: Boyhood

Blu-ray anmeldelse

Det viser seg ofte at det lønner seg å bruke både rikelig med tid og innsats for å få en jobb godt utført. Richard Linklater har brukt tolv år av livet sitt og enorme mengder med arbeidstimer for å fullføre denne filmen. Resultatet viser at det definitivt ikke har vært forgjeves.

Karakter
Drama
Boyhood

Boyhood er ikke bare en kunstnerisk triumf, det er også en filmhistorisk milepæl. Den amerikanske filmskaperen Richard Linklater har filmet i flere perioder, i tiden mellom 2002 og 2013, for å gjennomføre sitt ambisiøse prosjekt Boyhood. Vi følger en familie på fire som blir spilt av de samme skuespillerne gjennom hele filmen. I sentrum av begivenhetene står Mason (Ellar Coltrane) som vi blir kjent med fra han er fem til atten år gammel. Sammen med søsteren Samantha (Lorelei Linklater), hans mor (Patricia Arquette) og hans far (Ethan Hawke) får vi et innblikk i en reise fra barndom til voksenliv gjennom et av livets mest betydningsfulle tiår. Vi opplever familiekrangel, flytting, havarerte ekteskap, nye skoler, den første kjærligheten, tapt kjærlighet, gode og onde dager. Kort fortalt: Livet!

 

 

I havet av alle filmproduksjoner som dukker opp, med fokus på avanserte plott, forbløffende historier og nedlesset med spesialeffekter, er det ufattelig befriende med en film som Boyhood. Filmen klarer å vise livets opp- og nedturer uten å bli melodramatisk eller sentimental. Styrken ligger selvfølgelig i prosessen til Linklater, som er enkel men krevende. Ved å bruke samme skuespillere til å portrettere en familie over lengre tid får man følelsen av at man bivåner en ekte familie, og man virkelig blir kjent med dem. Filmen får et dokumentarisk preg over seg som skaper emosjoner og gjør inntrykk på en helt annen måte enn et vanlig drama.

Skuespillet er nedtonet men ektefølt, og alle imponerer selv om kvaliteten varierer litt over tolv år for Ellar Coltrane og Lorilei Linklater. Det er i hvert fall ingenting å utsette på innsatsen til Ethan Hawke og Patricia Arquette, som begge har blitt nominert til Oscar for sine roller. For øvrig har Boyhood blitt nominert til hele seks Oscar-priser og har allerede vunnet nærmere 140 (!) internasjonale filmpriser. Det er bare å bøye seg i støvet for denne filmen, og Richard Linklater, som definitivt har laget en av de mest imponerende og flotteste filmene i dette århundret. Seks stjerner.

Ingen grunn til å lage noe stort oppstyr rundt de tekniske kvalitetene på denne Blu-ray-utgivelsen. Bildegjengivelsen varierer ganske mye med et materiale som er filmet over så lang tid. Lydsporet holder en høy standard, men settes heller ikke på en spesielt stor prøve da filmen i hovedsak er dialogbasert. Den store skuffelsen er ekstramaterialet som kun består av en 2-3 minutter lang minidokumentarer. Uansett er filmen så bra at et kjøp anbefales!

platekomp

Boyhood_2 Boyhood_3 Boyhood_4 Boyhood_5 Boyhood_6 Boyhood_7 Boyhood_8 Boyhood_9 Boyhood_10
<
>

 

Fakta

Release: 16. februar 2015

Regi: Richard Linklater

Originaltittel: -

Med: Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater, Elijah Smith, Steven C. Prince

Genre: Drama

Land: USA

År: 2014

Tid: 2:45 t.

IMDB Rating

Lorentz Celo


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

HBO tar oss med på en lite tilfredsstillende hockey-reise til Sveriges iskalde redneck-land.
Har du muligheten, sørg for at ditt neste kinobesøk blir i en IMAX-sal. Du vil ikke angre.
The Boss og hans E Street Band er tilbake i klassisk form, på et solid, men ujevnt, album.
Det kristenkonservative Midtvesten i USA danner bakteppet for Netflix’ outrerte familiekrønike om vold, begjær og den allestedsnærværende arvesynden.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netflix lykkes bare delvis med sin feministiske vri på Sherlock Holmes-universet.
Disney forteller den «sanne» historien om det utrolige vaksinekappløpet i Alaska for nesten hundre år siden.
I dag er Disney+ lansert, men hva skal du se på tjenesten?
Bakgrunnshistorien om legendariske, iskalde, søster Ratched danner den perfekte rammen for en usedvanlig vellykket TV-serie.
Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.
I et ganske så gjennomsnittlig drama om å gjenreise seg etter en familietragedie, med påfølgende alkoholisme, leverer Affleck ekte vare.
September byr på kaldere dager og mørkere kvelder. Alt ligger til rette for lange, late dager foran TV-en.
Hilary Swank styrer sitt internasjonale mannskap med stø kurs mot Mars – men både ferden og familien der hjemme opplever «rusk i maskineriet».
Christopher Nolans nyeste film er en herlig, tidvis absurd, blanding av James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
Amerikanerne forsøker å gjenskape magien fra Braveheart – og krasjlander.
Beinhard sosialrealisme mikses med interessante karakterer og et rotete, uferdig plott i Netflix’ nyeste storfilm.
Lovecraft Country har potensialet i seg til å bli høstens store serie-snakkis.