: Beatles

Blu-ray anmeldelse

Lars Saabye Christensen skrev i 1984 boken Beatles, som har blitt en av Skandinavias mest solgte ungdomsbøker. En murstein av en bok som man vanskelig så for seg filmatisert – nå er altså filmen her, med et noget blandet resultat.
Karakter
Drama
Beatles
Annonse
Annonse
forfatter

På kino ble den merkelig nok en av tidenes største flopper, og BD-utgivelsen kommer ett år forsinket. Historien om guttegjengen på fire som vokser opp i Oslo på slutten av 1960-tallet er definitivt sterkt knyttet til bydelen Frogner, men med et svært så universalt plott som ungdom verden over kan relatere seg til.

Guttene går siste året på ungdomsskolen og fritiden går til fremtidsplaner, smugdrikking, (hormonell) prat om jenter – og spilling av Beatles-plater. De identifiserer seg med den populære britiske bandet, starter sitt eget band og kaller seg for Paul, John, Ringo og George.

Etter at regiduoen Rønning og Sandberg (Kon-Tiki) trakk seg, til fordel for Johnny Depp og hans gale pirater, kom danske Peter Flinth (Arn) inn som regissør. Flinth har gjort en svært god jobb med de mange skuespillerdebutantene, og får frem overraskende dybde med enkle midler. Filmen er meget godt klippet og har en god dramaturgi, men mangler de store høydepunkter. I det brutale valget med å gjøre gigantboken filmvennlig har man valgt å fokusere kun på ett år, og samtidig kuttet bort mange av nyansene og de mørke sidene til karakterene.

Castingen er meget vellykket, ikke minst lot vi oss imponere av unge Louis Williams (som til og med ligner på Paul McCartney), og tidskoloritten av Froger anno 1960 er virkelig som en tidsreise. Vi serveres en svært flott og universell og tidløs historie om (naive) gutter som er på vei til å bli menn, med mange nedturer og såre øyeblikk som man kan nikke anerkjennende til – men den mangler brodd. I sin streben om å bli en ny folkehit på kino har de polert historien for mye, og gjort den for universell og tidløs. Fire stjerner.

Annonse
Beatles_6 Beatles_5 Beatles_4 Beatles_3 Beatles_2
<
>
(Foto: Produsenten)

En meget skarp og god billedkvalitet imponerer, og det nydelige surroundsporet gir den herlige musikken den kvaliteten den fortjener. Bonusmaterialet byr på en bra bakomfilm, trailer og noen utelatte klipp.

button-PK[1]

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Fakta
  • Release: 9. november 2015
  • Regi: Peter Flinth
  • Med: Louis Williams, Ole N. Jørgensen, Halvor T. Schultz, Håvard Jackwitz, Susanne Boucher
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2014
  • Tid: 1:54 t.
IMDB Rating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Serieversjonen av den svenske filmsuksessen leverer mer av det samme, i et heseblesende, men etter hvert repeterende, tempo.
At 40 % av spanske menn går på horehus var en sjokkerende nyhet for oss – men jammen makter ikke Álex Pina å lage heidundrende underholdning ut av tragedien.
April byr på mye snadder fra strømmetjenestene, nå kan du også strømme innhold fra nykommeren Paramount+.
En hyperaktiv, sterkt alkoholisert og gudbenådet sjarmerende flyvertinne, kan det virkelig bli god underholdning ut av.
Det blir definitivt ingen ekte påskeferie uten thriller og/eller påskekrim!
Den etterlengtede oppfølgeren til det friske pustet av en superheltfilm, Wonder Woman, ender opp som årets største skuffelse.
Nykommeren Paramount+ lanseres med Maisie Williams som rappkjeftet eremitt som brått slippes ut i det fri. Morsomst, men noget uforløst.
Disney+ beviser at det fortsatt er mer spennende materiale å formidle fra det rikholdige Marvel-universet.
Mange filmer har i ettertid blitt «pusset» på av en misfornøyd regissør – men ingen så omfattende som Justice League.
En av 1980-tallets store komikere, Eddie Murphy, forsøker virkelig hardt å gjenopplive komiklassikeren – men ender opp med å servere en langt mindre sjarmerende kopi.
Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.
Årets første vårmåned byr lyse, snøfrie dager, og mengder av spennende innhold fra strømmetjenestene.
New Orleans’ mest respekterte dommer havner i gjørme til langt oppover livet.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.