: Børning

Blu-ray anmeldelse

En av årets største kinosuksesser i Norge er et friskt pust og et bevis på at det ikke mangler ambisjoner i bransjen. Børning viser dessverre at det er et stykke opp til forbildene når det gjelder å ha kvalitet i alle ledd av produksjonen.

Karakter
Komedie
Børning

Roy (Anders Baasmo Christiansen) er en svært bilinteressert mann i 30-årene, som har roet seg ned de siste årene etter mye trøbbel på grunn av sin lidenskap for fart og spenning. Han har blant annet mistet sin kjæreste og kontakten med sin datter som han tidligere hadde et nært forhold til. Roys erkefiende og nemesis, TT (Trond Halbo), utfordrer en dag til et illegalt billøp som etter hvert utvikler seg til et gigantisk race fra Oslo til Nordkapp med 26 superbiler fra start.

Det norske produksjonsselskapet Filmkameratene med John M. Jacobsen i spissen har i mange år satset tungt på kommersielle suksesser og har alltid vist vilje til å gå egne veier i en krevende bransje. Børning er et ambisiøst og godt forsøk på å kopiere en meget populær genre, men det holder ikke helt inn til mål. Den tekniske delen av produksjonen er veldig bra med fete biler som kurver seg gjennom det vakre norske landskapet. Her får man flere imponerende scener med gode stunts og fine detaljer innhyllet i passende filmmusikk.

Problemene til filmen ligger i manus og regi. Noen av figurene, som TT, er overdrevet karikerte og kjemien mellom flere av hovedkarakterene er totalt fraværende; spesielt forholdet mellom Roy og hans nye kjæreste Sylvia (Jenny Skavlan). Dramaturgien svikter også da billøpet aldri blir spesielt spennende uten store hindringer på veien eller nok variasjon i historien. Dette kunne ha blitt så mye bedre med et sterkere manuskript og strammere regi, selv om det bare er enkel underholdning inspirert av Hollywood. Tre stjerner.

Børning har uansett blitt meget populær, og for de som vil se den på Blu-ray er denne utgivelsen veldig bra. Man får et sterkt lydspor (dts-MA 5.1) og et flott bilde som det lukter internasjonal kvalitet over. I tillegg kommer det nesten to timer ekstramateriell med bakomfilmer, kommentarspor og bloopers.

button-PK

Fakta

  • Release: 19. november 2014
  • Regi: Hallvard Bræin
  • Med: Anders Baasmo Christiansen, Jenny Skavlan, Sven Nordin, Otto Jespersen, Henrik Mestad, Trond Halbo
  • Genre: Komedie
  • Land: Norge
  • År: 2014
  • Tid: 1:33 t.

IMDB Rating

Lorentz Celo


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Desember byr på kalde dager og mørke kvelder - alt ligger til rette for mange timer foran TV-en.
Mulan er i toppen av Disneys livegjenskapninger av tegnefilmklassikere.
Den superbe Trump-imitatoren krasjlander med sin nye Netflix-spesial.
Disney gjenskaper det amerikanske romeventyrets barnestadium.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Michael J. Fox briljerer i litt utdatert «klassiker».
At sjakk kunne være så fascinerende, og spennende, hadde vi faktisk ikke trodd!
Kate Mara begår barnerov i rotete og usammenhengende HBO-serie.
Apple og Hanks presterer flat spenningskurve i tannløst andreverdenskrigsdrama.
Med Diana på banen får vi for alvor et dystert innblikk i den følelsesmessig avstumpede britiske kongefamilien.
Herlig sjarmerende samtidsdrama med gjenkjennbare konflikter og utfordringer.
November byr på kalde dager og mørke kvelder - alt ligger til rette for mange timer foran TV-en.
I dag er det halloween, men hva skal du se for å komme i rett stemning?
Netflix har produsert en visuelt lekker film, med vakre skuespillere, men spesielt skummel er remaken av thriller-klassikeren så visst ikke.
Apple har produsert en av de bedre spionseriene på mange år.
Susanne Bier serverer et spennende, og vellaget, thrillerdrama på HBO.
14 år etter sitt første besøk er stjerne-«journalisten» fra Kasakhstan tilbake i US&A. Det går ikke stort bedre denne gangen.