TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Bruce Springsteen’s Letter to You (film)

Springsteen mimrer, og ser døden i hvitøyet

The Boss tar blodfansen med bak kulissene under innspillingen av sitt nye album.

forfatter
Publisert 23.10.20 - 16:16
Karakter
Dokumentar
Bruce Springsteen’s Letter to You (film)

Den dag i dag lanserer rockelegende fra New Jersey sitt 20. studioalbum, Letter to You. I den forbindelse slapp Bruce Springsteen regissør Thom Zimny og hans team inn i hjemmestudioet under den intense innspillingsperioden.

https://youtu.be/LuVRWA7r_dU

 

Ironisk nok hadde Springsteen i årevis nærmest en fobi mot å bli filmet på scenen og/eller i studio. Han var bekymret for at det ville ta bort, bortimot «avsløre» magien som fant sted under en livefremførelse – og den unike kontakten, akkurat der og da, mellom musiker og fans.

De siste 15-20 årene har han kommet på «bedre» tanker, og filmer nå mengder av det han foretar seg i studio, på scenen og på turné. Hans «faste» regissør, Thom Zimny, har siden 2005 samarbeidet tett med Springsteen, blant annet regissert Wings for Wheels: The Making of ‘Born to Run’Hunter of Invisible Game, Emmy-vinnende Springsteen on Broadway og fjorårets Western Stars.

Les også Wall of Sound! The Boss og hans E Street Band er tilbake i klassisk form, på et solid, men ujevnt, album.

Den nye halvannen times lange sort-hvit dokumentaren er et lite gullfunn for hardcore fansen, og får frem en genuin spilleglede og det sterke vennskapet; men tilfører materialet lite nytt og fremstår, bortsett fra livefremførelsen av sangene, nesten anonym og litt uinspirert.

Bruce Springsteen’s Letter to You (film) (Foto: Apple TV+)

En snørik novemberdag i fjor trommet The Boss sammen hans faste band, et band (E Street Band) han har samarbeidet on og off med de siste 45 årene. Etter noen år med noe som nærmer seg skrivesperre for musikk «tilpasset» bandet, fikk Springsteen ny inspirasjon og skaperkraft da frontfiguren i The Castiles, George Theiss døde. Plutselig var 71-årige Springsteen «Last Man Standing» fra hans aller første band.

Bruce Springsteen’s Letter to You (film) (Foto: Apple TV+)

Det er en meget ettertenksom, aldrende rockemusiker vi møter i snørike New Jersey. Han ser livet i retrospekt, minnes avdøde venner og kollegaer og er umåtelig takknemlig for det rike livet han har hatt – og du verden hvor godt, og heftig, de aldrende herrer fortsatt får det til å låte!

Når alle mann tar seg en dram og skåler over ferdigstilt album, og fantaserer om minst fire netter på sagnomsuste San Siro stadion i Milano, sitter vi tilbake med en klump i halsen, og drømmer oss tilbake til pre korona. Det er fortsatt langt frem til 80.000 Springsteen-fans kan rope «Your love and I’m alive», og heve armene livsbejaende i været.

Den gang da… San Siro, Milano, Italia. 3. juni 2013 (Foto: YouTube)

Filmens styrke, og ryggrad er komplette fremførelser, i studioet, av hele 10 (av 12) spor fra Letter to You. Innimellom sangene fundere Bruce Springsteen på livet sitt, reflekterer over sin egen mortalitet og kommer med visdomsord. Zimny har gravd dypt i arkivet og funnet frem noen gullkorn fra starten av karrieren, men langt fra nok.

For i en film som i så sterk grad forsøker å binde sammen fortid og nåtid er det for lite fokus på «gamle» dager, og, ikke minst, hans faste blodsbrødre kommer nærmest ikke til orde.

Manuset burde vært finpusset mer, det blir litt for mange floskler og selvfølgeligheter. Vi tror vi ville fått langt mer ut av Springsteen som person, og en mer fascinerende filmatisk opplevelse, om en dyktig journalist hadde intervjuet The Boss, akkompagnert av hans nye sanger. Noe á la Zane Lowes intervju med legenden.

Bruce Springsteen's Letter to You (film)_6 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_3 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_2 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_10 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_7 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_4 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_5
<
>
Thom Zimny og Bruce Springsteen. Bruce Springsteen's Letter to You (film) (Foto: Apple TV+)

Letter to You har blitt en film om og for fansen, og er man på vei inn i «livets høst» vil man finne flere anekdoter som gir resonans. Selve albumet ble innspilt på kun 4-5 dager, noe filmen også bærer preg av. Den mangler litt narrativ spenning, hele konseptet virket begrenset og noget ubearbeidet. Dette er langt fra samme kaliber som fjorårets smykkeskrin av en film, Western Stars.

Les også The Boss’ personlige, og utleverende, triumf Nok en gang tar rockeren Bruce Springsteen karrieren inn på et sidespor – og hvilket sidespor!

Men bevares, stripper vi konseptet ned til kjernen, så sitter vi tilbake med 10 nye Springsteen-låter rett fra hans egen stue – og det i seg selv er da slettes ikke så lite. 4 stjerner.

Bruce Springsteen’s Letter to You (film) (Foto: Apple TV+)

Bruce Springsteen’s Letter to You kan strømmes (eksklusivt) fra Appel TV+.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Fakta
 • Apple TV+
 • Release: 22. oktober 2020
 • Regi: Thom Zimny
 • Med: Bruce Springsteen, the E Street Band
 • Genre: Dokumentar
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 1:26 t.
 • Karakter: 4
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vinner hun kronprinsens hjerte? Netflix slipper trailer til prermiereklar norsk spillefilm.
Dramaet som engasjerte hele verden! En høydramatisk historie fra virkelighetene – men Howard får aldri hevet temperaturen til kokepunktet.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vei fra Disney+. Se den første fulle traileren her.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene leverer sitt svar på heseblesende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Sveitsisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret avfans, som får del i overskuddet hvis filmen blir en suksess.
Nå kan du strømme Game of Thrones i 4K-kvalitet *OPPDATERT* 4K-versjonene av Game of Thrones sesong 1-8 er nå tilgjengelig på HBO Max.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend