TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Free Guy

Metahumor mest for menigheten

Disney har skreddersydd en harmløs, lettbent komedie til den store gamer-menigheten.

forfatter
Publisert 01.10.21 - 00:01
Karakter
Komedie
Free Guy

Mange har forsøkt seg med å kombinere de populære underholdningsgenrene film og gaming, med svært varierende suksess. Free Guy er fullstendig et utilslørt frieri til den stadig voksende gaming-menigheten, som sikkert gir gjenklang på bunnlinjen.

Les også Ready Player One 3D Steven Spielberg tar et nostalgisk dypdykk ned i 1980-tallets popkultur, med gaming-entusiaster som den røde tråd.

The Walt Disney Company var faktisk en av pionerne innen å kombinere film og gaming, i den banebrytende filmen Tron (1982). Her ble arkadespillere «zappet» inn i spillet, i en kamp på liv og død. Steven Spielberg perfeksjonerte konseptet i den høyst fornøyelige, og sjarmerende, Ready Player One; mens Jim Carrey gav oss skrekkvisjonen av et 100 % kunstig samfunn i realityshowhelvetes The Truman Show.

https://youtu.be/cttnRmcr_ME

 

Free Guy, med Ryan Reynolds i sin sedvanlige sleivete komedieform, kombinerer disse konseptene, i en helt severdig tullefilm – men med et konsept som garantert i fremste rekke vil appellere til gamingnerder.

Guy (Reynolds) er en såkalt NPC (Non-player Character) i dataspillet «Free World». Det vil si at han er en kodet bikarakter, som spillerne ikke kan spille, men for eksemple skyte, kjøre over eller banke opp. Eneste «problemet» er at Guy ikke aner at han ikke er en virkelig person, og etter hvert begynner å utvikle en fri vilje.

Free Guy (Foto: Walt Disney)

På utsiden sitter den eklatant kvalmende superkapitalisten Antwan, hvori eneste mål er å tyne mest mulig ut av spilleren som kjøper hans gjennomkommersialiserte spill. Men, ta det helt med ro, selvsagt (!) finnes det genuine idealister også innenfor denne kyniske bransjen. Her representert ved Keys (Joe «Stranger Things» Keery) og Millie (Jodie Comer). De er spillutviklere in spe, som har blitt slukt opp av gigantomanene, og nå får det som sin nye livsoppgave å redde Guy.

Tidvis riktig så småhumrende, der metahumoren kommer fortere enn hagl, og Ryan Reynolds lirer av seg den ene blødmen etter den andre – ikke helt ulik hans prestasjon i Deadpool. Problemet er at Free Guy ikke engasjerer på samme måte, og at den etter ganske kort tid oppleves særs repetitiv. Vi føler aldri at det står noe virkelig på spill, og de stereotype karakterene er vanskelig å identifisere seg med.

FREE GUY FREE GUY FREE GUY FREE GUY FREE GUY
<
>
Free Guy (Foto: Walt Disney)

Reynolds har nok en god dag på jobben, med sin gutteaktige sjarm, hans makker, sikkerhetsvakten Buddy forsøker hardt å bli den nye Kevin Heart; mens hovedrollen som Millie/Molotovgirl er ganske så feilcastet. Comer makter aldri å befeste rollen som interessant femme fatale.

Jo visst dundres det på med mengder av spill-referanser, som vil få enhver kvisete, småchubby, energidrikk-avhengige 16-åringen til orgasmisk Nirvana, men for oss vanlig dødelige kommer aldri hvilepulsen, eller underholdningsverdien, over sånn midt på treet. 3 stjerner.

Free Guy kan nå strømmes fra Disney+.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Disney+
 • Release: 29. september 2021
 • Regi: Shawn Levy
 • Med: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Lil R. Howery, Taika Waititi, Britne Oldford
 • Genre: Komedie
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 1:55 t.
 • Karakter: 3
IMDB Rating
Free Guy Action, Adventure, Comedy, Fantasy, Sci-Fi | August 13, 2021 (Norway) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English, Japanese, German
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Julekos i det ville, brutale, vesten? Disse seriene/filmene kan du strømme i desember - og nå kommer 1923!
Adar erstattes! Prime video annonserer nye skuespillere/karakterer til Ringenes Herre - og et trist bytte.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Følg Lyd & Bilde