: Boyhood

Blu-ray anmeldelse

Det viser seg ofte at det lønner seg å bruke både rikelig med tid og innsats for å få en jobb godt utført. Richard Linklater har brukt tolv år av livet sitt og enorme mengder med arbeidstimer for å fullføre denne filmen. Resultatet viser at det definitivt ikke har vært forgjeves.
Karakter
Drama
Boyhood
Annonse
Annonse
forfatter

Boyhood er ikke bare en kunstnerisk triumf, det er også en filmhistorisk milepæl. Den amerikanske filmskaperen Richard Linklater har filmet i flere perioder, i tiden mellom 2002 og 2013, for å gjennomføre sitt ambisiøse prosjekt Boyhood. Vi følger en familie på fire som blir spilt av de samme skuespillerne gjennom hele filmen. I sentrum av begivenhetene står Mason (Ellar Coltrane) som vi blir kjent med fra han er fem til atten år gammel. Sammen med søsteren Samantha (Lorelei Linklater), hans mor (Patricia Arquette) og hans far (Ethan Hawke) får vi et innblikk i en reise fra barndom til voksenliv gjennom et av livets mest betydningsfulle tiår. Vi opplever familiekrangel, flytting, havarerte ekteskap, nye skoler, den første kjærligheten, tapt kjærlighet, gode og onde dager. Kort fortalt: Livet!

 

 

I havet av alle filmproduksjoner som dukker opp, med fokus på avanserte plott, forbløffende historier og nedlesset med spesialeffekter, er det ufattelig befriende med en film som Boyhood. Filmen klarer å vise livets opp- og nedturer uten å bli melodramatisk eller sentimental. Styrken ligger selvfølgelig i prosessen til Linklater, som er enkel men krevende. Ved å bruke samme skuespillere til å portrettere en familie over lengre tid får man følelsen av at man bivåner en ekte familie, og man virkelig blir kjent med dem. Filmen får et dokumentarisk preg over seg som skaper emosjoner og gjør inntrykk på en helt annen måte enn et vanlig drama.

Annonse

Skuespillet er nedtonet men ektefølt, og alle imponerer selv om kvaliteten varierer litt over tolv år for Ellar Coltrane og Lorilei Linklater. Det er i hvert fall ingenting å utsette på innsatsen til Ethan Hawke og Patricia Arquette, som begge har blitt nominert til Oscar for sine roller. For øvrig har Boyhood blitt nominert til hele seks Oscar-priser og har allerede vunnet nærmere 140 (!) internasjonale filmpriser. Det er bare å bøye seg i støvet for denne filmen, og Richard Linklater, som definitivt har laget en av de mest imponerende og flotteste filmene i dette århundret. Seks stjerner.

Ingen grunn til å lage noe stort oppstyr rundt de tekniske kvalitetene på denne Blu-ray-utgivelsen. Bildegjengivelsen varierer ganske mye med et materiale som er filmet over så lang tid. Lydsporet holder en høy standard, men settes heller ikke på en spesielt stor prøve da filmen i hovedsak er dialogbasert. Den store skuffelsen er ekstramaterialet som kun består av en 2-3 minutter lang minidokumentarer. Uansett er filmen så bra at et kjøp anbefales!

platekomp

Boyhood_2 Boyhood_3 Boyhood_4 Boyhood_5 Boyhood_6 Boyhood_7 Boyhood_8 Boyhood_9 Boyhood_10
<
>

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta

Release: 16. februar 2015

Regi: Richard Linklater

Originaltittel: -

Med: Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater, Elijah Smith, Steven C. Prince

Genre: Drama

Land: USA

År: 2014

Tid: 2:45 t.

IMDB Rating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Lorentz Celo


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Serieversjonen av den svenske filmsuksessen leverer mer av det samme, i et heseblesende, men etter hvert repeterende, tempo.
At 40 % av spanske menn går på horehus var en sjokkerende nyhet for oss – men jammen makter ikke Álex Pina å lage heidundrende underholdning ut av tragedien.
April byr på mye snadder fra strømmetjenestene, nå kan du også strømme innhold fra nykommeren Paramount+.
En hyperaktiv, sterkt alkoholisert og gudbenådet sjarmerende flyvertinne, kan det virkelig bli god underholdning ut av.
Det blir definitivt ingen ekte påskeferie uten thriller og/eller påskekrim!
Den etterlengtede oppfølgeren til det friske pustet av en superheltfilm, Wonder Woman, ender opp som årets største skuffelse.
Nykommeren Paramount+ lanseres med Maisie Williams som rappkjeftet eremitt som brått slippes ut i det fri. Morsomst, men noget uforløst.
Disney+ beviser at det fortsatt er mer spennende materiale å formidle fra det rikholdige Marvel-universet.
Mange filmer har i ettertid blitt «pusset» på av en misfornøyd regissør – men ingen så omfattende som Justice League.
En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.
Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.