Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste computere 2020-2021

Skrevet av / 15.10.20 - 11:00
Årets beste computere 2020-2021

I Lyd & Bilde tester vi både «sivile» maskiner og maskiner spesielt til gaming. Krav og behov er forskjellig, men til syvende og sist handler alt om hastighet.

To-go eller to-stay?

De fleste datamaskiner vi tester, er bærbare. Det skyldes at både utvalget og etterspørselen er langt større enn for stasjonære maskiner. Spesielt når det gjelder gaming i det tunge sjiktet, kan stasjonære maskiner være verdt å vurdere. Stasjonære maskiner har bedre plass i kabinettet – og dermed bedre kjøling av prosessor og grafikkort. Og blir en stasjonær maskin med tiden for langsom til å klare de nye programmene, kan man oppgradere den uten å måtte skifte ut hele maskinen.

Kjernen til høyere ytelse

Prosessoren er motoren i datamaskinen. Jo kraftigere prosessor, jo bedre er den til å kjøre tunge programmer og håndtere store mengder data. I løpet av 2020 har vi testet maskiner med prosessorer fra både Intel og AMD, og av både 9. og 10. generasjon. Den største forbedringen består i at det har kommet prosessorer med flere kjerner og tråder – og til en stort sett overkommelig pris. Maskiner med hexacore-prosessorer ligger nå prismessig der vi hadde quadcore-modeller for et år siden. Det betyr, alt annet likt, et hopp i ytelse. En 2 GHz-prosessor med seks kjerner er nesten 50 prosent raskere enn en tilsvarende med fire kjerner.

Det avgjørende grafikkortet

Hvis du skal bruke datamaskinen til spill, er grafikkortet den viktigste delen av maskinen. På spillgrafikk er Nvidias GeForce-grafikkprosessorer i praksis uten konkurranse. GeForce RTX 20xx-serien ble lansert sensommeren 2018, og alle spill-PC-er vi har testet i 2020, har hatt grafikkprosessorer av denne typen. Sett fra den kyniske siden, har grafikkytelsen i år ikke vokst mye i forhold til 2019, da det jo er samme prosessorgenerasjon. Nvidia har nylig lansert neste generasjon, GeForce RTX 30xx, men vi har ikke fått testmodeller med denne før kavalkadens avslutning.

Se det store bildet

All den flotte grafikken ville vært meningsløs uten en god skjerm. Til arbeidsbruk, underholdning og kreative sysler handler det først og fremst om oppløsning og troverdighet. Her må du se etter skjermer med 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler) og HDR-fargedybde. Og helst den profesjonelle HDR 10-utgaven.

Til spill handler det fremfor alt om hastighet. Vi har i år sett gaming-skjermer med svimlende 300 Hz oppdateringshastighet. Det er ekstremt – og dyrt. Men du må under ingen omstendigheter velge en skjerm under 144 Hz oppdateringshastighet. Oppløsningen er til gjengjeld lav. Her er standarden fortsatt Full HD (1920 x 1080 piksler).

Laptops

Når du kjøper en laptop til jobb eller studier, er det viktigste at den er lett og kompakt (1-1,5 kg). Batteritiden er også viktig, slik at du slipper å ta med laderen. Regnekraften er sjelden et problem, så lenge den har en Intel Core i7-prosessor eller bedre. Sørg for at maskinene har minst 8 GB RAM og en SSD på 512 gigabyte.

Gaming-PC

Grafikkortet er den viktigste komponenten i en gaming-maskin. GeForce RTX 2080 eller GeForce RTX 2070 er bra, men RTX 30xx er på vei ut til butikkene. Sørg også for tilstrekkelig med RAM. Minst 16 gigabyte. Prosessoren bør minst være en 9. generasjons Intel Core i7.

Gaming-headsets

Et gaming-headset må først og fremst være behagelig å ha på, for det skal brukes i mange timer av gangen. I tillegg må det ha en lyd som er veloppløst nok til å avsløre fiendene dine. Virtuell 7.1-kanals surround-lyd vil øke følelsen av å være midt i handlingen.

Gaming-skjermer

Gaming-skjermer – enten de sitter på en bærbar eller er frittstående – bør ha en oppdateringshastighet på minst 144 Hz og en reaksjonstid på 1 millisekund. Til gjengjeld er Full HD-oppløsning oftest tilstrekkelig. Høyere oppløsning vil bare bety at grafikkortet må jobbe hardere for å beregne de mange pikslene.

Nominerte til årets beste computere

Vinnere av Årets beste computere 2020-2021

Årets beste datamaskin

MacBook Pro 13

MacBook Pro velges ofte av brukere som trenger en rå maskin til krevende oppgaver som bilde- og videoredigering i programvare fra Adobes Creative Collection, Capture One eller Final Cut Pro X, og mye annet. Som musikk, forskning, 3D-rendering, kort sagt prosessor- og grafikkintensive oppgaver.

De nye Pro-modellene kommer i så mange utgaver at det kan være vanskelig å velge. Enkelt sagt kan man dele modellene i tre grupper. Innstegsmodellene med 13-tommers skjerm, som bruker en 1,4 GHz firekjerners Intel-prosessor fra 2018, 13-tommere med de nye 10-generasjon 2,0 og 2,3 GHz prosessorene med fire kjerner, og de større 16-tommerne som kan konfigureres med seks- eller åttekjerners prosessorer.

Årets utgave av 13-tommeren, har mye raskere minne enn før. Også raskere enn 16-tommerens 2666 Mhz, med en hastighet på 3733 MHz for 2020-modellen, og 2133 MHz for 2018-modellen.

Kikker man litt nøye på Apple konfigurator før man bestiller, ser man fort at det finnes et sweet spot blant Pro-modellene.

Det er utgaven med en firekjerners 2,0 GHz Intel Core i5-prosessor, med 16 GB minne og 512 GB SSD-lagring. Hvis man vil betale for litt mer ytelse, kan man makse 13-tommeren med en litt raskere 2,3 GHz firekjerners i7-prosessor, 32 GB minne og hele 4 TB SSD-lagring.

Den ferskeste utgaven av Apples MacBook Pro i 13-tommers utgave, kunne gjerne fått en 4K-skjerm. Det ville vært hakket mer pro, etter vår mening. Men selv om man velger en av de to dyreste variantene, får de fleste som trenger en kraftig bærbar Mac, mye ytelse for pengene.

Skjermen er kanskje gammel, men den er fremdeles bedre enn mye annet der ute til bilde- og videoredigering, og kvaliteten på maskinen er det ingenting å utsette på. Trenger man bedre grafikkytelse, kan man alltids velge 16-tommeren som ikke koster så mye mer.

Årets gamingmaskin

Asus ROG Zephyrus G14

Asus ROG Zephyrus G14 er det siste eksempelet på spillmaskiner som snakker til et voksent, stilbevisst publikum. Et publikum som gjerne vil ha de ekstreme kreftene fra gaming-maskiner med på jobben. Og som ikke er redde for å betale hva det koster.

En 14-tommers laptop i magnesiumkabinett på bare 1,6 kg. Selv om den ikke er så sylskarp og kileformet som ekte ultrabooks, ligner den på overflaten ikke noe som rommer gaming-krefter.

Man finner ingen tivoliblinkende RGB-lys, som pleier å være kjennetegnet på gaming-maskiner. Men det betyr ikke at Zephyrus G14 går i ett med omgivelsene. Dens helt spesielle kafe-triks er «AniMe Matrix» – et lysdiode-display som er innebygd i lokket (på noen av modellene). I alt 1215 hvite LED-lys arrangert i et gitter som dekker halvparten av lokket, kan vise grafikk og animasjoner. Det er hundre prosent fritt for praktisk anvendelighet – men det ser tøft ut!

Asus ROG Zephyrus G14 GA401 er den hittil mest bærbare gaming-PC-en vi har testet i Lyd & Bilde. Selv om den ikke er så stor, kan den enkelt konkurrere i ytelse med større og dobbelt så tunge maskiner. Det er en prestasjon i seg selv, men ekstra imponerende er det at det har lyktes å holde prisen nede på et nivå hvor man ikke trenger å være profesjonell spiller for å rettferdiggjøre anskaffelsen.

Faktisk forutsetter vi at den fine lille kraftkaren vil finne veien ned i vesken hos mange som slett ikke kjøper den for spillenes skyld, men for å bruke den til tungt grafisk arbeid. Og her kan den vise seg å bli litt av et columbi egg.

Årets gamingtilbehør

HyperX Cloud Orbit S

HyperX Cloud Orbit S er selskapets hittil dyreste gaming-headset. Det er også annerledes på et annet punkt. All innmat er nemlig levert av Audeze. Cloud Orbit S er i virkeligheten et Mobius i forkledning – men til en mer behagelig pris.

I stedet for alminnelige dynamiske høyttalerelementer, som vanligvis benyttes i miniutgaver, brukes såkalte planmagnetiske elementer. Svingspolen er støpt inn som tråder i hele membranfeltet, spent ut foran en magnet. Det gir en gjengivelse som ligger tett på elektrostathøyttalere.

En annen funksjon er surroundteknologien Waves NX, som ikke bare gir virtuell 7.1-surroundlyd, men også plasserer lyden i et fast punkt foran lytteren slik at stereobildet blir stående, selv om man snur seg på hodet!

Med det utgangspunktet er det ikke merkelig at lyden minner veldig om Audeze Mobius. Samme presisjon når det gjelder de bittesmå detaljene. Samme åpenhet og letthet. Samme makt når de 10 cm store ovale membranene spiller bass. Og samme undring over at jeg er vitne til et sansebedrag når lyden står foran meg ved skjermen, som om den ble avspilt over høyttalere.

Med kombinasjonen av Audezes planmagnetiske drivere, Waves NX-surroundteknologien og HyperX-priser er Cloud Orbit S en vinner som det er umulig å slå. Selv om vi har testet mange headset med god lyd – og noen også virkelig god – er det ingen som når opp til dette nivået. Og det kunstige stereoperspektivet fra Waves NX gir god mening til spill, da det betyr at lydbildet alltid passer med det på skjermen.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nyhet

Bli med i en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjelp oss til å bli bedre og mer relevant – vinn flotte premier.
Les mer
Scroll to Top