: Duel

Blu-ray anmeldelse

Steven Spielbergs spillefilmdebut fra 1971 viser virkelig hvilket potensial som lå i den unge, og ambisiøse, regissøren.

Karakter
Action
Duel

Opprinnelig produsert for TV tar Spielbergs første spillefilm (basert på historien til Richard Matheson) oss med til ørkenlandskapet i California der en ordinær omreisende selger (Dennis Weaver) plages på livet av en villmann av en trailersjåfør. Hvorfor? Tilsynelatende kun fordi han provoserte ham ved å kjøre forbi.

Den halvannen lange filmen bæres ene og alene av Weaver og hans desperate kamp for å komme seg unna, i det plottet får en stadig mer klemmende og paranoid utvikling. Det er en tett og intens film med små pusterom, der de to sjåførene nærmes utfordrer hverandre til en klassisk western-duell med biler som våpen; der trailersjåføren er det stor, uforutsigbare spenningsmomentet

Duel_5

Spielberg hadde allerede i 1971 et utrolig distinkt og bevist visuell stil, valgte spennende og utfordrende kameravinkler og klippet scenene sammen for å produsere et drivende tempo. Om ikke gjennomgående realistisk, fortjener debutfilmen fire solide stjerner til dette velkomne gjensynet.

Duel_6 Duel_4 Duel_3 Duel_2
<
>

Filmens alder tatt i betraktning har den en virkelig imponerende, restaurert, billedkvalitet. Litt støy, men naturlige farger og god skarphet. Lydsporet er remastret til surround, og om det ikke byr på så mange detaljer så gir det absolutt et solid inntrykk med klar dialog. Bonusmateriellet er intervju med Spielberg og manusforfatteren, samt stillbilder. PS! Samtidig med relanseringen av Duel slippes også følgende Spielberg-filmer på Blu-ray: The Sugarland Express, 1941 og Always.

button-PK[1]

Fakta

  • Release: 25. mai 2015
  • Regi: Steven Spielberg
  • Med: Dennis Weaver, Jaqueline Scott, Eddie Firestone, Lou Frissell, Carey Loftin, Lucile Benson
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 1971
  • Tid: 1:30 t.

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

14 år etter sitt første besøk er stjerne-«journalisten» fra Kasakhstan tilbake i US&A. Det går ikke stort bedre denne gangen.
The Boss tar blodfansen med bak kulissene under innspillingen av sitt nye album.
Netflix’ første norsk spillefilm har store ambisjoner og et fascinerende plott – men svikter dessverre på sentrale punkt.
HBO tar oss med på en lite tilfredsstillende hockey-reise til Sveriges iskalde redneck-land.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du muligheten, sørg for at ditt neste kinobesøk blir i en IMAX-sal. Du vil ikke angre.
The Boss og hans E Street Band er tilbake i klassisk form, på et solid, men ujevnt, album.
Det kristenkonservative Midtvesten i USA danner bakteppet for Netflix’ outrerte familiekrønike om vold, begjær og den allestedsnærværende arvesynden.
Netflix lykkes bare delvis med sin feministiske vri på Sherlock Holmes-universet.
Disney forteller den «sanne» historien om det utrolige vaksinekappløpet i Alaska for nesten hundre år siden.
I dag er Disney+ lansert, men hva skal du se på tjenesten?
Bakgrunnshistorien om legendariske, iskalde, søster Ratched danner den perfekte rammen for en usedvanlig vellykket TV-serie.
Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.
I et ganske så gjennomsnittlig drama om å gjenreise seg etter en familietragedie, med påfølgende alkoholisme, leverer Affleck ekte vare.
September byr på kaldere dager og mørkere kvelder. Alt ligger til rette for lange, late dager foran TV-en.
Hilary Swank styrer sitt internasjonale mannskap med stø kurs mot Mars – men både ferden og familien der hjemme opplever «rusk i maskineriet».
Christopher Nolans nyeste film er en herlig, tidvis absurd, blanding av James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.