: Beatles

Blu-ray anmeldelse

Lars Saabye Christensen skrev i 1984 boken Beatles, som har blitt en av Skandinavias mest solgte ungdomsbøker. En murstein av en bok som man vanskelig så for seg filmatisert – nå er altså filmen her, med et noget blandet resultat.
Karakter
Drama
Beatles
Annonse
Annonse
forfatter

På kino ble den merkelig nok en av tidenes største flopper, og BD-utgivelsen kommer ett år forsinket. Historien om guttegjengen på fire som vokser opp i Oslo på slutten av 1960-tallet er definitivt sterkt knyttet til bydelen Frogner, men med et svært så universalt plott som ungdom verden over kan relatere seg til.

Guttene går siste året på ungdomsskolen og fritiden går til fremtidsplaner, smugdrikking, (hormonell) prat om jenter – og spilling av Beatles-plater. De identifiserer seg med den populære britiske bandet, starter sitt eget band og kaller seg for Paul, John, Ringo og George.

Etter at regiduoen Rønning og Sandberg (Kon-Tiki) trakk seg, til fordel for Johnny Depp og hans gale pirater, kom danske Peter Flinth (Arn) inn som regissør. Flinth har gjort en svært god jobb med de mange skuespillerdebutantene, og får frem overraskende dybde med enkle midler. Filmen er meget godt klippet og har en god dramaturgi, men mangler de store høydepunkter. I det brutale valget med å gjøre gigantboken filmvennlig har man valgt å fokusere kun på ett år, og samtidig kuttet bort mange av nyansene og de mørke sidene til karakterene.

Castingen er meget vellykket, ikke minst lot vi oss imponere av unge Louis Williams (som til og med ligner på Paul McCartney), og tidskoloritten av Froger anno 1960 er virkelig som en tidsreise. Vi serveres en svært flott og universell og tidløs historie om (naive) gutter som er på vei til å bli menn, med mange nedturer og såre øyeblikk som man kan nikke anerkjennende til – men den mangler brodd. I sin streben om å bli en ny folkehit på kino har de polert historien for mye, og gjort den for universell og tidløs. Fire stjerner.

Beatles_6 Beatles_5 Beatles_4 Beatles_3 Beatles_2
<
>
(Foto: Produsenten)

En meget skarp og god billedkvalitet imponerer, og det nydelige surroundsporet gir den herlige musikken den kvaliteten den fortjener. Bonusmaterialet byr på en bra bakomfilm, trailer og noen utelatte klipp.

button-PK[1]

Fakta
  • Release: 9. november 2015
  • Regi: Peter Flinth
  • Med: Louis Williams, Ole N. Jørgensen, Halvor T. Schultz, Håvard Jackwitz, Susanne Boucher
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2014
  • Tid: 1:54 t.
IMDB Rating

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Les også

HBO puster nytt liv i en av tidenes mest populære TV-serier.
Ettar at HBO avsluttet sin flaggskipserie, Game of Thrones, har seertallene virkelig fått seg et skudd for baugen.
HBO har nå annonsert skuespillerne til andresesongen av Fremvandrerne (Beforeigners), og vi drar kjensel på en gammel kjenning fra Game of Thrones.
Netflix slipper nå traileren til den kommende seriemorder-serien Night Stalker.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.
Nok en førjulstid får vi tilbringe sammen med single, smådesperate, Johanne på jakt etter den eneste rette – og det blir da også ganske så fornøyelig.
En av bluesens absolutte førstedamer, akkompagnert av «Black Panther», gir oss heftige toner i et intenst kammerdrama.
Disney forsøker, skamløst, å utnytte folk flest sin higen etter lettbent juleunderholdning.
Alle fordommer du måtte ha mot homofile, musikalelskere og intolerante kristenkonservative i småby-Amerika får du bekreftet i The Prom.
Desember byr på kalde dager og mørke kvelder - alt ligger til rette for mange timer foran TV-en.
Mulan er i toppen av Disneys livegjenskapninger av tegnefilmklassikere.
Den superbe Trump-imitatoren krasjlander med sin nye Netflix-spesial.
Disney gjenskaper det amerikanske romeventyrets barnestadium.
Michael J. Fox briljerer i litt utdatert «klassiker».
At sjakk kunne være så fascinerende, og spennende, hadde vi faktisk ikke trodd!
Kate Mara begår barnerov i rotete og usammenhengende HBO-serie.