Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Anmeldelse Cinderella

Askepott: I tidenes moderne innpakning

Nyinnspillingen av klassikeren Askepott krysser av på samtlige bokser for politisk korrekthet i dagens krenkesamfunn – men kommer unna med det.
Karakter
Musikal
Cinderella

En av Walt Disneys mest elskede klassikere, og arketypisk prinsesse-reddes-av-prins-historier, Askepott, har opp gjennom årene blitt filmatisert i flere versjoner. Senest i et visuelt festfyrverkeri á la Kenneth Branagh, med Lily James som jomfru-i-nød – årets utgave, signert Kay Cannon, stiller i en helt annen kategori.

Eventyret om Askepott Disney har begynt å filmatisere sine største animasjonssuksesser, og med live-versjonen av Askepott får vi en innertier av en eventyrfilm!

Prime Videos nytolkning har Camila Cabello i hovedrollen som Ella (eller Cinderella) i en «modernisert» musikalversjon av klassikeren. Jo visst blir hun fortsatt stemoderlig behandlet, jobber og sliter dagen lang og tilbringer kveldene i ensomhet nede i kjelleren – med kun sin musevenner å kommunisere med.

 

Men Ella er så visst ingen jomfru i nød, hun dagdrømmer ikke om at en prins skal komme og redde henne, men planlegger å stå på egne ben ved å starte opp gründerbedrift som motedesigner.

Camila Cabello, «Cinderella» (Foto: Prime Video)

Annonse

Den cubanske sangerinnen (som slo igjennom i jentegruppen Fifth Harmony) har en brukbar musikalstemme, men som dessverre stundom tenderer til et nivå á la Mariah Carey-gnåling. Hun har dog tilstedeværelse og sjarm som utmerket matcher den fremadstormende Askepott.

Den bortskjemte Drømmeprinsen (Nicolas Galitzine), som egentlig ikke vil være konge, har en progressiv feministsøster – som bare lengter etter å fremme kvinners rettigheter og modernisere kongedømmet med liberale reformer. Uheldigvis (?) holdes hun tilbake av den svært konservative kongen (Pierce Brosnan).

Annonse

Cinderella (Foto: Prime Video)

Har man bare fulgt litt med i den pågående krenke-/forstå-seg-i hjel-debatten, der blant annet kvinners plass i samfunnet skal fremheves, alle seksuelle legninger og raser skal få sin rettmessige plass/oppreisning, så kan du tikke av i nærmest samtlige politisk korrekte bokser i manuset til Cannon. Men, det fungerer faktisk overraskende bra, for her gjøres det med så mye glimt i øyet og lite selvhøytidelighet at det blir mer befriende gøy enn påtrengende korrekthet.

Cinderella anno 2021 tar den helt ut – og det svinger virkelig av (de fleste) sangnumrene, med Queen, Madonna og Kongens hip-hoppere som musikalske høydepunkt. De kostymeansvarlige kan kun ha fått én beskjed, og det er at her er alt lov, og desto mer skrikende fargeeksplosjoner, desto bedre. Filmen ser da også innbydende lekker ut, toppet med velkoreograferte sangnumre.

Cinderella_2 CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA CINDERELLA
<
>
Cinderella (Foto: Prime Video)

Det gjøres narr av kvinners klesvalg, som at høyhælte sko er et mareritt å gå i, pompøse homofile, forstokkede patriarker og misforståtte/gammeldagse drømmer om at en standhaftig mann skal redde kvinner i nød. Det eskalerer på kanten av det helt outrerte i det mørkhudede Billy Porter, i drag (!), gestalter Den gode féen; lengre unna Verna Feltons drømmeaktige, dydsmønster av en fé er det vel ikke mulig å komme?

Billy Porter, «Cinderella» (Foto: Prime Video)

Handlingen kan ikke kalles overraskende, og persongalleriet er i overkant stereotype og endimensjonale; spesialeffektene er heller ikke av ypperste klasse. Skamløst frekk, outrert og fyrverkerimessig gjennomført holder Cinderella & Co til 4 stjerner. Dog, folk som ikke kan utstå musikaler er herved advart!

Filmen kan strømmes fra Prime Video den 3. september.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
Fakta
  • Prime Video
  • Release: 3. september 2021
  • Regi: Kay Cannon
  • Med: Camila Cabello, Nicolas Galitzine, India Menzel, Pierce Brosnan, Minnie Driver, Billy Porter, Tallulah Greive, Maddie Baillio, Charlotte Spencer, James Corden
  • Genre: Musikal
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 1:53 t.
  • Karakter: 4
IMDB Rating
Askepott 113min | Comedy, Family, Fantasy, Musical, Romance | September 3, 2021 (United Kingdom) Summary:
Countries: United Kingdom, United StatesLanguages: English
forfatter

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.