Anmeldelse: Equinox

Vellykket nordisk krim med overnaturlige elementer

Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
Karakter
Krim
Equinox
Annonse
Annonse
forfatter

Med Equinox gir Netflix oss sin sjette nordiske serie (den første var danske The Rain i 2018), og blant de beste så langt.

Basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 til Tea Lindeburg, reiser vi i serien tilbake til København,1999, og en hendelse som ryster den danske kjernefamilien og traumatiserer yngstedatteren, Astrid (Danica Curcic) for livet.

 

Astrids søster, Ida (Karoline Hamm) er avgangselev i 1999, men på selve studentfesten forsvinner hun og 20 av hennes medelever i løse luften. Ingen spor eksisterer fra de 21 studentene; Astrid havner på institusjon etter hendelsen, men 20 år senere får hun plutselig en ledetråd vedrørende forsvinningsmysteriet.

Etter Idas forsvinning gikk ekteskapet til hennes foreldre (Hanne Hedlund og Lars Brygmann) i oppløsning, og Astrid mistet all kontakten med sin særs alternative mor. Det store spørsmålet er om moren vet mer om forsvinningen enn hun innrømmer…

Danica Curcic. Equinox, sesong 1 (Foto: Netflix)

Lindeburg (som både er serieskaper og manusforfatter) har skapt en vellaget serie med et engasjerende plott og en fascinerende krimgåte, som toppes med gode skuespillere. Equinox er en original og kreativ genremiks av en uvanlig kriminalsak og overnaturlige elementer.

Vi serveres et dystert, nærmest dystopisk, bilde av forstads-København, der Astrid som voksen desperat søker svar på gåten, mens hun sliter med å få folk til å tro på hennes virkelighetsforståelse og antagelser om forsvinningen. De fleste vil bare legge saken bak seg, og gå videre.

Les også

The Rain, sesong 1

Dyktige Viola Martinsen er den 9-årige Astrid, som har spesielle «evner» og får en slags kontakt med Ida. De transcendale drømmesekvensene er som tatt ut av en Guillermo del Toro-film, og danner en bro mellom den jordnære kriminalgåten og det abstrakt hinsidige. Astrids ustabile psyke er et flott grep for å skape tvil om hennes fulle fem, og Curcic (Broen) gjør en god jobb med å få frem kompleksiteten, og ambivalensen, i hennes karakter.

Okkulte grupper, mystiske bøker, mytologi og spådommer rundt vår- og høstjevndøgn omfavnes av seriens hippiaktige, og alternative, karakterer, der også Ida og hennes klassekamerater lokkes inn. Men Lindeburg balanserer det narrative hårfint slik at det ikke tipper over i en søkt parodi og new age-fanatisme; i bunn og grunn er Equinox en spennende, og jordnær, nordisk noir forsvinningskrim som krydres med hint av overnaturlighet.

_DSC8652.ARW _DSC8286.ARW _DSC5952.ARW _DSC3158.ARW _DSC6943.ARW _DSC7341.ARW _DSC8417.ARW _DSC4213.ARW _DSC9365.ARW _DSC9179.ARW _DSC1950.ARW
<
>
Equinox, sesong 1 (Foto: Netflix)

Avslutningen blir noe av et antiklimaks, og enkelte av bikarakterene sliter med troverdigheten. Serien er ikke spennende nok til at du blir sittende på kanten av stolen, og binge alle episodene i en smell, men dette universet vil vi mer enn gjerne se en oppfølgersesong av. 4 sterke stjerner til nok en solid nordisk serie fra strømmegiganten.

Les også
Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 30. desember 2020
  • Regi: Søren Balle
  • Med: Danica Curcic, Viola Martinsen, Hanne Hedelund, Lars Brygmann, Karoline Hamm, Fanny Leander Bornedal, August Carter, Ask Emil Mossberg Truelsen, Alexandre Willaume
  • Genre: Krim
  • Land: Danmark
  • År: 2020
  • Tid: 4:30 t.
  • Karakter: 4
IMDB Rating
Equinox  | TV Series (2020– ) Drama, Mystery, Thriller | TV Series (2020– ) Summary: Astrid was traumatized by the mysterious disappearance of a school class in 1999. Twenty years later, when she finds out that the only survivor from 1999 mysteriously died, Astrid sets off to discover what really happened.
Countries: Denmark, USALanguages: Danish

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Les også

HBO puster nytt liv i en av tidenes mest populære TV-serier.
Ettar at HBO avsluttet sin flaggskipserie, Game of Thrones, har seertallene virkelig fått seg et skudd for baugen.
HBO har nå annonsert skuespillerne til andresesongen av Fremvandrerne (Beforeigners), og vi drar kjensel på en gammel kjenning fra Game of Thrones.
Netflix slipper nå traileren til den kommende seriemorder-serien Night Stalker.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.
Nok en førjulstid får vi tilbringe sammen med single, smådesperate, Johanne på jakt etter den eneste rette – og det blir da også ganske så fornøyelig.
En av bluesens absolutte førstedamer, akkompagnert av «Black Panther», gir oss heftige toner i et intenst kammerdrama.
Disney forsøker, skamløst, å utnytte folk flest sin higen etter lettbent juleunderholdning.
Alle fordommer du måtte ha mot homofile, musikalelskere og intolerante kristenkonservative i småby-Amerika får du bekreftet i The Prom.
Desember byr på kalde dager og mørke kvelder - alt ligger til rette for mange timer foran TV-en.
Mulan er i toppen av Disneys livegjenskapninger av tegnefilmklassikere.
Den superbe Trump-imitatoren krasjlander med sin nye Netflix-spesial.
Disney gjenskaper det amerikanske romeventyrets barnestadium.
Michael J. Fox briljerer i litt utdatert «klassiker».
At sjakk kunne være så fascinerende, og spennende, hadde vi faktisk ikke trodd!
Kate Mara begår barnerov i rotete og usammenhengende HBO-serie.