: Beatles

Blu-ray anmeldelse

Lars Saabye Christensen skrev i 1984 boken Beatles, som har blitt en av Skandinavias mest solgte ungdomsbøker. En murstein av en bok som man vanskelig så for seg filmatisert – nå er altså filmen her, med et noget blandet resultat.

Karakter
Drama
Beatles

På kino ble den merkelig nok en av tidenes største flopper, og BD-utgivelsen kommer ett år forsinket. Historien om guttegjengen på fire som vokser opp i Oslo på slutten av 1960-tallet er definitivt sterkt knyttet til bydelen Frogner, men med et svært så universalt plott som ungdom verden over kan relatere seg til.

Guttene går siste året på ungdomsskolen og fritiden går til fremtidsplaner, smugdrikking, (hormonell) prat om jenter – og spilling av Beatles-plater. De identifiserer seg med den populære britiske bandet, starter sitt eget band og kaller seg for Paul, John, Ringo og George.

Etter at regiduoen Rønning og Sandberg (Kon-Tiki) trakk seg, til fordel for Johnny Depp og hans gale pirater, kom danske Peter Flinth (Arn) inn som regissør. Flinth har gjort en svært god jobb med de mange skuespillerdebutantene, og får frem overraskende dybde med enkle midler. Filmen er meget godt klippet og har en god dramaturgi, men mangler de store høydepunkter. I det brutale valget med å gjøre gigantboken filmvennlig har man valgt å fokusere kun på ett år, og samtidig kuttet bort mange av nyansene og de mørke sidene til karakterene.

Castingen er meget vellykket, ikke minst lot vi oss imponere av unge Louis Williams (som til og med ligner på Paul McCartney), og tidskoloritten av Froger anno 1960 er virkelig som en tidsreise. Vi serveres en svært flott og universell og tidløs historie om (naive) gutter som er på vei til å bli menn, med mange nedturer og såre øyeblikk som man kan nikke anerkjennende til – men den mangler brodd. I sin streben om å bli en ny folkehit på kino har de polert historien for mye, og gjort den for universell og tidløs. Fire stjerner.

Beatles_6 Beatles_5 Beatles_4 Beatles_3 Beatles_2
<
>
(Foto: Produsenten)

En meget skarp og god billedkvalitet imponerer, og det nydelige surroundsporet gir den herlige musikken den kvaliteten den fortjener. Bonusmaterialet byr på en bra bakomfilm, trailer og noen utelatte klipp.

button-PK[1]

Fakta

  • Release: 9. november 2015
  • Regi: Peter Flinth
  • Med: Louis Williams, Ole N. Jørgensen, Halvor T. Schultz, Håvard Jackwitz, Susanne Boucher
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2014
  • Tid: 1:54 t.

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

HBO tar oss med på en lite tilfredsstillende hockey-reise til Sveriges iskalde redneck-land.
Har du muligheten, sørg for at ditt neste kinobesøk blir i en IMAX-sal. Du vil ikke angre.
The Boss og hans E Street Band er tilbake i klassisk form, på et solid, men ujevnt, album.
Det kristenkonservative Midtvesten i USA danner bakteppet for Netflix’ outrerte familiekrønike om vold, begjær og den allestedsnærværende arvesynden.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netflix lykkes bare delvis med sin feministiske vri på Sherlock Holmes-universet.
Disney forteller den «sanne» historien om det utrolige vaksinekappløpet i Alaska for nesten hundre år siden.
I dag er Disney+ lansert, men hva skal du se på tjenesten?
Bakgrunnshistorien om legendariske, iskalde, søster Ratched danner den perfekte rammen for en usedvanlig vellykket TV-serie.
Med sin første originalserie puster Disney nytt, og samtidig klassisk, liv i Star Wars-sagaen.
I et ganske så gjennomsnittlig drama om å gjenreise seg etter en familietragedie, med påfølgende alkoholisme, leverer Affleck ekte vare.
September byr på kaldere dager og mørkere kvelder. Alt ligger til rette for lange, late dager foran TV-en.
Hilary Swank styrer sitt internasjonale mannskap med stø kurs mot Mars – men både ferden og familien der hjemme opplever «rusk i maskineriet».
Christopher Nolans nyeste film er en herlig, tidvis absurd, blanding av James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
Amerikanerne forsøker å gjenskape magien fra Braveheart – og krasjlander.
Beinhard sosialrealisme mikses med interessante karakterer og et rotete, uferdig plott i Netflix’ nyeste storfilm.
Lovecraft Country har potensialet i seg til å bli høstens store serie-snakkis.