TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Equinox

Vellykket nordisk krim med overnaturlige elementer

Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.

forfatter
Publisert 30.12.20 - 00:00
Karakter
Krim
Equinox

Med Equinox gir Netflix oss sin sjette nordiske serie (den første var danske The Rain i 2018), og blant de beste så langt.

Basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 til Tea Lindeburg, reiser vi i serien tilbake til København,1999, og en hendelse som ryster den danske kjernefamilien og traumatiserer yngstedatteren, Astrid (Danica Curcic) for livet.

 

Astrids søster, Ida (Karoline Hamm) er avgangselev i 1999, men på selve studentfesten forsvinner hun og 20 av hennes medelever i løse luften. Ingen spor eksisterer fra de 21 studentene; Astrid havner på institusjon etter hendelsen, men 20 år senere får hun plutselig en ledetråd vedrørende forsvinningsmysteriet.

Etter Idas forsvinning gikk ekteskapet til hennes foreldre (Hanne Hedlund og Lars Brygmann) i oppløsning, og Astrid mistet all kontakten med sin særs alternative mor. Det store spørsmålet er om moren vet mer om forsvinningen enn hun innrømmer…

Danica Curcic. Equinox, sesong 1 (Foto: Netflix)

Lindeburg (som både er serieskaper og manusforfatter) har skapt en vellaget serie med et engasjerende plott og en fascinerende krimgåte, som toppes med gode skuespillere. Equinox er en original og kreativ genremiks av en uvanlig kriminalsak og overnaturlige elementer.

Vi serveres et dystert, nærmest dystopisk, bilde av forstads-København, der Astrid som voksen desperat søker svar på gåten, mens hun sliter med å få folk til å tro på hennes virkelighetsforståelse og antagelser om forsvinningen. De fleste vil bare legge saken bak seg, og gå videre.

Les også The Rain, sesong 1 Netflix forsøker å vise oss hva som kan skje med oss skandinaver når velferdsstatens komfortable sikkerhetsnett kollapser under oss.

Dyktige Viola Martinsen er den 9-årige Astrid, som har spesielle «evner» og får en slags kontakt med Ida. De transcendale drømmesekvensene er som tatt ut av en Guillermo del Toro-film, og danner en bro mellom den jordnære kriminalgåten og det abstrakt hinsidige. Astrids ustabile psyke er et flott grep for å skape tvil om hennes fulle fem, og Curcic (Broen) gjør en god jobb med å få frem kompleksiteten, og ambivalensen, i hennes karakter.

Okkulte grupper, mystiske bøker, mytologi og spådommer rundt vår- og høstjevndøgn omfavnes av seriens hippiaktige, og alternative, karakterer, der også Ida og hennes klassekamerater lokkes inn. Men Lindeburg balanserer det narrative hårfint slik at det ikke tipper over i en søkt parodi og new age-fanatisme; i bunn og grunn er Equinox en spennende, og jordnær, nordisk noir forsvinningskrim som krydres med hint av overnaturlighet.

_DSC8652.ARW _DSC8286.ARW _DSC5952.ARW _DSC3158.ARW _DSC6943.ARW _DSC7341.ARW _DSC8417.ARW _DSC4213.ARW _DSC9365.ARW _DSC9179.ARW _DSC1950.ARW
<
>
Equinox, sesong 1 (Foto: Netflix)

Avslutningen blir noe av et antiklimaks, og enkelte av bikarakterene sliter med troverdigheten. Serien er ikke spennende nok til at du blir sittende på kanten av stolen, og binge alle episodene i en smell, men dette universet vil vi mer enn gjerne se en oppfølgersesong av. 4 sterke stjerner til nok en solid nordisk serie fra strømmegiganten.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 30. desember 2020
 • Regi: Søren Balle
 • Med: Danica Curcic, Viola Martinsen, Hanne Hedelund, Lars Brygmann, Karoline Hamm, Fanny Leander Bornedal, August Carter, Ask Emil Mossberg Truelsen, Alexandre Willaume
 • Genre: Krim
 • Land: Danmark
 • År: 2020
 • Tid: 4:30 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
Equinox Drama, Fantasy, Mystery, Thriller | December 30, 2020 (Denmark) Summary:
Countries: DenmarkLanguages: Danish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Julekos i det ville, brutale, vesten? Disse seriene/filmene kan du strømme i desember - og nå kommer 1923!
Adar erstattes! Prime video annonserer nye skuespillere/karakterer til Ringenes Herre - og et trist bytte.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Følg Lyd & Bilde