?

Les også Ut med et smell! Etter fem filmer takker Daniel Craig av som agent 007 – og for en spektakulær exit han leverer.

Vel, et klart hint om det fikk vi faktisk allerede i 2019, med Rian Johnsons Knives Out. Her portretterte Craig en velutdannet, artikulert, sofistikert og lynende intelligent privatetterforsker, med dyp sørstatsaksent. I tospann med fyrrige Ana de Armas ble filmen en megasuksess – og vipps!, en ny franchise var født.

 

Vintage krim

I Glass Onion: A Knives Out Mystery (det skal ikke etterlates snev av tvil om at vi ser oppfølgeren) gestalter Craig nok en gang den briljante etterforskeren Benoit Blanc, et slags bastardbarn av Sherlock Holmes og Hercule Poirot – og nok en gang gjør han det med bravur!

Bortsett fra Blanc møter vi et helt nytt ensemble, i en for så vidt fullstendig frittstående film; så her er det definitivt ikke en nødvendighet å ha sett Knives Out for å komme inn i historien. Men bevares, har du ennå ikke sett den, så anbefales filmen.

Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)

Broget gjeng – alle med motiv

I sentrum for begivenhetene står en særs broget gjeng som, på forskjellig vis, har vært involvert i en suksessfull tech start-up. Alene igjen på toppen av selskapet, som keiserlig eneeier, sitter nå den selvhøytidelige, selvsentrerte smucken Miles Bron (Edward Norton). Bron havnet i konflikt med sin tidligere partner Andi (Janelle Monáe) om firmaets fremtidige utvikling, en konflikt som kulminerte i retten der Andi brutalt ble skjøvet ut av selskapet.

Årlig arrangerer Bron en spektakulær luksustur på hele gjengen, for å feire «vennskapet» og sin felles fortid – og nåtidige avhengighet. Dette året samles gjengen på Brons spektakulære luksusresidens på hans private, greske øy. I sentrum av huset står en gigantisk glassløk. Metaforen er åpenbar.

Han har invitert den fallerte modellen Birdie (Kate Hudson), den fremadstormende lokalpolitikeren Claire, forskeren Lionel, YouTube-fenomenet, og mannssjåvinisten, Duke, som med på lasset har sin yppige kjæreste Whiskey. I tillegg, til alles overraskelse, dukker Andi opp til festen; og hvordan og hvorfor Blanc er invitert forblir et mysterium.

For å hylle seg selv, og sin nyutlånte Mona Lisa, har Bron iscenesatt en «morsom» selskapslek, et mordmysterium som gjestene skal løse, der han er det angivelige drapsofferet. Uten å avsløre for mye kan vi røpe såpass som at alt ikke akkurat går etter planen…

Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (2) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (7) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (9) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (5) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (10) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (8) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (11) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (6)
<
>
Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)

Fascinerende persongalleri

Glass Onion er blitt en miks av klassisk vintage krim, á la Agatha Christie og Sherlock Holmes, og fornøyelig, lett outrert, komedie med et herlig persongalleri. Mysteriet avdekkes, av en kløktig, snerten og tørrvittig Craig, mens dynamikken i den brogete gruppen driver historien fremover.

Fra den herlige harrytassen av en muskelbunt, Duke, som alltid har skyteren parat, motedivaen som nekter å innse at gullalderen hennes er forbi til den skyggeredde politikeren og den forsmådde ekspartneren. I det plottet strammer seg til, og alle mistenker hverandre, er festen i gang! Det hele krydres med Johnsons smarte dialog, og elegante (dog ikke alltid like subtile) hint som leder frem til den store avsløringen.

Til tross for en spilletid på godt over to timer er filmen fri for dødpunkter og har en utmerket dramaturgisk utvikling. I tillegg til et humrende, og spennende, manus byr Johnson på et utsøkt teknisk håndverk med et blendende setdesign, lekre kostymer, nydelig foto og fremragende klipp. Ikke alle karakterene er like fascinerende, men den underliggende dynamikken gruppen imellom, og dere felles økonomiske avhengighet av den selvutnevnte filantropen Bron gjør dem alle til essensielle brikker i det delikate puslespillet.

Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)

Glass Onion er faktisk noe av det morsomste, og mest underholdende, du kan strømme av nyheter nå i julen. Se den en mørk og stormfull aften, med en sterk eggelikør i glasset! 5 solide stjerner til en film som faktisk overgår originalen i leken, uhøytidelig, men like fullt intelligent, fyrverkeri-underholdning.

Filmen får global Netflix-premiere på lille julaften; en fortreffelig «julegave» fra strømmegiganten.

Les også Netflix innfører reklame! Strømmekrigen hardner til, og Netflix taper abonnenter - nå kommer reklamen.
Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)

Karakter
Glass Onion – A Knives Out Mystery

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 23. desember 2022
  • Regi: Rian Johnson
  • Med: Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monáe, Kate Hudson, Dave Bautista, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Madelyn Cline, Jessica Henwick, Hugh Grant, Ethan Hawke
  • Genre: Krim
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 2:21 t.
  • Karakter: 5

1 hendelser på “Glass Onion – A Knives Out Mystery”

  1. Skuffende film etter å ha lest alle opphausende filmkritikere sin dom. Her går du ikke glipp av noe som helst om du ikke ser denne mølja av en film.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av Glass Onion – A Knives Out Mystery gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Anmeldelse: Unfrosted

Seinfeld er fortsatt kongen!

Anmeldelse: A Man in Full

Kampen om status og milliarder

Anmeldelse: Shardlake, sesong 1

Generisk britisk krim

Anmeldelse: The Idea of You

Barnerov?

Anmeldelse: Midtsommernatt

Midtsommerfesten fra Helvete?

Scroll to Top