Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Blinded by the Light

Feelgood Springsteen-oppvåkning

Basert på den sanne historien om Bruce Springsteens største pakistanske fan serveres vi hans feelgood oppveksthistorie i et fremmedfiendtlig England.

Publisert 03.02.20 - 00:01
Blinded by the Light
Tor Aavatsmark

I den engelske industribyen Luton vokser tenåringen Javed (Viveik Kalra) opp med sin erke-pakistanske familie. Mor og far emigrerte fra Pakistan på 1960-tallet, og har nå jobbet seg opp til middelklassen i et av byens finere strøk.

Da den dominerende faren mister jobben på bilfabrikken blir livet dystert for unge Javed – han finner trøst, styrke og fremtidstro i sangtekstene til en arbeiderklassesønn fra industribyen Freehold, NJ – Bruce «The Boss» Springsteen blir hans ledestjerne.

Regissert av britiskpakistanske Gurinder Chadha, som stod bak feelgood-braksuksessen Bend it Like Beckham, blir vi med på unge Javeds opp- og nedturer, får se baksiden av Thatchers oppgjør med fagbevegelsene og den harde økonomiske omstillingen, blir vitne til britisk reinspikket rasisme mot innvandrere fra den tidligere kolonien India/Pakistan, samt helt ordinære tenåringers bekymringer og gleder.

Som rød tråd bruker Chadha musikken til Springsteen og finner universelt gehør i de dype tekstene hans, tekster som resonnerer like godt hos en hvit tenåring i Philadelphia som en pakistaner i Luton. Det sagt så finner du faktisk ikke mange ikke-hvite fans blant Springsteens enorme fanbase.

Les også Springsteen on Broadway: En følelsesmessig tour de force! Bruce Springsteen gjennomfører i disse dager sin mest unike konsertserie – på selveste Broadway. Lyd & Bilde var, andektig, tilstede i romjulen.

Blinded by the Light er vel så mye en historie om kulturkonflikter og hvordan andregenerasjons innvandrere skal finne sin plass i samfunnet, fastklemt mellom to kulturer. Som far til Javed gang på gang påpeker: «Du er ikke britisk, men pakistaner!». Når sønnen så, standhaftig, hevder at han vil bli forfatter ser pater familias rødt.

Et ikke direkte ukjent tenåringsrom. Viveik Kalra, Blinded by the Night (Foto: SF)

Kalra gjør en fin rolle som den unge, søkende, tvilende tenåringen, og Chadha har gjenskapt 1980-tallet, mens dets særegne klesstil, musikk og effekter, på en fortreffelig måte. Vi som faktisk vokste opp det tiåret kan nikke gjenkjennende og mimre tilbake.

Dessverre blir karakterene for endimensjonale og stereotype, det er lite rom for nyanser og subtilitet i filmen. Javeds utfordringer og prøvelser blir for ukompliserte, klisjéaktige og konstruerte, og filmen har et gjennomgående litt for søtladent slør over det hele. Noe som står i kontrast til Springsteen (ofte) harde realisme.

Blinded by the Light er en fin film for å mimre tilbake til 1980-tallet, og Springsteens tekster forsterker oppveksthistorien, og kler tidvis sosialrealismen godt, men alt i alt er filmen lang fra så kompleks og mangefasettert som Springsteens sanger. 4 stjerner.

Blinded by the Light_2 Blinded by the Light_5 Blinded by the Light_3 Blinded by the Light_6
<
>
Blinded by the Night (Foto: SF)
Karakter
Blinded by the Light

Fakta:

  • Blu-ray
  • Release: 3. februar 2020
  • Regi: Gurinder Chadha
  • Med: Viveik Kalra, Kulvinder Ghir, Hayley Atwell, Dean-Charles Chapman, Rob Brydon, Nell Williams, Nikita Mehta, Aaron Phagura
  • Genre: Drama
  • Land: UK
  • År: 2019
  • Tid: 1:58 t.
  • Karakter: 4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Klassisk Lindgren!

Generisk, tretten-på-dusinet krim

Rambo, tre til side!

Scroll to Top