Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Equinox

Vellykket nordisk krim med overnaturlige elementer

Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.

Skrevet av / 30.12.20 - 00:00
Equinox
Tor Aavatsmark

Med Equinox gir Netflix oss sin sjette nordiske serie (den første var danske The Rain i 2018), og blant de beste så langt.

Basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 til Tea Lindeburg, reiser vi i serien tilbake til København,1999, og en hendelse som ryster den danske kjernefamilien og traumatiserer yngstedatteren, Astrid (Danica Curcic) for livet.

 

Astrids søster, Ida (Karoline Hamm) er avgangselev i 1999, men på selve studentfesten forsvinner hun og 20 av hennes medelever i løse luften. Ingen spor eksisterer fra de 21 studentene; Astrid havner på institusjon etter hendelsen, men 20 år senere får hun plutselig en ledetråd vedrørende forsvinningsmysteriet.

Etter Idas forsvinning gikk ekteskapet til hennes foreldre (Hanne Hedlund og Lars Brygmann) i oppløsning, og Astrid mistet all kontakten med sin særs alternative mor. Det store spørsmålet er om moren vet mer om forsvinningen enn hun innrømmer…

Danica Curcic. Equinox, sesong 1 (Foto: Netflix)

Lindeburg (som både er serieskaper og manusforfatter) har skapt en vellaget serie med et engasjerende plott og en fascinerende krimgåte, som toppes med gode skuespillere. Equinox er en original og kreativ genremiks av en uvanlig kriminalsak og overnaturlige elementer.

Vi serveres et dystert, nærmest dystopisk, bilde av forstads-København, der Astrid som voksen desperat søker svar på gåten, mens hun sliter med å få folk til å tro på hennes virkelighetsforståelse og antagelser om forsvinningen. De fleste vil bare legge saken bak seg, og gå videre.

Les også The Rain, sesong 1 Netflix forsøker å vise oss hva som kan skje med oss skandinaver når velferdsstatens komfortable sikkerhetsnett kollapser under oss.

Dyktige Viola Martinsen er den 9-årige Astrid, som har spesielle «evner» og får en slags kontakt med Ida. De transcendale drømmesekvensene er som tatt ut av en Guillermo del Toro-film, og danner en bro mellom den jordnære kriminalgåten og det abstrakt hinsidige. Astrids ustabile psyke er et flott grep for å skape tvil om hennes fulle fem, og Curcic (Broen) gjør en god jobb med å få frem kompleksiteten, og ambivalensen, i hennes karakter.

Okkulte grupper, mystiske bøker, mytologi og spådommer rundt vår- og høstjevndøgn omfavnes av seriens hippiaktige, og alternative, karakterer, der også Ida og hennes klassekamerater lokkes inn. Men Lindeburg balanserer det narrative hårfint slik at det ikke tipper over i en søkt parodi og new age-fanatisme; i bunn og grunn er Equinox en spennende, og jordnær, nordisk noir forsvinningskrim som krydres med hint av overnaturlighet.

_DSC8652.ARW _DSC8286.ARW _DSC5952.ARW _DSC3158.ARW _DSC6943.ARW _DSC7341.ARW _DSC8417.ARW _DSC4213.ARW _DSC9365.ARW _DSC9179.ARW _DSC1950.ARW
<
>
Equinox, sesong 1 (Foto: Netflix)

Avslutningen blir noe av et antiklimaks, og enkelte av bikarakterene sliter med troverdigheten. Serien er ikke spennende nok til at du blir sittende på kanten av stolen, og binge alle episodene i en smell, men dette universet vil vi mer enn gjerne se en oppfølgersesong av. 4 sterke stjerner til nok en solid nordisk serie fra strømmegiganten.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Karakter
Equinox

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 30. desember 2020
  • Regi: Søren Balle
  • Med: Danica Curcic, Viola Martinsen, Hanne Hedelund, Lars Brygmann, Karoline Hamm, Fanny Leander Bornedal, August Carter, Ask Emil Mossberg Truelsen, Alexandre Willaume
  • Genre: Krim
  • Land: Danmark
  • År: 2020
  • Tid: 4:30 t.
  • Karakter: 4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les anmeldelsen av Equinox gratis

Gratis L&B konto

Få tilgang til alle anmeldelser


Eller registrer med epost:
Anmeldelse: Beverly Hills Cop: Axel F

Fortsatt legendarisk morsom?

Anmeldelse: Trigger Warning

Hun er tilbake – men hvorfor det?

Anmeldelse: My Lady Jane, sesong 1

En rocket versjon av mørketiden

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del II

Pomp, prakt og pupp!

Anmeldelse: Presumed Innocent

Litt av en cocktail! Sex, bedrag og et bestialsk drap

Anmeldelse: House of the Dragon, sesong 2

Kingslayer?

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, sesong 3

Skruen strammes til!

Anmeldelse: Atlas

Hvordan er det mulig?!

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Hul actionbonanza

Anmeldelse: MILF of Norway, sesong 1

Norges yppigste MILF?

Anmeldelse: Bridgerton, sesong 3, del I

Gjeeeeesp!

TV: Star Wars Day 2024 – ny animasjonsserie lanseres: Tales of the Empire

Ny Star Wars-serie

Scroll to Top