Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Philips 288E2A

Snevrer kløften mellom proffe og amatører

Bildebehandling krever riktig skjerm. Philips beviser at den ikke må være dyr for å være knallbra.

Skrevet av / 07.05.21 - 09:00
Philips 288E2A
Geir Gråbein Nordby

Sitter du på hjemmekontor, og savner en seriøs skjerm å jobbe på? Philips 288E2A er en monitor laget for de som tar stillbilder og video seriøst. Den er sylskarp med 4K-oppløsning (3840 x 2160), og laget for å gjengi fargene så nøytralt som mulig. For mange er størrelsen på 28 tommer også ideell.

Vit behovet!

Hvis bare noe av din kontorjobb dreier seg om å redigere bilder – enten til web eller til papir – eller også video, så trenger du en skjerm som er beregnet på det. Skarphet er viktig, skjermen bør være ganske stor så du kan studere bildene nøye selv når de ikke er zoomet, men noe av det aller viktigste er at skjermen gjengir korrekte farger. Det er det slettes ikke alle som gjør.

Les også Stor PC-skjerm til nesten alt BenQ EW3280U koster litt, men er til gjengjeld fabelaktig på flere måter.

Det er heller ikke alle skjermer som passer like godt til alle formål. Typiske gamingskjermer har høy oppdateringsfrekvens (over 120 Hz) for å gi jevne bevegelser uten flimmer mens man spiller. Men de er sjeldent fargenøytrale, og de har dessuten ofte lavere oppløsning (typisk 1920 x 1080 eller 2560 x 1440), for ikke å overbelaste grafikkortet.

Hvis du derimot skal redigere bilder og video, er du avhengig av riktige farger, og du bør definitivt ha en 4K-monitor (3840 x 2160). Skjermfrekvensen er typisk 60 Hz, som er mer enn nok. Musepekeren går ikke fullt så jevnt som ved 120 Hz, men hvem bryr seg.

Philips 288E2A angle
Philips 288E2A er en overraskende kapabel skjerm, og gir virkelig gode bilder for pengene. Foto: Philips

HDR?

Til videoredigering kan det være en fordel om skjermen støtter HDR (høy dynamisk rekkevidde), men da er vi oppe i proffligaen. Jeg tar mye heller en god SDR-skjerm enn en med dårlig HDR. Dessuten er HDR bare irriterende til alt annet enn video på en Windows-PC, fordi ulike nettlesere og apper gjengir HDR-innhold ulikt. Du risikerer også at musepekeren lyser opp i hele sin HDR-hvite prakt, eller den kan bli gjennomsiktig eller mørk grå, om du ikke gjør noen innstillinger.

Nøytral fargepalett

Philips hevder en fargepalett med et såkalt deltaavvik på under 2 over hele gråskalaen. Alt under 1 skal oppleves som helt nøytralt for menneskeøyet, mens 2 fortsatt er bra.

Skjermen dekker 120 prosent av sRGB-fargerommet, som er gjeldende for nesten alle bilder og videoer du ser på nettet. Det bør bety at den dekker rundt 90 prosent av Adobe RGB, som er det foretrukne fargerommet for fotografier til printmedier.

Tilkoblinger og utstyr

På baksiden av skjermen sitter to HDMI-innganger og en DisplayPort. Snodig nok finnes det også en analog lydinngang, og dessuten en hodetelefonutgang. Skjermen har også innebygd høyttaler, men her er lyden så slank og uengasjerende at det er mye å hente på eksterne høyttalere.

Også på baksiden finner du spaken som manøvrere deg gjennom menysystemet. For min del blir dette litt knotete og krever tilvenning. Selv foretrekker jeg at slike kontroller sitter på siden eller i front, men samtidig gjør det at man rammen rundt skjermflaten kan minimeres. Philips-skjermen er virkelig slank og elegant.

Det jeg savner er en innebygd USB-hub og aller helst en SD-kortleser. Stativet tillater dessuten ikke å dreie skjermen vertikalt til portrettmodus, den kan heller ikke svinges horisontalt. Kun vippes noen få grader opp eller ned. Likevel, til denne prisen er Philips mer enn tilgitt.

Philips 288E2A rear
To HDMI-innganger og en DP-inngang finner du på baksiden, i tillegg til en AUX lydinngang og hodetelefonutgang. Ingen SD-kortleser eller USB-kontakter. Foto: Philips

Billig inngangsbillett til proffe bilder

Det er lett å tenke at noe må være galt for at en skjerm skal koste så lite som denne. Men Philips 288E2A gir feiende flotte bilder rett ut av esken.

Hvitbalansen er «spot on» når man velger 6500K (nøytralt hvitt) i menyen, og til daglig bruk trenger man egentlig ikke gjøre så mye mer. Bilder er knivskarpe og detaljerte, nesten helt uten fargebanding i sjatteringer, og med bra «trøkk». Men selv om ansikter ser fine og nøytrale ut, og naturbilder er smellvakre, så er det en antydning til overmettede farger her.

Skjermen har også 300 nits lysstyrke (jeg målte den faktisk til 350), som er i overkant mye til bildebehandling. Det ser veldig bra ut når du skal se TV og film, men skal du finpusse på bilder til web eller print, vil svakere detaljer du ser på skjermen fort forsvinne for andre som skal beskue ditt verk. Det samme når du redigerer video.

Philips 288E2A side
Stativet er fint, men kan ikke dreies horisontalt eller vertikalt. Bare vippes noen grader. Foto: Philips

Kalibrer skjermen!

Jeg anbefaler derfor å kalibrere skjermen til 160 nits om du sitter ved vindu i dagslys, mens 120 nits er fint i vanlig innendørsbelysning. 100 nits er såkalt referansemodus, men dette er beregnet til dunkel belysning. Til jobben bruker jeg selv X-Rite i1 Display Pro, som riktignok koster nesten det samme som Philips-skjermen, men da har du et verktøy du kan bruke på monitor etter monitor i fremtiden.

Kalibrering gjør også den siste finpussen på fargene. Her bør du også tenke på belysningen i rommet, for om du har et mørkt rom og kalibrerer skjermen til en gamma på 2,4 så vil mørke skygger se dype og fantastiske ut. Derimot forsvinner detaljene helt straks du skrur på lysbryteren. Derfor foretrekker jeg selv den litt lysere gamma 2,2.

Color D65 white point check i1 Profiler Brightness check i1 Profiler
<
>
Lysstyrken på nesten 350 nits bør nedjusteres til rundt 120-160 nits når det skal bildebehandles. Skjermbilde: i1 Profiler

Nydelig bilde

Etter en rask kalibrering er Philips-skjermen enda bedre, og det begynner nå å bli vanskelig å se forskjell opp mot min egen proffmonitor BenQ PV3200PT. Bortsett fra størrelsen, da BenQ-en er en 32-tommer. Fargene på Philips-en er jevne og naturtro, skarpheten upåklagelig, det samme med bevegelsskarpheten.

Den eneste påtakelige med Philips 288E2A er at den ikke er fullt så uniform, det ser man ved ensfargede bakgrunner. Det ser noe mer «sølete» ut, og skjermen er også mer vignettert, altså at den er litt blassere og mørkere i hjørnene. Dette tenker jeg nesten aldri over, heller ikke når jeg redigerer bilder. At heller ikke innsynsvinkelen er fullt så god hos Philips, går også helt fint. Fullt akseptabelt, dette.

Philips 288E2A vs BenQ PV3200PT(2) Philips 288E2A vs BenQ PV3200PT
<
>
BenQ PV3200PT (venstre) mot Philips 288E2A (høyre). Bildene er så å si identiske etter kalibrering.

Svartnivået er ikke helt på høyde med de beste. Få datamonitorer har spesielt imponerende svart, men Philips-en er enda litt lysere enn BenQ-en. Men her må vi ta hensyn til den lave prisen, og da kommer Philips særdeles godt ut av det.

Tar vi den 32 tommer store BenQ EW3280U, som er rimeligere enn min egen men mye dyrere enn Philips-en, så er BenQ-en mer uniform over panelet, har mindre vignettering, og er også enda bedre fargekalibrert ut av esken. Men en kalibrert Philips kommer så tett på, at den likevel er et mye bedre kjøp.

Philips 288E2A uniformity
Panelet på Philips 288E2A er ikke helt uniformt, og kan i enkelte tilfeller se litt «sølete» ut. Foto: Geir Gråbein Nordby

Philips 288E2A: Konklusjon

Philips 288E2A er en 28-tommers 4K-monitor for seriøse bildebehandlere som vil bruke mer penger på kamera og software, enn på skjermen de jobber på. Prislappen er nemlig så lav at jeg nærmest hadde forventet at den skulle være ubrukelig. I stedet ble jeg mektig imponert over fargegjengivelsen og skarpheten.

Uansett hvor billig eller dyr skjerm du handler, bør du koste på deg kalibreringsverktøy. Da får du bort det lille snevet av overmettede farger, og du får kalibrert skjermen til dine lysforhold. Da kommer Philips-skjermen enda et hakk nærmere proffnivå.

Behandler du bildene eller videoene dine på denne skjermen, kan du være sikker på at resultatet ikke byr på noen uhyggelige overraskelser. Philips har med denne minsket kløften mellom amatører og proffer.

Philips 288E2A menu Philips 288E2A low blue mode Philips 288E2A 6500K
<
>
Low Blue Mode reduserer blått lys om kvelden. Kjekt for surfing om kvelden, men ikke bruk det til bildekalibrering. Foto: Geir Gråbein Nordby
Karakter
Philips 288E2A
Basic

Home mener

Sylskarp 4K-skjerm, med flotte bilder ut av esken. Enda bedre blir det etter en kjapp kalibrering. Ikke innebygd USB-hub eller SD-kortleser. Skjermen er ikke den mest uniforme, og svartnivået kunne vært dypere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Lyd & Bilde
Scroll to Top