Search
Generic filters

TEST: Asus ProArt StudioBook 15 (H500GV-HC002R)

Putt videostudioet i vesken

Asus vil med en serie av PC-er til kreative ha en bit av Apple-kaken.

Karakter
Asus ProArt StudioBook 15 (H500GV-HC002R)

Lyd & Bilde mener

Guffe for profesjonelle. Den klarer selv krevende grafiske oppgaver med et overbærende digitalt skuldertrekk.
Det koster veldig, veldig mye å være med i denne klassen. Prosessoren er ikke fra øverste hylle.
 • Prosessor: 2,6 GHz Intel Core i7-9750H hexa-core (6 kjerner, 12 tråder)
 • Skjerm: 15,6″ UHD (3840 x 2160), 400 NITS
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Lager: 512 GB SSD
 • Grafikk: Nvidia GeForce GTX 2060 m. 6 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64 bit
 • Mål og vekt: 36,0 x 1,9 x 25,2 cm / 2,0 kg
 • Tilkoblinger: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 1 x USB-C Gen 2 (m. DisplayPort), 3 x USB 3,1, HDMI, Ethernet, 2 x 3,5 mm audio jack
 • Web: asus.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 27999 kr

 • Geekbench 5: 6054 (multi-core), 1202 (single-core)
 • Geekbench 4: 23 710 (multi-core), 5309 (single-core)
 • PCMark 10: 4725
 • 3DMark Time Spy: 5773
 • 3DMark Fire Strike: 13 638
 • Cinebench R15: 121 fps / 1260 cb
 • HDTach: 1687 MB/s
 • Batteritest: 2:50 timer

Asus lager både lette og kompakte PC-er til vesken og fartsmonstre til gaming. Og vi har testet mange av begge typer. Nå forsøker den taiwanske produsenten seg innenfor en ny målgruppe: de digitalt kreative.

Asus nevner ikke A-ordet direkte. Men det er ingen tvil om at de går etter Apples publikum. Den nye serien har fått navnet ProArt, og omfatter både bærbare og stasjonære maskiner med hardware som spenner fra det voldsomme til det ekstreme.

Asus StudioBook 15 er en av de minste modellene i ProArt-serien, men det gjør den hverken liten eller billig.

Den testede modellen som var «like-før-salgsklar» demoutgave, ble levert med en sekskjerners i7-prosessor, GeForce RTS 2060-grafikkort og ikke mindre enn 48 (!) gigabyte RAM.

De maskinene som kommer til hjemlige breddegrader, fås imidlertid med henholdsvis 16 GB og 32 GB RAM som standard. Harddiskkapasiteten er 512 GB eller 1 TB.

Asus StudioBook 15 er utstyrt med en fargekorrekt 4K-skjerm. (Foto: Asus)

StudioBook 15 er frest ut av et enkelt stykke magnesium. Den er ikke fullt så flat, og linjene i det blågrå metallkabinettet er ikke så myke, som på selskapets ultrabooks. Det gir preg av et robust verktøy, noe som helt sikkert er tilsiktet. Med en vekt som ligger et par riskorn under 2 kg, er den lett nok til å bli med overalt i vesken – uten å være ultrabook-lett.

Kabinettet er av magnesiumlegering. (Foto: Asus)

Skjermen er bare omkranset av en smal ramme (av Asus kalt «NanoEdge»), så mest mulig av arealet går til bildeareal. Og bildet er bra. Det er snakk om et 3840 x 2160 piksler 4K IPS-panel. Skjermen er Pantone-validert og dekker 100 % av Adobe RGB-fargerommet. Oversatt til normalt språk betyr det at det du ser på skjermen, svarer nøyaktig til det du får i en ferdig trykksak eller i kinosalen. Bildet er ikke fullt så lekkert og kontrastrikt som vi har sett på 4K OLED-skjermene fra Alienware og Asus selv. Men her teller fargekorrekthet mer enn imponatoreffekt.

I et 15″ kabinett er det god plass til tastaturet. I stedet for å presse inn et numerisk tastatur på siden har Asus valgt å satse på ergonomien. Og man slipper å få navigasjonstastene spredt rundt omkring på mer eller mindre tilfeldige steder. Selve tastene har en stram og luksusaktig følelse. Det skulle også bare mangle til denne prisen.

 

«Det du ser på skjermen, svarer akkurat til den ferdige trykksaken eller kinolerretet.»

 

Benchmark

Prosessoren er en 2,6 GHz Intel Core i7-9750H. Det er en utmerket sekskjerners arbeidshest. Det viser både Geekbench 5-scoren (6054 i multi-core og 1202 i single-core) og kontorprogramtesten PCMark 10 med et resultat på 4725. Men jeg hadde ærlig talt ventet mer til denne prisen. Når det ikke var råd til en octacore i9-prosessor, kunne man forvente en 10. generasjons i7 i en helt ny modell.

3D-grafikkscoren er fin, uten å være hysterisk. Nvidia GeForce RTS 2060 er tilstrekkelig, uten å koste skjorta. 3DMark Time Spy-testen ender med en score på 5773, mens Fire Strike fra samme selskap får et resultat på 13 638. Både grafikk- og prosessortesten er i praksis identisk med Asus ZenBook Duo, som har akkurat samme grafikkort og prosessor.

Batteritesten ender på knappe tre timer. Det er utmerket. Og oversatt til dagligdags PC-arbeid burde StudioBook 15 kunne kjøre en hel arbeidsdag på en lading. Så lenge du ikke ber den om å beregne sluttscenen til animasjonsfilmen din imens.

Skjermen er Pantone-sertifisert, så fotografer kan være sikre på at bildet på skjermen svarer til det ferdige trykket. (Foto: Asus)

Det er nærliggende å sammenligne StudioBook 15 med Apple MacBook Pro. En 16″ MacBook Pro med lignende konfigurasjon (imidlertid bare med QHD-skjermoppløsning) koster omtrent halvannen gang så mye som Asus-en.

En mer direkte konkurrent er imidlertid Asus’ egen ZenBook Pro Duo, som bruker samme prosessor og grafikkort. Den har i tillegg hele to lekre 4K-skerjmer, hvor den ene er OLED. StudioBook 15 nøyer seg med en enkelt 4K-skjerm, og er på papiret også noe billigere enn Pro Duo. Det kan imidlertid lønne seg å se seg rundt etter tilbud, da man noen ganger kan finne Pro Duo til samme pris.

Konklusjon

Asus ProArt StudioBook 15 er en lekker bærbar til dem som trenger et solid verktøy til kreativt arbeid – og som er parat til å betale for det!

Den har alt som skal til: 4K-skjerm, godt grafikkort og tilstrekkelig regnekraft. Byggekvaliteten hever den også opp over alminnelige laptops. Men alt dette koster. Og med en introduksjonspris på den billigste konfigurasjonen som sniker seg opp til 28 000, er konkurransen hard. Også fra Asus’ egen ZenBook Pro Duo.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!