TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Cinderella

Askepott: I tidenes moderne innpakning

Nyinnspillingen av klassikeren Askepott krysser av på samtlige bokser for politisk korrekthet i dagens krenkesamfunn – men kommer unna med det.

forfatter
Publisert 03.09.21 - 00:01
Karakter
Musikal
Cinderella

En av Walt Disneys mest elskede klassikere, og arketypisk prinsesse-reddes-av-prins-historier, Askepott, har opp gjennom årene blitt filmatisert i flere versjoner. Senest i et visuelt festfyrverkeri á la Kenneth Branagh, med Lily James som jomfru-i-nød – årets utgave, signert Kay Cannon, stiller i en helt annen kategori.

Les også Eventyret om Askepott Disney har begynt å filmatisere sine største animasjonssuksesser, og med live-versjonen av Askepott får vi en innertier av en eventyrfilm!

Prime Videos nytolkning har Camila Cabello i hovedrollen som Ella (eller Cinderella) i en «modernisert» musikalversjon av klassikeren. Jo visst blir hun fortsatt stemoderlig behandlet, jobber og sliter dagen lang og tilbringer kveldene i ensomhet nede i kjelleren – med kun sin musevenner å kommunisere med.

https://youtu.be/T1NeHRuPpoM

 

Men Ella er så visst ingen jomfru i nød, hun dagdrømmer ikke om at en prins skal komme og redde henne, men planlegger å stå på egne ben ved å starte opp gründerbedrift som motedesigner.

Camila Cabello, «Cinderella» (Foto: Prime Video)

Den cubanske sangerinnen (som slo igjennom i jentegruppen Fifth Harmony) har en brukbar musikalstemme, men som dessverre stundom tenderer til et nivå á la Mariah Carey-gnåling. Hun har dog tilstedeværelse og sjarm som utmerket matcher den fremadstormende Askepott.

Den bortskjemte Drømmeprinsen (Nicolas Galitzine), som egentlig ikke vil være konge, har en progressiv feministsøster – som bare lengter etter å fremme kvinners rettigheter og modernisere kongedømmet med liberale reformer. Uheldigvis (?) holdes hun tilbake av den svært konservative kongen (Pierce Brosnan).

Cinderella (Foto: Prime Video)

Har man bare fulgt litt med i den pågående krenke-/forstå-seg-i hjel-debatten, der blant annet kvinners plass i samfunnet skal fremheves, alle seksuelle legninger og raser skal få sin rettmessige plass/oppreisning, så kan du tikke av i nærmest samtlige politisk korrekte bokser i manuset til Cannon. Men, det fungerer faktisk overraskende bra, for her gjøres det med så mye glimt i øyet og lite selvhøytidelighet at det blir mer befriende gøy enn påtrengende korrekthet.

Cinderella anno 2021 tar den helt ut – og det svinger virkelig av (de fleste) sangnumrene, med Queen, Madonna og Kongens hip-hoppere som musikalske høydepunkt. De kostymeansvarlige kan kun ha fått én beskjed, og det er at her er alt lov, og desto mer skrikende fargeeksplosjoner, desto bedre. Filmen ser da også innbydende lekker ut, toppet med velkoreograferte sangnumre.

Cinderella_2 CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA
<
>
Cinderella (Foto: Prime Video)

Det gjøres narr av kvinners klesvalg, som at høyhælte sko er et mareritt å gå i, pompøse homofile, forstokkede patriarker og misforståtte/gammeldagse drømmer om at en standhaftig mann skal redde kvinner i nød. Det eskalerer på kanten av det helt outrerte i det mørkhudede Billy Porter, i drag (!), gestalter Den gode féen; lengre unna Verna Feltons drømmeaktige, dydsmønster av en fé er det vel ikke mulig å komme?

Billy Porter, «Cinderella» (Foto: Prime Video)

Handlingen kan ikke kalles overraskende, og persongalleriet er i overkant stereotype og endimensjonale; spesialeffektene er heller ikke av ypperste klasse. Skamløst frekk, outrert og fyrverkerimessig gjennomført holder Cinderella & Co til 4 stjerner. Dog, folk som ikke kan utstå musikaler er herved advart!

Filmen kan strømmes fra Prime Video den 3. september.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Fakta
 • Prime Video
 • Release: 3. september 2021
 • Regi: Kay Cannon
 • Med: Camila Cabello, Nicolas Galitzine, India Menzel, Pierce Brosnan, Minnie Driver, Billy Porter, Tallulah Greive, Maddie Baillio, Charlotte Spencer, James Corden
 • Genre: Musikal
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 1:53 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vinner hun kronprinsens hjerte? Netflix slipper trailer til prermiereklar norsk spillefilm.
Dramaet som engasjerte hele verden! En høydramatisk historie fra virkelighetene – men Howard får aldri hevet temperaturen til kokepunktet.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vei fra Disney+. Se den første fulle traileren her.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene leverer sitt svar på heseblesende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Sveitsisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret avfans, som får del i overskuddet hvis filmen blir en suksess.
Nå kan du strømme Game of Thrones i 4K-kvalitet *OPPDATERT* 4K-versjonene av Game of Thrones sesong 1-8 er nå tilgjengelig på HBO Max.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend