Anmeldelse: Avatar

Blu-ray anmeldelse

12 år har gått siden James Cameron blendet oss med den spektakulære Titanic. Den kompromissløse og svært detaljorienterte kontrollfriken har brukt tiden godt.
Karakter
Avatar
Annonse
Annonse
forfatter

Den hardt skadede marinesoldatene Jake Sully (Sam Worthington) blir utstasjonert i den fjerne kolonien Pandora, for å ta over jobben etter hans avdøde tvillingbror. Utfordringen er hvordan få utnyttet de svært verdifulle naturressursene når lokalbefolkningen bor nettopp der de skal utvinne?

Et forsøksprogram har pågått over tid, der mennesker blir virtuelt koblet opp mot en avatar-kropp, for dermed å vinne deres tillitt og respekt. Planen er å blir kjent med dem for deretter overtale dem til å flytte. Men lokalbefolkningen vil slettes ikke flytte, og dermed settes hardere skyts inn.

Jake kommer nå i en forferdelig lojalitetskonflikt overfor de innfødte. Hvem skal han støtte? Har han ”gone native”? Og selvsagt har han falt for en av de innfødte…

Avatar er en film som stort sett har mottatt stående ovasjoner, og fem og sekserne har velvillig blitt trillet frem. Så visst ikke uten grunn om man legger filmens spektakulære teknologi og overveldende foto og klipp til grunn. Men om vi skreller bort alt det digitale stashet (og 3D-effekten), så sitter vi tilbake med en ganske så ordinær, ja rent klisjémessig, historie om kampen mellom det gode og onde ute i en fjern galakse – far, far away.

For Avatar er nettopp det, Star Wars for den oppvoksende generasjon. Selv Cameron har antydet at det vil bli en trilogi, og det mangler så visst ikke på likhetstrekke med Lucas’ hjertebarn. Ikke dermed sagt at det er en dårlig film, for på sine premisser, som Cameron heller ikke prøver å skjule, så leverer den varene til gangs. Det er en fantastisk fascinerende berg-og-dal-bane tur han tar oss med på, med noen av de mest spektakulære scenene fremvist på det hvite lerret.

Annonse

Jo visst er manuset fullstappet av klisjeer og enkelte av replikkene fremkaller ufrivillig latter, men sett i ettertidens lys, gjør ikke også Star Wars-trilogien (den originale) nettopp det? Begge filmene befinner seg på samme barnslige nivå, selv om Cameron tar opp litt mer eksistensielle og etiske spørsmål, men evner å levere topp popcornunderholdning.

For å få skuespillerne til å fremstå som ”blå, forvokste smurfer” har de benyttet seg av en teknikk som ligner på den som bl.a. ble benyttet i Beowulf og Polarekspressen – men med et fantastisk mye bedre resultat. Noe av det mest imponerende med Avatar er hvor lite du legger merke til alle de digitale effektene, de glir elegant inn sammen med de naturlige elementene.

Like ”naturlig” er ikke alle karakterene, ikke minst er flere av mennesken vel karikerte. Men, det store spørsmålet vi sitter igjen med, er hvordan Avatar vil bli vurdert om 5-15 år, når teknologien den fremviser ikke bare er dagligdags, men direkte avleggs…

Som seg hør og bør har BD-en en særdeles god lyd- og billedkvalitet, men merkelig nok har de ikke klart å levere oss tidenes mest opphausede 3D-film i 3D – og det i en tid da de første 3D-TV-ene og 3D-BD-spillerne er på vei ut i butikkene.

Og det skal sies, de mange sjokkerende lekre scenene, mister en god del av virkningen når 3D-effekten er borte. På toppen av det hele får du en disc uten et sekund med tilleggmateriale! Allerede nå er det annonsert en ny spesialutgave i november med et vell av bonusmateriell – men heller ikke den i 3D.

Annonse

3D utgivelsen er foreløpig helt i det blå, det antydes sogar at den ikke vil slippes før i 2012. Så her skal kuen virkelig melkes til gangs!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
HBO slipper nå traileren til sin nye norske dramaserie.
Se den første, heftige, traileren til den nye storfilmen.
Også nykommeren på strømmemarkedet, Paramount+, vil produsere lokalt, nordisk, innhold.
Hva om det var Sovjetunionen som først fikk plassert en mann på Månen?
Big Sky er det levende beviset på at selv en av bransjens mest erfarne, og anerkjente, serieskapere kan bomme.
Tom Hanks briljerer i sobert western-epos med hjertet på rett sted.
To mennesker gjør en hel natt det ytterste for å såre, og fornedre, sin partner. Slikt blir det filmkunst av.
Sterke kvinner, med sine høyst personlige problemer, er den drivende kraften i dette sterke Netflix-dramaet.
En sann historie om en utrolig arkeologisk utgraving har blitt en liten (britisk) perle av en film.
Årets korteste måned byr på lysere dager, og en enorm mengde av nye strømmetitler.
Omar Sy er fransk gentlemanstyv med finesse og kløkt, i en serie som oser av sjarm og lekenhet.
Amazon serverer oss en røff, skitten og realistisk mafiahistorie, sett fra kvinnenes ståsted. En frisk vri på en litt satt genre.
Vellykket kostymedrama i en miks av Dynastiet, Askepott, Farlige forbindelser og Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fryktelig galt er i ferd med å rive den unge familien i fillebiter.
Januar byr på lange og mørke kvelder - bare da så synd at strømme- og filmselskapene later til å ha tatt ferie.
Med Equinox leverer Netflix en av sine beste nordiske produksjoner.
12 dagers korona-juleferie, men hva skal du se for å kose deg og slappe av?
Nok en gang leverer Pixar en teknisk innertier, akkompagnert av en høyst emosjonell historie.
Nok en førjulstid får vi tilbringe sammen med single, smådesperate, Johanne på jakt etter den eneste rette – og det blir da også ganske så fornøyelig.