Search
Generic filters

: Børning

Blu-ray anmeldelse

En av årets største kinosuksesser i Norge er et friskt pust og et bevis på at det ikke mangler ambisjoner i bransjen. Børning viser dessverre at det er et stykke opp til forbildene når det gjelder å ha kvalitet i alle ledd av produksjonen.

Karakter
Komedie
Børning

Roy (Anders Baasmo Christiansen) er en svært bilinteressert mann i 30-årene, som har roet seg ned de siste årene etter mye trøbbel på grunn av sin lidenskap for fart og spenning. Han har blant annet mistet sin kjæreste og kontakten med sin datter som han tidligere hadde et nært forhold til. Roys erkefiende og nemesis, TT (Trond Halbo), utfordrer en dag til et illegalt billøp som etter hvert utvikler seg til et gigantisk race fra Oslo til Nordkapp med 26 superbiler fra start.

Det norske produksjonsselskapet Filmkameratene med John M. Jacobsen i spissen har i mange år satset tungt på kommersielle suksesser og har alltid vist vilje til å gå egne veier i en krevende bransje. Børning er et ambisiøst og godt forsøk på å kopiere en meget populær genre, men det holder ikke helt inn til mål. Den tekniske delen av produksjonen er veldig bra med fete biler som kurver seg gjennom det vakre norske landskapet. Her får man flere imponerende scener med gode stunts og fine detaljer innhyllet i passende filmmusikk.

Problemene til filmen ligger i manus og regi. Noen av figurene, som TT, er overdrevet karikerte og kjemien mellom flere av hovedkarakterene er totalt fraværende; spesielt forholdet mellom Roy og hans nye kjæreste Sylvia (Jenny Skavlan). Dramaturgien svikter også da billøpet aldri blir spesielt spennende uten store hindringer på veien eller nok variasjon i historien. Dette kunne ha blitt så mye bedre med et sterkere manuskript og strammere regi, selv om det bare er enkel underholdning inspirert av Hollywood. Tre stjerner.

Børning har uansett blitt meget populær, og for de som vil se den på Blu-ray er denne utgivelsen veldig bra. Man får et sterkt lydspor (dts-MA 5.1) og et flott bilde som det lukter internasjonal kvalitet over. I tillegg kommer det nesten to timer ekstramateriell med bakomfilmer, kommentarspor og bloopers.

button-PK

Fakta

  • Release: 19. november 2014
  • Regi: Hallvard Bræin
  • Med: Anders Baasmo Christiansen, Jenny Skavlan, Sven Nordin, Otto Jespersen, Henrik Mestad, Trond Halbo
  • Genre: Komedie
  • Land: Norge
  • År: 2014
  • Tid: 1:33 t.

IMDB Rating

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

I dag er Disney+ lansert, men hva skal du se på tjenesten?
Bakgrunnshistorien om legendariske, iskalde, søster Ratched danner den perfekte rammen for en usedvanlig vellykket TV-serie.
Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.
I et ganske så gjennomsnittlig drama om å gjenreise seg etter en familietragedie, med påfølgende alkoholisme, leverer Affleck ekte vare.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
September byr på kaldere dager og mørkere kvelder. Alt ligger til rette for lange, late dager foran TV-en.
Hilary Swank styrer sitt internasjonale mannskap med stø kurs mot Mars – men både ferden og familien der hjemme opplever «rusk i maskineriet».
Christopher Nolans nyeste film er en herlig, tidvis absurd, blanding av James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
Amerikanerne forsøker å gjenskape magien fra Braveheart – og krasjlander.
Beinhard sosialrealisme mikses med interessante karakterer og et rotete, uferdig plott i Netflix’ nyeste storfilm.
Lovecraft Country har potensialet i seg til å bli høstens store serie-snakkis.
Elisabeth Moss er enestående i «remake» av thrillerklassiker.
To einstøinger går hverandre på nervene i et medrivende, og kompromissløst, drama.
Andresesongen om «gutten-som-alltid-drømte-om-å-bli-president» er ikke like frisk og stilsikker som førsterunden.
«Black Panther» på actionmettet narkojakt i New Yorks bakgater.
Et meget vellykket samarbeide mellom den amerikanske krimkongen Harlan Coben og polsk TV-produksjon.
Charlize Theron har tidligere vist at hun kan kick ass, bare så synd at ikke noen har gitt henne et bedre manus.