: Enemy

Blu-ray anmeldelse

Jake Gyllenhaal får testet sin allsidighet som skuespiller i denne psykologiske thrilleren som leker med menneskets sinn og identitet. Filmen er dessverre også en test i tålmodighet for oss publikum.

Karakter
Thriller
Enemy

Adam (Gyllenhaal) er en livstrøtt historielærer som lever et ensomt liv i sin stort sett tomme leilighet. Spenningen i livet er fraværende foruten om flyktige treff med en elskerinne som kommer og går som hun vil. Livet endrer seg radikalt da han oppdager sin egen dobbeltgjenger i en film. Adam begynner å forfølge skuespilleren privat, og vikler seg inn i et avansert puslespill med store konsekvenser.

Enemy er regissert av den fransk-kanadiske filmskaperen Dennis Villeneuve (Prisoners) og har et spennende anslag og et interessant premiss. I tillegg er Jake Gyllenhaal dyktig nok til å gestalte flere roller samtidig på en tilfredsstillende måte. Problemet til selve filmen er at den blir for pretensiøs med en påtatt og irriterende skummelhet som ofte ikke er tilstede. Spesielt filmmusikken brukes på feil måte til å skape et inntrykk av uro som ikke føles reell. Enemy preges rett og slett av et eksessivt bruk av virkemidler og billig symbolikk som bryter ned det narrative og sender den rett ned i middelmådigheten. Den stiller mange spørsmål, men gir oss lite svar. Tre stjerner.

På Blu-ray er Enemy sterk når det kommer til både lyd- og bildekvalitet, men det er meget skuffende at det ikke finnes noe ekstramateriell som kunne ha kastet litt lys over historien.

button-PK

Fakta

  • Release: 20. august 2014   Regi: Dennis Villeneuve
  • Med: Jake Gyllenhaal, Sarah Gadon, Mélanie Laurant, Isabella Rossellini, Joshua Peace, Tim Post
  • Genre: Thriller
  • Land: Canada
  • År: 2013
  • Tid: 1:30 t.

IMDB Rating

Lorentz Celo


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

14 år etter sitt første besøk er stjerne-«journalisten» fra Kasakhstan tilbake i US&A. Det går ikke stort bedre denne gangen.
The Boss tar blodfansen med bak kulissene under innspillingen av sitt nye album.
Netflix’ første norsk spillefilm har store ambisjoner og et fascinerende plott – men svikter dessverre på sentrale punkt.
HBO tar oss med på en lite tilfredsstillende hockey-reise til Sveriges iskalde redneck-land.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du muligheten, sørg for at ditt neste kinobesøk blir i en IMAX-sal. Du vil ikke angre.
The Boss og hans E Street Band er tilbake i klassisk form, på et solid, men ujevnt, album.
Det kristenkonservative Midtvesten i USA danner bakteppet for Netflix’ outrerte familiekrønike om vold, begjær og den allestedsnærværende arvesynden.
Netflix lykkes bare delvis med sin feministiske vri på Sherlock Holmes-universet.
Disney forteller den «sanne» historien om det utrolige vaksinekappløpet i Alaska for nesten hundre år siden.
I dag er Disney+ lansert, men hva skal du se på tjenesten?
Bakgrunnshistorien om legendariske, iskalde, søster Ratched danner den perfekte rammen for en usedvanlig vellykket TV-serie.
Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.
I et ganske så gjennomsnittlig drama om å gjenreise seg etter en familietragedie, med påfølgende alkoholisme, leverer Affleck ekte vare.
September byr på kaldere dager og mørkere kvelder. Alt ligger til rette for lange, late dager foran TV-en.
Hilary Swank styrer sitt internasjonale mannskap med stø kurs mot Mars – men både ferden og familien der hjemme opplever «rusk i maskineriet».
Christopher Nolans nyeste film er en herlig, tidvis absurd, blanding av James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.